BDDK ve Milli Takım piyasayı ipten döndürdü

Güncelleme Tarihi:

BDDK ve Milli Takım piyasayı ipten döndürdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2002 02:00

BDDK'nın, ‘Bankaların sermaye ihtiyacı 224 trilyona indi’ açıklamasına Türk Milli Takımı'nın Dünya Kupası'nda ikinci tura çıkmasının morali eklendi, piyasalar gergin başladığı günü rahat kapattı. Sabah 1.6 milyona yaklaşan dolar 1 milyon 550 binden kapandı. Borsa ise 70 puan yükseldi.

PİYASALAR, 24 saat içinde üst üste gelen ‘üç iyi haberi’, iyi değerlendirdi. Bankalararası piyasada güne 1 milyon 580 bin liralık kotasyonlarla başlayan dolar kuru, öğle saatlerinden itibaren düşmeye başladı ve 1 milyon 550 bin liraya indi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise birara yüzde 3 kadar değer kazanıp, 10 bin puanın üzerine çıkmasına rağmen kár satışlarıyla, gevşemesine rağmen önceki güne göre 70 puan artıp 9.774 puandan kapandı. Bono piyasasında ise sabah saatlerinde, birara panik gözlendi ve oranlar işlem bazında yüzde 72-73'lere kadar tırmandı. Bu piyasada da BDDK'nın açıklamasının olumlu etkisi görüldü ve oranlar düşmese de panik sona erdi.

Ancak, akşam saatlerinde, Standart and Poor's'un, ‘BDDK’nın açıklamasına rağmen Türk bankacılık sektörünün zayıf olduğunu ve sermaye yeterliliğine sahip olmadığını düşündüklerini' açıklaması, bugün için yeniden tedirginlik oluşması sonucunu doğurdu.

DOLAR 1.6 MİLYON OLUYORDU

Siyasetin etkisinden haftalardır kurtulmayı başaramayan piyasalar dün sabaha da son derece tedirgin başlangıç yaptılar. Özellikle bankalararası döviz piyasasında, işlemlerin başlamasıyla birlikte yüksek kotasyonların girildiği dikkat çekti.

İlk girilen kotasyonlar, 1 milyon 570 bin lira düzeyindeyken, bir kaç dakika sonrasında girilen kotasyonlar 1 milyon 580 bin lira düzeyine yükseldi. Türkiye-Çim maçı başladığı sıralarda bazı bankalar 1 milyon 585 bin liralık kotasyon değerlerine yükselmişti. İstanbul serbest piyasasında da aynı saatlerde dolar satış kuru 1 milyon 590 bin liraya kadar çıktı.

BDDK'nın açıklaması sonrasında dolar kurunda hızlı bir gevşeme olduğu görüldü. Merkez Bankası dolar satış kuru kapanışta 1 milyon 550 bin lira olarak açıklandı. İstanbul serbest piyasasında ise dolar kapanışta 1milyon 533 bin liraya indi.

BORSA BANKALARLA YÜKSELDİ

Borsa ise ilk seansın başlarında biraz daha olumlu seyir izliyordu. Bu hafta başında 9 binli puanla çekilen İMKB-100 Endeksi, hafif de olsa alımların etkisiyle toqarlanma işaretleri vererek güne başladı.

Bu arada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Başkan Engin Akçakoca imzasıyla bankalarla ilgili bir açıklama yapacağı belirtilerek ve bu nedenle bankaların işlem sırası kapatıldı.

Daha sonra BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın ‘Bankacılıkta sermaye ihtiyacı 224 trilyon liraya (Yaklaşık 145 milyon dolar) indi’ açıklaması geldi. Bu açıklamayla birlikte borsada, özellikle banka hisselerinde hareketlilik yaşandı. BDDK'nın açıklaması sonrasında ilkseansta, İMKB-100 Endeksi yüzde 2.67 yükselirken, banka endeksindeki yükselme de yüzde 2.95 oldu. Ancak borsada ikinci seansta yeniden kár amaçlı satışlar yapıldığı gözlendi. Bu satışlar sonucunda piyasa 10 bin puanın üzerinde tutunma başarısını gösteremedi ve 9.774 puandan kapandı.

BONO HARAKETLİYDİ

Sabah saatlerinde panik görüntüsü aksettiren bono ve tahvil piyasasında, gösterge niteliğinde 9 Nisan 2003 ödeme tarihli bonoda oranlar yüzde 72-73 düzeyine kadar yükseldi. Daha sonra BDDK açıklaması, döviz piyasasındaki rahatlama ve borsadaki hareketlilikten etkilenen bu piyasada oranlar yeniden yüzde 70 seviyelerine çekildi.


