Güncelleme Tarihi:
Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, özelleştirilecek kuruluşların altyapılarını seçimden hemen sonra ihaleye çıkılabilecek noktaya getirmek için çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu yıl gerçekleştireceği ağır ve yoğun özelleştirme programı için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirilecek kuruluşların altyapılarını, seçimden hemen sonra ihaleye çıkılabilecek noktaya getirmek üzere çalışmalarına devam ediyor.
Özelleştirme İdaresi'nin, bu çalışmalardan biri olan Atik Paşalar Yalısı'nın 49 yıl süreyle devredilmesine ilişkin ihaleyi, bir hafta içinde sonuçlandırması bekleniyor. Özelleştirme kapsamında bulunan Asil Çelik'te ise ihaleye çıkma çalışmaları son aşamada bulunuyor. Ayrıca bu kuruluşun, özelleştirme çalışmaları hızla devam eden İskenderun Demir Çelik'ten (İSDEMİR) daha önce ihaleye çıkabileceği belirtiliyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, yaptığı açıklamada, bu dönemde de, sürmekte olan ihalelerin devam ettirileceğini, sonuçlanma aşamasında olan ihalelerin de sonuçlandırılacağını bildirdi.
Bayar, özelleştirme ihalelerinin seçimden önce yapılıp-yapılmayacağı konusunda ise şunları söyledi:
‘‘Zaten fiziki olarak şöyle bir durum var; şu anda bir ihaleye çıksan, bunun zaten teklif alma süresi 1.5 ay. Fiziken seçimin olduğu geceye rastlıyor neredeyse. Böyle olunca, büyük ihalelere önümüzdeki 60 gün içinde çıkılmaz tabii.’’
Özelleştirme kapsamındaki tüm kuruluşların çalışmalarının son sürat devam ettiğini ifade eden Bayar, bu kapsamda, İSDEMİR'de bütün sosyal dengeleri, verimlilik, fabrikayı yeniden ekonomiye kazandırma çalışmalarının gözönüne alındığını ve çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.
Bayar, Petrol Ofisi ihalesinde ise ihalede en yüksek teklifi veren ikinci ortaklık olan Garanti Bankası A.Ş.-Doğuş Holding A.Ş.'nin cevaplarını beklediklerini sözlerine ekledi.
1999'DA ÖZELLEŞTİRME
Özelleştirme İdaresi, bu yıl 25 kuruluşta blok satış, varlık satışı, işletme hakkı devri, hisse satışı ve halka arz yöntemleri ile özelleştirme uygulamalarına devam edecek.
Bu yıl ÖİB, 1998 yılında Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ) gibi özelleştirmesi tamamlanamayan kuruluşlar haricinde, Petkim Aliağa, THY, Tüpraş rafinerisi, Karadeniz Bakır İşletmeleri (KBİ), Ereğli Demir Çelik (Erdemir), Türkiye Gübre Sanayi (TÜGSAŞ), İskenderun Demir Çelik (İsdemir) gibi devlerin özelleştirmesini gerçekleştirmek için çalışacak.
Özelleştirme İdaresi, Petrol Ofisi A.Ş.'deki yüzde 20 kamu hissesinin halka arzını, Tüpraş'ın bir rafinerisinin halka arzını, Petkim Aliağa'daki yüzde 20 kamu hissesinin halka arzı ve yüzde 51'inin blok satışını, THY'nin yüzde 30 kamu hissesinin halka arzı veya blok satışını, Erdemir'in halka arzı, İsdemir, Asil Çelik, Karadeniz Bakır İşletmeleri, Ataköy Turizm, Ataköy Otelcilik, Ataköy Marina'nın blok satışı gibi özelleştirme çalışmalarının yapılmasını programlıyor.
Bu yıl özelleştirilmesi planlanan diğer kuruluşlardan, Gemi Sanayii ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ndeki limanların işletme hakkı devirleri, EBAŞ Et ve Balık Ürünleri A.Ş., Orüs ve Seka'da varlık satışları, İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ), Tügsaş, Taksan, Sümer Holding'in varlık veya blok satışları, Tümosan ve Etimesgut Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin blok, Türkiye Zirai Donatım A.Ş. ile Turban'ın da varlık satışları gerçekleştirilecek.