Güncelleme Tarihi:
Yılın ilk yarısında yüzde 140 oranında artan konut kredileri 6.3 katrilyon liralık bir hacme ulaştı. BDDK yönetimi, özellikle 15-20 yıl vadeli konut kredisi kullandıracağını duyuran bankaları son iki aydır yakın izlemeye aldı.
Bu bankaların, ilgili birim yöneticileriyle biraraya gelen BDDK yönetimi, Ankara’daki toplantıda, ‘Sektörde, toplanan mevduatın vadesi üç ayı geçmezken, bu kadar uzun süreli konut kredisinde, faiz ve likidite riski ortaya çıkmıyor mu? Bu riski nasıl yönetiyorsunuz?’ sorularını yöneltti.
VADE BEŞ YILI GEÇMİYOR:
Yapılan görüşmede, konut kredisi kullanan vatandaÅŸların, reklamlarda belirtildiÄŸi gibi 15-20 yıllık vadelere deÄŸil, en çok 5 yıllık vadeye yöneldiÄŸi ortaya çıktı. Bu çerçevede mevcut konut kredileri hacminin yarıdan fazlasının, 5 yıldan düşük vadelerde yoÄŸunlaÅŸtığı ifade edildi.Bankacılar bu çerçevede BDDK yönetimine, ‘Türk insanının 15-20 yıl vadeli kredi kullanma eÄŸiliminde olmadığını’ iletirken diÄŸer yandan da, bunda geleneksel alışkanlıklar kadar, vade uzadıkça maliyetin düşmemesinin de etkili olduÄŸu belirtildi.Â
Ä°KÄ° YILLIK KAYNAK FÄ°NANSMANI:
Bankacılar, BDDK’nın sorduğu likidite riskini nasıl yönettiklerini açıklarken de, farklı risk parametreleri kullandıklarını belirttiler. Beş yıl vadeli bir konut kredisinin, asıl parasının iki yılda tahsil edildiğini; kalan üç yılda faizinin alındığını belirten bankacılar, bu nedenle asıl paranın kullanıldığı bu iki yıllık dönemin risk açısından önemli olduğunu vurgulayarak, bu dönemi finanse edecek kaynak yaratılarak, telafi edildiğini anlattı.
MORTGAGE KOLAYLAŞTIRACAK:
BDDK kaynakları, bankacılık sektörünün konut kredilerine ilişkin risklerinin, halen tasarı halinde bulunan Mortgage Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle, daha sağlıklı bir zemine oturmasının beklendiğini söyledi. Bankaların, daha uzun vadeli ve büyük fonları daha düşük maliyetle sağlayabileceğini, risklerin de yurtdışındaki yetkili kurumlara devredilebileceğini vurgulayan BDDK kaynakları, yurtdışında bu konuda önemli beklenti olduğunu kaydetti.
<ımg>ımg>