'Bayramiç Beyazı' tescilleniyor

Güncelleme Tarihi:

Bayramiç Beyazı tescilleniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 12:48

Türkiye'de sadece Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi ve çevresinde yetiştirilen, yöreye özgü tüysüz beyaz şeftalinin “Bayramiç Beyazı” adı altında tescil edilmesi için son aşamaya gelindiği bildirildi.

Haberin Devamı

Bu çalışmayı Bayramiç Ziraat Odası ile birlikte yürüten Prof. Dr. Kenan Kaynaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını ve “Bayramiç Beyazı”nın altı aylık askıda kalma süresini tamamlamasına az kaldığını söyledi.

Askıda kalma süresinin bitmesinin ardından, “Bayramiç Beyazı”nın tescil edileceğini belirten Kaynaş, ürünün ilk defa ilçeye bağlı Evciler köyünde yetiştirildiğini ve içinde şeftali, kayısı ve erik tatları bulunan doğal bir melez meyve olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yediğiniz zaman içinde bu tatları alabiliyorsunuz. Bayramiç Ziraat Odası, yörenin ürünü olduğu için Bayramiç adına coğrafi tescil hakkını istedi. Coğrafi tescil için gerekli başvurularda bulunabilmek için bizim bugüne kadar fakülte bazında, bölüm bazında yaptığımız çalışmaları onlara özetledik. Bu ürün buranın özel ürünüdür. Meyvenin, tohumun, yaprakların, bitkinin tüm özellikleri ve genetik yapısıyla ilgili de tüm çalışmaları tamamladık. Coğrafi tescil için bir dosya halinde gerekli prosedüre uyarak, Türk Patent Enstitüsüne başvurduk.”

Haberin Devamı

Ürünün, tescil edildikten sonra diğer şehirlere “Bayramiç Beyazı” adıyla gönderileceğini ifade eden Kaynaş, şöyle konuştu:

“Ayrıca ihracat yapılmak istenirse, ihracat da yapılabilecek. Ürünün Kepez ve Lapseki'de de üretimi var. Ancak buralarda üretilen Bayramiç Beyazı tüysüz şeftalimizin aroması ve tadı Kaz Dağları ve Bayramiç'teki gibi olmuyor. Diğer yerlerde daha zayıf aromalı ve kokulu bir meyve oluyor. Bu durum Kaz Dağları'nın ekolojik yapısıyla ilgili. Oranın özellikle 500-800 metre yükseklikte olması, gece ve gündüz sıcaklık farklılıkları meyvelerin daha aromatik, kokulu ve lezzetli olmasına neden oluyor. Deniz kenarında yetişen meyvelerde o aromayı göremiyoruz. Elmalarda da aynı durum geçerlidir. Nedeni Kaz Dağları'nın esintisi ve bol oksijeni, hem de gece ve gündüz sıcaklık farklılıklarının daha fazla olmasıdır.Bayramiç Beyazı bizim yöresel bir çeşidimiz. Sadece Çanakkale'de yetiştiriliyor. Ticari anlamda ticarete de konu oluyor. Daha çok İzmir ve İstanbul hallerinde önemli miktarda satılıyor.”

DİĞER ÜRÜNLER DE TESCİL EDİLECEK

Prof. Dr. Kenan Kaynaş, bundan sonraki hedeflerinin bölgede yetiştirilen, “Çanakkale Domatesi”, “Bayramiç Elması”, “Çavuş Üzümü”, “Vasilaki Üzümü” ve “Domates Reçeli”ni tescil ettirmek olduğunu söyledi.

Kaynaş, tescil işlerini ziraat odaları adına yaptırmayı düşündüklerini belirterek, “Çünkü üretici birlikleri adına yaptırmayı uygun buluyoruz. Bunlar üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalardan elde edilen bilgiler belli bir düzeye geldiği zaman, bunlar için de başvuruda bulunacağız. Bu konularda aynı zamanda yüksek lisans tezleri de yapılıyor. Bu ürünler tescil edilmediği için yurt dışına da satılamıyor. Amacımız bu ürünlerde patent çalışmalarını tamamlamak” dedi.
Üniversite olarak katkılarının, yapılan bilimsel çalışmaların direk olarak üreticiye yansıması olduğunu ifade eden Kaynaş, şunları kaydetti:

“Bunu yapmaktaki en büyük amacımız üreticiye bir katma değer yaratmak. Çanakkale'nin ürünlerinin markalaşmasını sağlıyoruz. Tarımsal ürünlerde markalaşma sağladığınız takdirde ürünü yüksek fiyattan çok rahatlıkla satabiliyorsunuz. Üretimi ve satışı da böylece kontrol altına alınmış oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!