BDDK, Bayındırbank'a dava açmayı unutmuş

Güncelleme Tarihi:

BDDK, Bayındırbanka dava açmayı unutmuş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2002 01:39

El konulan Bayındırbank ile ilgili hukuki süreçte, bir ihmal ortaya çıktı. Aralarında Kamuran Çörtük'ün de bulunduğu bankanın eski yöneticilerinin mal varlığına tedbir koyduran BDDK, icra-iflas davasını 6 ay içinde açmayınca, tedbir ortadan kalktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bünyesindeki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), geçen yıl el konulan Bayındırbank yöneticilerinin malvarlıklarına koydurduğu ihtiyati tedbirden sonra açılması gereken davayı açmayınca, ihtiyati tedbir kararı ortadan kalktı.

Olay, Ankara Asliye 1. Ticaret Mahkemesi'nin 16 Ocak ve 5 Şubat 2002 tarihinde verdiği kararlar ile açığa çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bayındırbank'a el koyduktan sonra, TMSF, Kamuran Çörtük, Abdullah Çoban, Mustafa Erdinç Çağlayan, Mümtaz Pehlivanlı, Engin Eren ve Levent Tarhan hakkında ihtiyati tedbir ve yurtdışına çıkış yasağı konulması istemiyle mahkemeye başvurmuştu. Ankara Asliye 1. Ticaret Mahkemesi, 11 Temmuz 2001 tarihinde verdiği karar ile TMSF'nin bu talebini yerinde bularak, sözkonusu kişilerin malvarlığına ihtiyati tedbir ve yurtdışına çıkış yasağı koydu. Karara gerekçe olarak, bu kişilerin, ‘bankanın emin çalışmasını tehlikeye düşürecek biçimde doğrudan veya dolaylı olarak bankayı zarara uğrattıkları iddiası’nın, mahkeme tarafından da yerinde görülmesi gösterildi.

6 AY SÜRE

Bankalar Kanunu'na göre TMSF'nin bu karardan sonra 6 ay içinde, ihtiyati tedbir koydurduğu kişiler hakkında icra-iflas davası açması gerekiyordu. Kanun'a göre bu davanın açılmaması halinde, konulmuş olan ihtiyati tedbir ve yurtdışına çıkış yasağı, kendiliğinden kalkıyor. Hakkında ihtiyati tedbir konulan, Mümtaz Pehlivanlı, Engin Erdem, Mustafa Erdinç Çağlayan ve Levent Tarhan, altı aylık süre içinde aleyhlerinde dava açılmayınca, mahkemeye başvurarak, tedbir ve yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Ankara Asliye 1 Ticaret Mahkemesi, TMSF'ye, Bayındırbank'ın eski yöneticileri hakkında dava açılıp açılmadığını sordu. TMSF'den, gelen yazıda, ‘aleyhine tedbir kararı verilen kişiler hakkında dava açılmadığı, icra iflas takibi yapılmadığı’ bildirildi. Mahkeme bunun üzerine, sözkonusu kişilerin malvarlıkları üzerine konulan ihtiyati tedbir kararını kaldırdı. TMSF'nin altı aylık süre içinde dava açmamasının nedeninin, ‘unutkanlık mı yoksa dosyaları yetiştirememekten kaynaklandığı mı’ olduğu ise belirsizliğini koruyor. Ancak hukukçular, bu davanın açılmamasının kamuyu zarara uğrattığını ifade ediyor. ANKARA

BDDK, Tarişbank'tan 55 trilyon istiyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Tarişbank'a (Milli Aydın Bankası) atanan yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin görevden alınmasına karar verildiğini bildirdi. TMSF'den yapılan açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından verilmiş olan yürütmenin durdurulması kararının uygulanması aşamasında, ortaklık haklarının iadesine karar verdiği hatırlatıldı. Açıklamada, TMSF tarafından 10 Temmuz 2001 tarihinde Tarişbank yönetimine atanan yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin görevlerinden alınmalarına kararı verildiği belirtildi. Fon ayrıca, kanuni karşılık yükümlülüklerine ilişkin Tarişbank'a tanınan muafiyetin kaldırılmasına ve adı geçen Banka'dan olan 55 trilyon lira tutarındaki alacağın, reeskont faizi oranı üzerinden hesaplanacak faiziyle birlikte 20 Mart 2002 tarihine kadar istenmesi kararını verdi.

Açıklamada, ‘‘20 Mart 2002 tarihine kadar ödeme yapılmaması veya eksik ödeme yapılması durumunda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil ve Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde takibe geçilmesine karar verildi’’ denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!