Batı Karadeniz’e PETROL KUYUSU

Güncelleme Tarihi:

Batı Karadeniz’e  PETROL KUYUSU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 20:28

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin hidrokarbon potansiyelinin keşfi ve bunların ekonomiye kazandırılması için 2018 yılında Batı Karadeniz’de derin deniz kuyusunun açılmasının planlandığını söyledi.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dün Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunumunda, petrol ve doğalgaz yurtiçi arama ve üretim yatırımları için son 14 yıllık dönemde 9.3 milyar dolar yatırım yapıldığını belirterek, “2016 yılının 9 aylık döneminde ise 105 milyon dolar yatırım gerçekleştirildi. Ayrıca kamu olarak petrol ve doğalgaz alanında 2017-2019 yılları için 867 milyon dolar yurtiçi ve 4.31 milyar dolar yurtdışı yatırımı planlanıyor. Önemli bir saha olarak değerlendirdiğimiz Karadeniz’in derin sularındaki hidrokarbon potansiyelinin keşfedilmesi ve ekonomiye kazandırılması hedefi doğrultusunda 2018 yılında Batı Karadeniz’de bir adet derin deniz kuyusunun açılması planlanıyor” bilgisini verdi.

YÜZER LNG’LER 2019’DA

Albayrak, “Bu bağlamda, gerek TANAP gerekse, Türk Akım Projeleri bu hedefimize büyük katkı sağlayacaktır” dedi. İlk defa kurulacak olan Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projelerinin devreye alınması çalışmalarına hız verildiğini kaydeden Albayrak, “Proje ile gazın yüzer LNG ve gazlaştırma ünitesi ile iletim sistemi bağlantısının sağlanması amaçlanıyor. İskenderun ve Saros Körfezlerinde, herbiri 20 milyon m3/gün olmak üzere 2 adet FSRU’nun şebekeye bağlantısını sağlayacak projenin 2017’de mühendislik çalışmalarının sürdürülmesi ve 2019’da tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

NÜKLEER 2023’TE DEVREDE

MERSİN Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerinin yanı sıra üçüncü bir nükleer santral için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Albayrak, Akkuyu Santrali’nin ilk ünitesinin 2023 yılı sonuna kadar işletmeye alınmasının planlandığını vurguladı.

İLK GEMİ YAKINDA DENİZDE

ALBAYRAK, MTA Genel Müdürlüğü’nün yurtdışında arama ve araştırma faaliyetleri yürütebilmesine olanak sağlayacak yasal düzenlemelerin tamamlandığını belirterek, “Böylece MTA Dünyada benzeri kuruluşlar gibi küresel faaliyetler yürütebilecek. Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri hedef bölge seçildi. Ayrıca deniz aramacılığı noktasındaki eksikliği gidermek amacıyla inşa edilen Türkiye’nin ilk yerli milli MTA Araştırma gemisi deneme ve deniz testleri için 2016 yılı kasım ayı sonunda denize açılacaktır” dedi.

Haberin Devamı

KÖMÜR ÖNEMİNİ KORUYACAK

DAHA fazla yerli stratejisi kapsamında linyit rezervlerinin önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Albayrak, “Bu önemli kaynağı devreye alma aşamasında bazı çevrelerden olumsuz eleştiriler alabiliyoruz. Ancak dünyadan örnek vermek gerekirse dünyada birincil enerji üretiminin yüzde 29’u, elektrik üretiminin ise yüzde 41’i kömürden sağlanıyor. Diğer taraftan karbon emisyonları açısından bakıldığında ülkemiz dünya toplam enerji kaynaklı karbon salımının yüzde 0.95’inden sorumlu olup, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerden daha iyi durumda bulunuyor. Kömür dünya genelinde önümüzdeki dönemlerde de enerji kaynakları içerisinde önemini koruyacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!