Abank sermayesini 360 trilyona yükseltiyor


SERMAYESİNİN yüzde 91'i Anadolu Grubu'na ait olan Abank, 300 trilyon lira olan sermayesini, 360 trilyona yükseltecek. Yapılan açıklamada, kriz sonrasında sermayenin güçlendirilmesi amacıyla alınan karara uygun olarak, Nisan ayında 100 trilyon liralık ödenmiş sermayenin 300 trilyon liraya yükseltildiği açıklandı. Daha önce alınan ve Haziran ayında uygulanması düşünülen 60 trilyon liralık ek sermaye artışının da yapılacağının belirtildiği açıklamada, ‘‘Böylece, son bir yıl içinde Abank’a ortakların yaptığı katkı 65 milyon dolar olacak’’ denildi.


Eurotahvil satışı 246 milyona yükseldi


HAZİNE'nin halka arz yoluyla satışa sunulan 1 yıl vadeli euro cinsinden 3 ayda bir kupon ödemeli yüzde 1.60 dönem faizli tahvillerin ikinci gününde ihraç tarihi bugün olan 20.8 milyon Euro tutarında kağıt satıldı. Önceki gün satılan 225.5 milyon Euro'da dikkate alındığında toplam satış 246.5 milyon Euro oldu. 12 Haziran 2002 valörlü ve geri ödemesi 11 Haziran 2003 tarihinde yapılacak olan 1 yıl vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli, yüzde 1.60 dönem faizli tahvillerden, bugün valörlü işlemlerde, saat 13.00 itibariyle toplam 20.8 milyon Euro’luk satış gerçekleştirildi.


Akbank’ın 311 trilyon kárını enflasyon yedi


GEÇEN yıl sonu itibariyle konsolide mali tablolarını açıklayan Akbank, 2001 yıl sonu itibariyle brüt 311 trilyon lira, net olarak da 13 trilyon lira kár elde etti. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank'ın 2001 yılı sermaye yeterlilik oranı da yüzde 34 oldu. Ancak enflasyon muhasebesi uygulanarak hazırlanan mali tablolara göre ise bankanın brüt kárı 253 trilyon lira olurken, 268 trilyon lira vergi pozisyonu ayrıldıktan sonra ortaya 15 trilyon liralık net zarar çıktı. Genel Müdür Zafer Kurtul imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:

‘‘253 trilyon lira brüt kár elde eden Akbank'ın 268 trilyon lira vergi provizyonu ayırması, açıklanan brüt kár ile tutarlı değildir. Bunun nedeni vergi mevzuatımızda henüz enflasyon muhasebesi ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmamış olmasıdır. Ayrılan vergi karşılığı vergi mevzuatımız gereği olarak enflasyon muhasebesi uygulanmadan tespit edilen faaliyet neticeleri üzerinden hesaplanmıştır.’’

Akbank'ın mevduatı 2001 yılında yüzde 43 oranında artarak 11.8 katrilyon liraya ulaşırken, bankanın toplam aktifleri ise reel olarak yüzde 22 oranında arttı ve 17 katrilyon liraya yükseldi. Kurtul, Akbank'ın geçen yıl toplam kredilerinin 4.8 katrilyon liranın üzerinde gerçekleştiğini ve Akbank'ın sermaye yeterlilik oranının da yüzde 34 olduğunu kaydetti.


Cim Bom ve İhlas Borsa endeksinde


GALATASARAY Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş. ve İhlas Holding hisseleri Borsa endeksine giriyor. Borsa Başkanlığı'nın duyurusuna göre, İMKB Yönetim Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda İMKB-100 ve İMKB-50 endekslerinde 2002 yılının üçüncü üç aylık dönemi için bazı değişikliklere gidildi.

İhlas Holding, Menderes Tekstil, Galatasaray Sportif, Atakule GMYO, Milliyet Gazetesi, TSKB, Banvit ve Güneş Sigorta, 1 Temmuz'da İMKB-100 Endeksi'ne alınacak. İhlas Holding ayrıca Ulusal-50 Endeksi'ne dahil edildi. Eczacıbaşı Yatırım İMKB-50, Bak Amabalj, Döktaş, Aksu Enerji, Kav Danışmanlık Pazarlama Ticaret, İzocam, Çemtaş, Penguen Gıda ve Karsan Otomotiv ise İMKB-100 endeksinden çıkarılacak hisseler olarak belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!