Güncelleme Tarihi:
Ağaoğlu, tüketicilere, talepleri olmamasına karşın çeşitli bankalar tarafından telefon, elektronik posta veya kısa mesajla çeşitli kredi kampanyaları sunulduğunu söyledi.
Bu kredilerin tuzaklarla dolu olduğunu öne süren Ağaoğlu, "Bankaya gidenlerden değişik adlar altında birtakım bedeller isteniyor ve böylelikle ortaya çıkacak reel maliyet, ilan edilenin çok üzerinde oluşabiliyor. Çeşitli kampanya ve promosyonlarla cazip gibi gösterilen kredileri alacak tüketicilerin bu borcu öderken yaşayacakları güçlükleri düşünmeleri ve borçtan kaçınmaları kendi çıkarlarına olacaktır. Bugün alınan ve kullanılan o paralar ileride kabus haline gelebilir" diye konuştu.
Aydın Ağaoğlu, kredi veren finans kuruluşlarının reklamlarının tuzaktan farksız olduğunu, zorunlu ihtiyaçlar dışında kredi kullananların son pişmanlığının fayda etmeyeceğini savundu.
Herkesin krediler konusunda dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Geleceğinizi kurban etmeyin. İlan edilen faiz oranları dışında finans kuruluşları, dosya masrafı ve benzeri isimler altında ücretler de tahakkuk ettiriyor. Tüketici hakem heyetleri, bu şikayetlerin çözümü için başvuran tüketicilerin şikayetleriyle dolu" ifadesini kullandı.
"Kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 800 bin"
Ağaoğlu, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2013 ağustos ayında 56,5 milyon olan kredi kartı sayısının 2014 ağustos ayı itibariyle 57,1 milyona çıktığını, yüzde 1'lik bir artışın olduğunu dile getirdi.
Ağustos ayında kredi kartıyla yapılan ödeme tutarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artarak 37,9 milyar lira düzeyinde gerçekleştiğini vurgulayan Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, 2013 yılının ilk altı ayında tüketici ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 13 milyon 878 bin 974 , kredi miktarıysa 209 milyar lira oldu. 2014'ün ilk altı aylık sürecinde ise bu oran 14 milyon 958 bin 927 kişiye, kredi miktarıysa 33 milyar lira artarak 242 milyar liraya ulaştı. Şu anda tüketici kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı 800 bindir. Bu, endişe verici bir durumdur. Bayramların bayram gibi geçmesi için para harcamak gerekmez. En güzel bayram, sağlıklı, borçsuz ve sevgiyle yaşanan bayramdır."