Güncelleme Tarihi:
Yargıtay Birinci Başkan Vekili ve Ceza Daireleri Genel Kurulu Başkanı Mater Kaban yemin töreninde yaptığı konuşmada, bankacılık sisteminde yıllardır olumsuzluklar yaşandığı belirterek, şöyle dedi:
"Bundan önceki Bankalar Yasası'nda yapılan değişiklikler, bu olumsuzlukları gideremedi ve 4389 sayılı Bankacılık Kanunu çıkarıldı. Bu kanunun 3. maddesi uyarınca BDDK oluşturuldu. Bu uygulamalar doğrultusunda oldu.
Son zamanlarda bankalar ekonomiye destek değil, köstek olma durumunda. Hatta mevduat sahiplerinin bankalarda topladıklarını, sakladıklarını, tasarruflarını ödeyemez hale geldi."
Kamuoyunda yasalarla hükümetin yönetim görevini kurullara dağıttığı yönünde eleştirilerin bulunduğunu hatırlatan Kaban, kanun uyarınca BDDK'nın mevduat sahiplerinin hak ve çıkarlarını korumak, mali piyasalarda güven ve istikrarı sağlamak, ekonomik kalkınmanın gereklerini de dikkate alarak kredi sistemini etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak, bankaların çalışma ve gereklerinin yerine getirilmesi amacını taşıdığını söyledi.
Kaban, "biraz evvel değindiğim eleştrilerin bu kurul bakımından nazara alınmasında tereddüt yarattığı ortadır" dedi.
Mater Kaban'ın konuşmasından sonra BDDK üyeliklerine yeni atanan İkinci Başkan Ali Vefa Çelik, Prof. Dr. Kemal Çevik, Yusuf Ziya Önder, Ali Akın Tarı, Atilla Taşdemir ve Mehmet Nuri Doğulu yemin ettiler.
Yemin törenine BDDK Başkanı Engin Akçakoca da katıldı.
Törende yemin edilirken, bazı BDDK üyelerinin ayağa kalkmakta tereddüt gösterdikleri gözlendi.
Yemin töreninden sonra Akçakoca ve yeni BDDK üyeleri toplu halde gazetecilere poz vererek resim çektirdi.
Akçakoca, yemin töreni sonrasında Yargıtay'dan ayrılırken gazetecilerin Yargıtay Birinci Başkan Vekili Kaban'ın kurullar konusundaki eleştrisini nasıl değerlendirdiği şeklindeki sorusuna, "bu kurul için geçerli değil" yanıtını verdi.
Engin Akçakoca, gazetecilerin BDDK eski dört üyesinin BDDK hakkında yaptıkları yazılı açıklamayı hatırlatması üzerine yorum yapmadı. (Ankara-aa)