Batı’nın krizi fırsatımız olsun

Güncelleme Tarihi:

Batı’nın krizi fırsatımız olsun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

Arap dünyasının kurumsal hizmetler gruplarından The Talal Abu-Ghazaleh Organization Holding’in (TAG-Org) Kurucu Başkanı Talal Abu Ghazaleh, birçok Avrupa kuruluşunun yatırımları kendi ülkelerine çekmek için uğraştıklarını belirterek, “Türkiye’ye çağrım şu; Türkiye sadece yabancı yatırımcı için uygun ortam yaratmakla kalmamalı, pazarlamasını iyi yapmalı, yatırımcının ayağına gitmeli ve kendi ülkesine çekmeli. Bu noktada Türkiye’nin çalışması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Körfezde kriz yok

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde, İş Dünyası Vakfı desteğiyle düzenlenen 2’nci Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde konuşan Ghazaleh, dünya ekonomik kriz olduğu söylemenin doğru olmadığını, bunun Batılı ülkelerin krizi olduğunu ifade etti. Körfez İşbirliği Teşkilatına üye ülkeler olarak ise bir kriz yaşamadıklarını belirten Ghazaleh, “Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya ve Türkiye’de bir kriz yok” dedi.

Konseylere ihtiyaç var

Arap yatırımlarının Türkiye’den kaçmasına neden olacak bir durum bulunmadığını belirten Ghazaleh, şöyle konuştu: “Kriz bizim için fırsat. Türkiye ve bölgedeki tüm ülkelerin sağlam ekonomik yapıları var. Batının problemini kendi açımızdan fırsata dönüştürebiliriz. Yatırım çekmek için yapmamız gereken oturup yatırımı beklemek değil, yatırımı çekecek mekanizmaları oluşturup işler hale getirmektir. Türkiye sektörel konseyler oluşturabilir. Bankacılık, inşaat, sigortacılık gibi sektörlerde sektörün önde gelenleriyle konsey oluşturularak Arap dünyasındaki yatırım imkanları değerlendirilebilir. Hükümetler uygun ortamı hazırlar, teşvik eder. Ama yatırım için zorlayamaz. Bunu yapacak konseylere ihtiyaç var.”

İki gözünüzle bakın

Türk-Arap ilişkileri konusunda her iki taraftan kaynaklanan problemler olduğunu, Türkiye’nin uzun yıllar gözlerini Batıya diktiğini, sıkıntılarını aşamadığını, bu yüzden de bütün ilgisini ve gücünü AB’ye girmek için harcadığını savunan Ghazaleh, “Allah herkese iki göz verdi. Türkiye iki gözden biri ile Avrupa’ya bakarken, diğeriyle de Doğuya bakmalı” dedi.

Eğitimde yatırıma gelme sinyali verdi

TALAL Abu Ghazaleh, Türkiye’de farklı alanlarda yatırım yapmayı düşündüklerini, eğitim sektöründe yatırım yapacaklarını kaydetti. Ghazaleh, özelleştirmenin ilgilendikleri ana konulardan biri olduğunu, özelleştirilecek kurumlara yatırımcı bulma konusunda talep olması halinde Türkiye’ye destek verebileceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!