Güncelleme Tarihi:
Şahdeniz 2 sahasını işleten konsorsiyum, tercihini ‘Nabucco’ yerine Trans-Adriyatik Boru Hattı’ndan (TAP) yana kullandı. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile Türkiye’ye gelecek olan Azeri gazını Türkiye’nin batı sınırından Avrupa’ya TAP ulaştıracak.
AZERBAYCAN’ın Şahdeniz 2 sahasından çıkarılacak gazı, ilk olarak kimin Avrupa’ya taşıyacağına yönelik 10 yıldır süren yarışın galibi belli oldu. En büyük rakibi olan Nabucco Batı’ya göre 500 kilometre daha kısa olan ve ticari olarak daha avantajlı olduğu belirtilen TAP tercih edildi. Şahdeniz 2 Konsorsiyumu tarafından resmi duyuru yarın yapılacak olmasına karşın, Nabucco Batı’nın ortaklarından Avusturyalı OMV kısa bir açıklama yaparak, “Nabucco Batı Projesi, Konsorsiyum tarafından seçilmedi” dedi. Böylece, son yılların en uzun süreli enerji yarışlarından biri de nihayetlenmiş oldu.
BOTAŞ ortak olacak mı?
ENERJİ Bakanlığı’ndan bir yetkili, BOTAŞ’ın ortağı olması nedeniyle Türkiye’nin Nabucco olmasını tercih ettiğini kaydederek, “Ancak Türkiye TANAP’ın hissedarı ve bizim için öncelikli proje TANAP. BOTAŞ’ın TAP’a ortak olması da gündeme gelebilir. Bu bizim açımızdan faydalı olur. TAP’ta BOTAŞ’ın bir kapasitesinin olması, ileride Bosna Hersek’e, Balkanlara gaz verebilmesinin önünü açar” diye konuştu. Bir enerji uzmanı da BOTAŞ için TAP’a ortak olmanın büyük bir fırsat olduğunu belirterek, “Avrupa pazarında iş yapabilen bir şirket haline gelebilir. Sembolik bir rakam da olsa, Türkiye bu projenin parçası olursa, Balkanlarda iş yapmasının önü açılır” diye konuştu.
Türkiye’ye getirmek 25 milyar dolar
ŞAHDENİZ 2’nin büyük ortağı olan ve TANAP’ta yüzde 12 hisse almak için prensipte SOCAR’la anlaşan BP’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Şahdeniz 2 sahasında doğalgazı üreterek, Türkiye’nin doğu sınırına ulaştırmanın maliyeti yaklaşık 25 milyar dolar.
Azeri gazı için 40 milyar dolarlık yatırım yapılacak
BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, geçtiğimiz yıl gazetecilerle yaptığı sohbette Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa’yı taşınmasını hedefleyen Şahdeniz projesinin 40 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu belirterek, şunu söylemişti: “Tüm fazlarıyla birlikte böyle bir proje, denizdeki platformlardan, gazın çıkarılmasına kadar yaklaşık 6 projenin birleşmesinden oluşan 40 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor.”