BDDK: Kuruşu bile hesaplayın, 2011 zorlu yıl olacak

Güncelleme Tarihi:

BDDK: Kuruşu bile hesaplayın, 2011 zorlu yıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, 2011’in bankalar için oldukça zorlu bir yıl olacağını vurgulayarak, “Kaynak israfından kaçınarak, kuruşun dahi hesap edilmesi gerektiği” mesajını verdi.

Bilgin, “Piyasada kendine uygun alan bulamayan bankalar için zorlu bir dönem geliyor. Daralan faiz marjları, rekabet, faizlerdeki artış beklentisinin sektörün karı üzerinde yaracağı baskı, devam eden küresel istikrarsızlık ortamı nedeniyle 2011 oldukça zorlu bir yıl olacak” dedi. Bilgin, BDDK’nın Plan Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe sunumunda şu değerlendirmelerde bulundu:
1.5 trilyonluk aktif büyüklük
Bankalar 2011 yılının ilk aylarında 1 trilyon liralık büyüklüğe ulaşacak. Türk bankacılık sektörünün ortalama büyüme hızı ile 2013 yılı sonunda 1.5 trilyon liralık aktif toplamına ulaşabilecek. Aktifte ortalama olarak krediler yüzde 60 düzeyine ulaşırsa, krediler de 900 milyar liraya ulaşacak. Bunun için bankalarımızın 3 şeye ihtiyacı var. İlki önlerini görebilecekleri gri alanları en aza indirilmiş bir düzenleme ve denetleme alt yapısı. İkincisi büyümeyi finanse edecek tasarruf, yurtdışı kaynaklar ve pasifte yeni enstrümanlarla uzun vadeli bir kaynak yapısı. En önemlisi istikrar.
Kârlar bünyenin yedek akçesi
Kurum olarak bankacıların da anlayışıyla son 4 yılda kart dağıtımında çok kısıtlı davrandık. Bu karlar gelecek zorlu dönemler için yedek akçe olarak bünyede kaldı. Bir kısmı tekrar kredi olarak kullandırıldı. Bankacılık sistemi krize sağlam girdi ve sağlam çıkma yolunda. Kurum olarak bankaların aşırı risk almalarını engelleme yönünde uyarı ve tedbirlere devam edeceğiz.
Yurtdışına açılın
Artık ülke bankacılığı gibi çevre ile de ilgilenmek zorundayız. Bunu yaparken mantıklı, karlı ve gelecek vaat eden bölgelerde bulunmalıyız. Mevcut durumda sektörümüz 64 yurtdışı şube, 48 iştirak ve 15 temsilcilikle 31 farklı ülkede faaliyet gösteriyor. Yurtdışı organizasyonların aktif büyüklüğü Haziran 2010 itibariyle 103 milyar dolar ile sektör aktif toplamının yüzde 17.9’una ulaştı. Karlı yatırımlarla bunun daha da artmasını bekliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!