BDDK’da Yunanlıya banka oylaması bu kez böbrek taşına takıldı

Güncelleme Tarihi:

BDDK’da Yunanlıya banka oylaması bu kez böbrek taşına takıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 00:00

Tekfenbank’ın yüzde 70 hissesinin Yunanlı EFG Eurobank’a satışı konusunda BDDK’da çıkan kriz, dün doruğa ulaştı. Satışa ilişkin onay yazısına "hayır" oyu veren iki kurul üyesinden sonra, dün de diğer üye Kemal Çevik "Böbrek taşı rahatsızlığı" gerekçesiyle katılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine saat 11.00’de planlanan toplantıda Tekfenbank konusu gündeme alınmadı.

TEKFENBANK’ın yüzde 70 payının Yunan Eurobank’a satışı hakkındaki onay yazısının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda (BDDK) yol açtığı oylama krizi, dün tırmanarak büyüdü. Tekfenbank’ın satış kararı için dün saat 11.00’de yapılması planlanan toplantıya, bir BDDK üyesinin "böbreklerinden rahatsızlandığını" haber vererek katılmaması üzerine, Tekfenbank’ın satışı gündeme alınmadı ve oylama yapılmadı. Bankacılık Kanunu gereğince, banka satışının gerçekleşebilmesi için, yedi kişilik kurulda, en az dört üyenin "evet" oyu vermesi gerekiyor. Dünkü toplantıya BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Yusuf Tuna, Ahmet Ruhi Şirin, Mustafa Ekim ve Hüseyin Al olmak üzere beş kişi katıldı.

DÖRT ’EVET’ ÇIKMAYACAĞI İÇİN: Ancak bu kompozisyona göre "aynı yönde olması zorunlu dört oy" bulunamayacaktı. Çünkü, satış için geçen hafta "elden imza dolaştırma" yöntemiyle yapılan oylama, kritik bir şekilde sonuçlanmıştı. Bu oylamada Bilgin, Şirin ve Tuna Tekfenbank’ın Yunan Eurobank’a satışı için "evet", Ekim ile Al ise "hayır" oyu kullanmışlardı.

ADIM ADIM KRİZ: BDDK’daki Tekfenbank krizi, şöyle gelişti:

Tekfenbank’ın yüzde 70 payının EFG Eurobank’a satışına ilişkin başvuru üç buçuk ay önce BDDK’nın ilgili dairesinde incelenmeye başlandı. İstihbarat kuruluşlarıyla yazışma yapıldı. Mevzuat açısından yapılan kapsamlı incelemede, hukuki, teknik ve güvenlik açılarından satışa engel oluşturacak bir sorun saptanmadı.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, dairenin görüşünü içeren fezlekeyi, iki hafta önce Kurul üyelerine dağıttı. Karar, 16 Şubat cuma günü elden imzaya açıldı. BDDK kararları, elden imzaya açılma ya da toplantılı olmak üzere iki şekilde alınabiliyor.

Tekfenbank’ın satış kararı için yapılan oylamada, BDDK Başkanı Bilgin, üyeler Ahmet Ruhi Şirin ve Yusuf Tuna "evet"; Hüseyin Al ile Mustafa Ekim "hayır" oyu kullandı. Kurul üyelerinden Yusuf Ziya Önder mart ayı başına kadar sürecek yıllık izinde olduğu için oy kullanmadı.

Diğer üye Kemal Çevik ise bu kadar önemli bir kararın elden imzaya açılmasını doğru bulmadığını belirterek, toplantı yapılmasını talep etti. Bu talep üzerine BDDK Başkanı Bilgin, 20 Şubat Salı günü saat 11.00’de kurul toplantısı yapılacağını duyurdu. Dün sabah toplantı saati geldiğinde üye Kemal Çevik, böbreklerinden rahatsızlandığını ve BDDK binasına çok yakın olan Bayındır Hastanesi’ne gittiğini bildirerek, toplantıya katılamayacağını haber verdi.

Galiba taş düşürüyorum ’ülke yararına’ olan işe sıcak bakarım

BDDK’nın Kurul kararlarında, aynı yönde dört üyenin oyu sağlanamazsa, yapılacak ikinci toplantıda, karar başkanın oyu yönünde oluşuyor. Yani dün yapılamayan Tekfenbank’ın satış kararı için yapılacak bir sonraki Kurul toplantısında kararın, BDDK Başkanı Bilgin’in "evet" oyu yönünde çıkması bekleniyor. Dünkü toplantıya katılamayan Çevik Hürriyet’e, "Sabaha kadar uyuyamadım. Galiba taş düşürüyorum. Şimdi de evdeyim" dedi. Çevik, "Kurul’un kendilerinin katılmamamıs nedeniyle toplanamadığı" sorusuna, "Haberim yok. Beş kişilermiş neden toplanamasınlar ki?" derken, Tekfenbank’ın satışı konusunda "Ülke yararına olan konularda, meseleye sıcak bakarım" diye konuştu.

Satışa direnen Şener mi

TEKFENBANK’
ın satışı konusunda ortaya çıkan bu gerilim hakkında kulislerde ilginç bir yorum yapılıyor. Bankacılıkta yabancı sermayeye engel istemeyen Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile yabancı sermaye konusunda daha ihtiyatlı bir tavır sergileyen Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in bir çatışması olarak yorumlanıyor. BDDK’ya en son atanan üye olan ve "hayır" oyu kullanan Hüseyin Al’ın Şener’in bir dönem öğrencisi olması, bu yoruma en büyük gerekçe olarak gösteriliyor. Öte yandan, beşi de AKP döneminde atanan, Başkan Bilgin, Tuna, Şirin, Ekim ve Al’ın "üçe iki" biçiminde bölünmesi de ilginç bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!