Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, cuma günü bankacılarla bir araya geldi. Toplantıda daha önce Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 250 milyar liralık reel sektöre kullandırılacak kredinin detayları ele alındı. Toplantıda söz konusu kredinin batık, batma riski olan firmalara kullandırılmaması yönünde karar alındığı belirtiliyor. Sistemin nasıl işleyeceği de masaya yatırılırken, bankalar verecekleri kredi için şirketlere reyting uygulayacaklar ve nakit akışını değerlendirecekler. İstihdama katkı da ölçülerden birisi olacak.
BANKALAR DEĞERLENDİRECEK
Başbakan Yıldırım, 8 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında piyasada toplam 40 milyar liralık bir sıkışıklık olduğunu belirterek, Hazine garantisiyle 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi yaratacaklarını açıklamıştı. Geçtiğimiz cuma günü Başbakan Yardımcısı Canikli’nin bankacılarla yaptığı toplantıda ise 250 milyar liralık kredinin hangi kriterlere göre kullandırılacağı ele alındı. Bankalar ne yaparsa yapsın kurtulamayacak durumda olan şirketlere kredinin nasıl verileceği konusunu gündeme getirdi. Hiç yaşama ihtimali kalmamış olan şirketlere kredinin kullandırılmaması üzerinde anlaşıldı. Bunun ölçüsünün ise şirketlerin üretimleri, satışları, nakit akışları üzerinden yapılacak değerlendirme olacağı öğrenildi.
ÇALIŞANINA BAKILACAK
Bunun yanı sıra şirketin çalıştırdığı eleman sayısı da bir kriter olarak ele alınacak. Edinilen bilgiye göre bankalar kredi talebinde bulunan şirketlerle ilgili reyting değerlendirmesi yapacak. Aslında, Kredi Garanti Fonu üzerinden verilen kredilerde firmalarla ilgili değerlendirme hem bankalar hem de Kredi Garanti Fonu tarafından yapılıyor. Ancak Hazine garantörlüğünde verilecek bu yeni destekte değerlendirmenin sadece bankalar tarafından yapılmasının toplantıda kabul gördüğü öğrenildi. Teknik detaylar üzerinde değerlendirmelerin devam ettiği kaydedildi.
DÜZENLEME HENÜZ ÇIKMADI
250 milyar liralık krediye ilişkin yasal düzenleme halen TBMM gündeminde bulunuyor. Emekliye ek ikramiye, sicil affı gibi düzenlemelerin de bulunduğu torba tasarı ocak ayının ilk haftasında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Tasarının 23. maddesi görüşülürken muhalefet toplantı yeter sayısı istedi. Toplantı yeter sayısı istendiğinde 184 milletvekilinin Genel Kurul’da hazır bulunması gerekiyor. Ancak yoklamada 180 milletvekili çıktı. Yani 4 milletvekili eksik kaldı. Bunun üzerine Meclis Genel Kurulu kapandı. Daha sonra da anayasa görüşmelerine başlandı. Anayasa görüşmelerinin birinci turu bittikten sonra iki gün ara veriliyor. Torba tasarının da bu iki günlük arada ele alınabileceği ifade ediliyor. Yani torba tasarının salı ya da çarşamba günü Genel Kurul’da görüşülebileceği tahmin ediliyor.