Güncelleme Tarihi:
Genel müdürlüğü döneminde Türkiye Kalkınma Bankası'nı zarara uğratıp, zimmetine para geçiren Özal Baysal'ın mallarına mahkemece ihtiyati tedbir konuldu.
Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) Genel Müdürü olduğu dönemde, batan bankalara teminatsız kredi vererek ‘‘hizmet nedeniyle emniyeti suistimal suretiyle zimmetine para geçirdiği, TKB'nı zarara uğrattığı’’ gerekçesiyle yargılanan Özal Baysal'ın malvarlıklarına ihtiyati tedbir konulmasına karar verildi.
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, tutuklu sanık Baysal, avukatları Yalçın Kasaroğlu, Erdener Yurtcan ve Şenol Caner ile TKB'nin avukatları Vedat Ahsen Coşar ve Müzeyyen Savaş katıldı.
Mahkeme Başkanı Mustafa Batu, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 8 Mayıs 1997'deki bozma ilamını okuyarak, taraflara diyeceklerini sordu.
TKB'nin avukatı Coşar, ilk kararda direnilmesini talep ederken, Cumhuriyet Savcısı, Baysal ve avukatları ise Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını talep etti. Başkan Batu'nun bozma ilamına uyulduğunu açıklamasının ardından söz alan avukat Coşar, Baysal'ın malvarlığına ihtiyati tedbir konulmasını istedi.
Baysal'ın avukatı Yurtcan, mahkemenin müvekkili hakkında 12 yıl 5 ay hapis cezası verdiğini, bunun Yargıtay'ca 8 noktadan eksik bulunarak bozulduğunu belirterek, bozma kararına uyduğu için mahkeme heyetine teşekkür etti. Müvekkilinin tutuklanmasının hukuka aykırı olduğunu savunan Yurtcan, Baysal'ın yurtdışına çıkışının yasaklanması koşulu da dahil olmak üzere tahliyesine karar verilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı, dosyadaki delil durumu ve tutuklama tarihine göre sanık Baysal'ın tutukluluk halinin devamına, malvarlıklarına da ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmesini talep etti. Başkan Batu, Baysal'ın Çankaya'daki evi, Balıkesir'deki yazlığı, 06 L 7500 plakalı 1982 model Mercedes ile 06 YHL 07 plakalı 1997 model BMW otomobilleri ve Konya'da üzerine kayıtlı taşınmaz malvarlığı varsa üçüncü kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir kararı konulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. ANKARA
Bankalara TKB incelemesi
Mahkeme Başkanı Mustafa Batu, Özal Baysal'ın genel müdür olduğu 1993'den, 1994'ün Nisan ayına kadar olan dönemde faaliyetleri durdurulan İmpexbank, Marmara Bank ve TYT Bank dışında TKB'nın mevduat finansmanı yaptığı bütün bankaların tespiti ve bu bankalarda bulundurduğu mevcut miktarların belirlenmesi ve bu bankalara yatırılan mevduat limitlerine ilişkin banka yönetim kurulu kararlarının TKB'den getirtilmesine karar verildiğini kaydetti.
Batu, TKB'nin banka yeminli murakıpları tarafından yapılan denetimlerine ilişkin raporların, Yüksek Denetleme Kurulu'nun TKB hakkında hazırladığı raporların onaylı suretlerinin, TBMM KİT Komisyonu'nun 1994 yılı çalışmalarına ilişkin tutanak suretinin, batan bankaların tasfiye işlemleri ile ilgili olarak tasviye makamlarınca belirlenen toplam alacak, borç ve mevcutlarını gösteren belge ve raporların da istenmesinin kararlaştırıldığını ifade ederek, duruşmayı erteledi.