BDDK: Bankalarla ilgili açıklamalarda herkesten ‘hassasiyet’ bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

BDDK: Bankalarla ilgili açıklamalarda herkesten ‘hassasiyet’ bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 00:00

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Dexia’nın içinde bulunduğu durumdan dolayı satışı gündeme gelen Denizbank’a talip olarak ortaya çıkan Rus Syberbank’ı ve Qatar National Bank’ı isim vermeden uyardı. Ortada ‘hiçbir şey yokken’ açıklama yapmanın hoş karşılanmayacağını söyleyen Bilgin, Türk bankaları üzerinden reklam yapılmasına kesinlikle izin vermeyiz” dedi.

Haberin Devamı

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, isim vermeden, ‘satış aşamasındaki banka’ ve ‘talip olduğunu bildiğimiz bankalar’ diyerek, Denizbank’la ilgilendiklerini açıklayan Rus Rus Syberbank’a ve Qatar National Bank’a sert bir çıkış yaptı. Belçika-Fransa ortaklığı olan Dexia’nın içinde bulunduğu durum nedeniyle satmayı planladığı iştiraklerin başında gelen Denizbank için, bu iki bankadan açıklama gelmişti. Qatar National Bank (QNB) Denizbank’ta kontrol hisseyi almak istediğini ve görüşmelerin erken aşamalarda olduğunu açıklarken, Denizbank’ın değerinin 4 – 6 milyar dolar arasında olabileceği kaydedilmişti. Rus Sberbank da Denizbank’a teklif vermek için değerlendirmeler yaptığını duyurmuştu.

Ortada bir şey yokken hoş değil

Haberin Devamı

Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı ile Faktoring Derneği’nin düzenlediği “Faktoring Sektörünün Gelişmesi ve Ekonomiye Katkıları” konulu panelde konuşan Bilgin, konuşmasında ‘satış aşamasındaki bankalara’ da değindi. Bilgin, “Bu bankalara talip olduğunu bildiğimiz bankaların, ortada hiçbir şey yokken, ilgili kurumlarla irtibat sağlanmamışken açıklama yapmaları hoş karşılanmaz” diye konuştu.

Rakam söylenmesi kabul edilemez

Bilgin, “Hele halka açık bankalarla ilgili olarak fiyat, rakam telaffuz etmeleri kabul edilemez” derken, sözlerine şöyle devam etti: “Türk bankacılık sistemindeki bankalar üzerinden başka ülke bankalarının reklam yapmasına kesinlikle izin vermeyiz. Bugün Avrupa’nın en önemli sorunu olan güveni tesis etmemiz, uzun yıllarımızı aldı ve bu yolda yıllarımızı harcadık. Bu mevcut ortamı korumak da boynumuzun borcu.”

‘Hassasiyet gösterin’ talimatı

Özellikle hassas dönemlerde bankacılık sektörüyle ilgili ifadeler veya yorumların kamuoyunda farklı algılanabildiğine dikkat çeken Tevfik Bilgin, şu uyarıyı da yaptı: “Dolayısıyla bu dönemde hassasiyetin had safhada olması en büyük temennimiz. Bu hassasiyetin kat ve kat fazlasını bankacılarımızdan ve diğer finansal aktörlerden de bekliyoruz. Hatta bunu beklemiyoruz lütfen bunu bir talimat olarak almalarını istiyoruz.”

Haberin Devamı

Faktoringin tekrar imaj problemini yaşatmaması için gayret edelim

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, faktoring sektörüne yönelik bir uyarıda bulunarak, “Sektörümüz ve bizim görevimiz, büyük ölçüde geride bırakılan faktoring sektörü imaj probleminin tekrar yaşanmamasına gayret göstermek ve yeni kanuni bir düzenlemeyle sektörü büyütmektir” dedi. Faktoring şirketlerinin sayısının 2006 yılında 87 iken bugün 74 adet olduğunu, sektörün dünya pazarında yükselen bir oyuncu konumunda bulunduğunu dile getiren Bilgin, şunları kaydetti: “Sektörümüz ve bizim görevimiz, büyük ölçüde geride bırakılan faktoring sektörü imaj probleminin tekrar yaşanmamasına gayret göstermek ve yeni kanuni bir düzenlemeyle sektörü büyütmektir. Bugün finansal sistemimizdeki bankalar, faktoring şirketleri, finansal kiralama şirketleri ve tüketici finansman şirketleri geçmişle karşılaştırılmayacak farklı bir noktada. Bu farklı noktada olmamızın verdiği güvenle kendimize güvendiğimizi, ama rehavete kapılmamamız gerektiğinin her zamankinden daha fazla farkında olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

Haberin Devamı

Veznedardan başkana kadar uyardı

SON 3 yıldır yaşanan kriz döneminde, bankacılık kendi alanları olmasına rağmen, az ve öz konuşmaya gayret gösterdiklerine işaret eden BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, sektör yetkililerinden medyaya kadar ‘hassasiyet’ istedi. “Bu dönemde fısıltı, dedikodu riskine izin vermeyiz” diyen Bilgin, şöyle dedi: “Hiçbir banka mensubu diğer bir banka hakkında 3-5 kuruş fazla mevduat toplamak için olumsuz bir ifade kullanamaz. Bunu yanlışlıkla da olsa yapacak veznedarından yönetim kurulu başkanına, yerlisinden yabancısına, kamusundan özeline kadar tüm bankacılarımızı müsaade ederseniz huzurlarınızda bir kez daha uyarmak istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!