BDDK’nın Uzan dosyasından şimdi de kara para çıktı

Güncelleme Tarihi:

BDDK’nın Uzan dosyasından şimdi de kara para çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2003 02:13

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca'nın Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği yazı, Uzanlar'ın İmar Bankası'nda kara paraya da bulaştıklarını ortaya koydu. BDDK, savcılığa durumu Mali Suçlar Araştırma Kurumu'na (MASAK) ilettiğini bildirdi.

İMAR Bankası'nın eski sahibi ve yöneticileri olan Uzan Ailesi hakkında, ‘hortum’ ve ‘zimmet’ suçlamalarının ardından ‘vergi kaçakçılığı’, ‘çete’ ve ‘kara para’ suçlamaları da yapıldı. Uzanlar, Motorola ve Nokia’nın açtığı davalar nedeniyle de ABD’de kısaca ‘RICO' olarak bilinen yasayla suçlanıyorlardı. ABD’de şantaj ve rüşvet gibi olaylarla başedebilmek için ‘Baskıyla Şantaj ve Rüşvet Örgütleri Yasası' olarak bilinen bu yasanın benzerleri artık Türk adalet sisteminde de yer alıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bir yandan Ankara 1'inci Asliye Mahkemesi'nde, Uzan Grubu'nun, şirketlerine konulan tedbirlerin kaldırılması için açtığı davada yaptığı savunmada, diğer taraftan da Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na İmar Bankası eski yönetici ve ortakları için yapılan suç duyurusu üzerine savcılığın talep ettiği ek bilgileri verirken yeni suçlamaları da ortaya koydu.

BDDK'nın Şişli Savcılığı'na gönderdiği bilgide, TMSF'nin, 17 Temmuz 2003'de bankanın eski sahiplerinin ve yöneticilerinin vergi kaçırmaya yönelik işlemlerini içeren raporunu Mali Suçlar Araştırma Kurulu'na (MASAK) gönderildiği ve gerekli incelemenin yapılmasının talep edildiği belirtildi.

BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın İmar Bankası'na el konulduktan sonra yaptığı açıklamada ortaya koyduğu ikili hesap sistemi ve inanılmaz mevduat açığı ile hortum ve zimmet suçlamalarına yenileri eklendi.

YİNE ‘ÇETE’ İDDİASI

BDDK'nın Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği ‘gizli’ yazısında, müfettişlerin araştırmaları sonucu, bankanın eski sahip ve yöneticilerinin 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 22'inci maddesinin 2, 3, 4 ve 5 numaralı fıkraları ile Türk Ceza Kanunu'nun 313'üncü maddesi olan ‘Suç işlemek amacıyla çete kurmak’ hükümlerine muhalefet ettikleri sonucuna varıldığı belirtildi.

BİLİŞİM SUÇU

Bankanın yönetimi tarafından, eski yöneticiler hakkında bilgisayarları devre dışı bırakarak ‘Bilişim Suçu’ işledikleri iddiasıyla Şişli Cumhuriyet Başsavcılğı'na yaptığı suç duyurusu üzerine haklarında soruşturma başlatılan Merkez Yatırım Ticaret A.Ş'nin de, bankanın bilgi işlem sistemini işlettiği ve eski yönetimin kontrolünde olduğu ifade edildi.

Merkez Yatırım Ticaret A.Ş.'nin yetkilileri Mustafa Akar ve Göksel Aydoğan'ın banka kayıtlarını yetkililere vermemek suretiyle Bankalar Kanunu'nun 22'inci maddesinin 4 numaralı fıkrasını ihlal ettikleri ayrıca bankanın eski sahipleri ve yöneticileri tarafından işlenen çete suçuna iştirak ettikleri öne sürüldü.

‘Teşekkül oluşturmak suretiyle suç işledikleri’ sonucuna ulaşılan kişilerin Bankalar Kanununun 14'ncü maddesi çerçevesinde verilen talimatları yerine getirmeyerek, topluca istifa eden bankanın eski Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Uzan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Üyesi Yavuz Uzan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Hilmi Başaran, Yönetim Kurulu Üyeleri Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Erol Hürbaş, Gürol Demirkol olduğu kaydedildi. Bankanın TMSF'ye devrinden sonra bankaya fon tarafından atanan kişilerce istenen bilgi ve belgeleri vermeyerek istifa eden Genel Müdür Yardımcıları M. Koray Özkaya, Sadık Karagöz, Mustafa Say, Tacettin Pak, Teftiş Kurulu Başkanı Nurettin Sivlim, İç Kontrol Merkezi Başkanı Mehmet Bulat, fon yönetimi ve muhabir ilişkiler müdür yardımcısı vekili İsmail Sevinç'in de teşekkül içerisinde yer aldığı ifade edildi.


İmar'da bilgisayarcı gözaltına alındı


BDDK tarafından tasfiyesine karar verilen, Uzan Grubu'na ait İmar Bankası'nın otomasyon işlerini yapan Merkez Yatırım A.Ş'nin bilgisayar programcısı İbrahim Halil Karaca, polis tarafından gözaltına alındı. İmar Bankası'na el konulmasından sonra, Mali Polis ve BDDK yetkililerinin 22 gündür süren incelemelerinin ardından, İmar Bankası ile Merkez Yatırım A.Ş'nin hesaplarının birbirlerini tutmadığı belirtildi. 30 Haziran günü bankada gerçekleşen hesap hareketlerini gösteren disketlere ise rastlanmadı. Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla, Merkez Yatırım A.Ş'de bilgisayar programcısı olarak görev yapan İbrahim Halil Karaca, Mali Şube ekiplerince gözaltına alındı. Emniyette gözaltında tutulan ve ilk ifadesinde İmar Bankası'nın bilgisayar kayıtlarıyla ilgisinin olmadığını söyleyen Karaca'nın, BDDK yetkilileriyle görüştürüleceği ve savcının talimatlarına göre hareket edileceği belirtildi.


MASAK da onların peşinde


BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın Şişli Savcılığı'na gönderdiği bilgi notunda Uzanlar'la ilgili olarak kara para araştırmaları konusunda şu ifadeler yer aldı: ‘‘İmar Bankası eski sahip ve yöneticilerinin Kara Paranın Aklanmasına Dair 4208 sayılı Kanuna aykırı eylem ve fiilleriyle ilgili olarak düzenlenen 16.7.2003 tarihli rapor, gerekli incelemeler yapılmak üzere Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığına 21.7.2003 tarihli yazımızla gönderilmiş, ayrıca gerekli vergi incelemelerinin yapılabilmesini teminen Fon'un 22.7.2003 tarihli yazısıyla Maliye Bakanlığı'na iletilmiştir.’’

Organize suçun ispatı için inceleme sürüyor

BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın imzasıyla Şişli Savcılığı'na teslim edilen yazıda söz konusu kişilerin organize bir şekilde suç işlediklerinin detaylı şekilde tespit edilmesi için geriye dönük incelemelerin sürdüğü belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!