Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2008 00:00
Tekel Sigara’nın 1.7 milyar dolara BAT’a dün gerçekleşen devri sırasında ilginç bir tablo ortaya çıktı.
BAT’ın, "Hemen yüzde 10 zam, 6 aylık devir ikramiyesi" önerisini sadece 350 personel kabul etti. 2 bin Tekel Sigara çalışanı, "daha garanti" diye düşünüp, kamuda kalma yolunu seçti.
TEKEL’in sigara üretim bölümü, 1.72 milyar
dolar peşin bedelle dünden itibaren BAT’a (British American Tobacco) devredildi. Tekel’in sigara biriminde çalışan işçilerin 2 bini kamuda kalmayı seçerken, sadece 350’si BAT ile çalışmayı kabul etti. Diğer işçiler ise Tekel’in Yaprak Tütün Müesseselerine geçti. Tekel sigara ihalesini şubat ayında kazanan BAT, Tekel’le birleşme sürecini dün tamamladı ve Ankara’da devir teslim sözleşmesini imzaladı. Tekel’in sigara işletmeleri, halen pazarda yüzde 38-39 civarında bir paya sahip bulunuyor.
İş akdine son verilen yokÖzelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, özelleştirmeyle birlikte, Telekom’dan sonra tek seferde en büyük yabancı sermayenin Türkiye’ye geldiğini söyledi. Tekel’in özelleştirilmesi öncesinde çalışanların mağdur edilmeyeceği sözünü verdiklerini hatırlatarak, son 4-5 haftadır çalışanlar ve sendikayla görüşmeler yaptıklarını belirtti. Kilci, şunları söyledi: "Çalışanlara özelleştirme nedeniyle kimsenin iş akdine son verilmeyeceğini söyledik. BAT, çalışanlara maaş artışı içeren cazip teklifler götürdü, bunun üzerine 350 kişi kıdem ve ihbar tazminatları Tekel tarafından ödenerek BAT’a geçmeyi kabul etti. Yaklaşık 2 bin Tekel çalışanı, kamuda kalmayı tercih etti. BAT’a geçen 350 kişinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarı 15 milyon YTL tutarında oldu."
Zam ve ikramiye verildiBAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay ise,Tekel özelleştirmesinin Türkiye tarihindeki en büyük 5’inci özelleştirme olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Çalışanları Samsun ve Tokat’taki şirketlerimizde çalışmaya davet ettik. Bunun için cazip tekliflerle gittik. Çalışanları bizimle çalışmaya ikna etmek için ücretlerine yüzde 10 zam verdik. Artı 6 aylık maaşlarını ikramiye teklif ettik. İstanbul’dan Samsun’a gitmeyi kabul eden işçilere taşınmaları için 15 bin YTL brüt taşınma desteği ve bir yıl boyunca brüt 1000 YTL kira yardımı olacak. Ancak çalışanlar kamuda kalmayı tercih etti. BAT’a geçenler de tüm haklarıyla birlikte geçti. Sendika ve toplu sözleşme hakları devam ediyor."
Para peşin ödendi 1.7 milyar dolar Hazine’ye girdi
TEKEL’in sigara bölümünün 1 milyar 720 milyon dolarlık ihale bedelinin dün itibariyle ÖİB’nin Ziraat Bankası’ndaki hesabına aktarıldığını belirten Tuna Turagay, küresel kriz ortamında bu tutarda bir yabancı sermaye girişinin önemli olduğunu vurguladı. Turagay, 19 Mayıs’ta başlayan sigara yasağıyla ilgili bir soru üzerine, yasağın yüzde 4-5 pazar payı kaybına neden olmasını beklediklerini söyledi.
Deneyimle geleneği birleştirip tütün piyasasında güçleneceğizBAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermeulen, "1.72 milyar dolarlık devir, küresel piyasalarda likidite krizinin yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin geleceğine inandığımızın göstergesidir" dedi. Vandermeulen, şunları söyledi: "Bu, BAT’ın Türkiye’deki büyüme fırsatları açısından önemli bir temel oluşturmaktadır. BAT’ın 100 yıllık küresel deneyimini Tekel’in 140 yıllık geleneği ile birleştireceğiz. Samsun, Tekel 2000, Tekel 2001, Samsun 216 gibi Tekel markaları ile Kent, Palmall gibi BAT markalarını bir araya getirerek, yerel ve uluslararası portföy sayesinde Türkiye tütün piyasasında güçlü bir konuma geleceğiz."
Tekel markalarının yaşayacağını umuyoruzÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, Tekel özelleştirmesinin Türk tütünü ve sektör için önemini vurgulayarak, şunları söyledi: "Türk tütün yetiştiricisinin korunması, Tekel çalışanlarının mağdur edilmemesi, Tekel markalarının yaşatılması önceliklerimiz olmuştu. Tekel markaları ve Türk tütününden yapılmış sigaraların BAT bünyesinde yaşayacağı ve daha da rekabet eder konuma geleceğini umut ediyoruz."
2003’te düğmeye basıldı üç ihalenin ardından BAT’ın olduTekel Sigara’nın özelleştirme çalışmaları 2003’te başlatıldı. Aynı yıl yapılan ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.
Daha sonra, Tekel Sigara’nın yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Böylece, zarar eden Tekel kára geçti.
Tekel’in sigara işletmelerinin bütün satışına karar verilerek ikinci kez ihaleye çıkıldı. Teklif gelmeyince ihale iptal edildi.
Üçüncü ihalede BAT, 1 milyar 720 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Özelleştirme Yüksek Kurulu bu satışa onay verdi.
Türkiye’de daha fazla büyüyeceğizBAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay, 2002 yılında bu yana Türkiye’de yaptıkları yatırımlarla Türk tütün sektöründe güçlü bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu: "BAT olarak dünyanın 8’inci büyük tütün pazarı olan Türkiye’yi küresel faaliyetlerimiz açısından son derece önemli görüyoruz. 6 yılda pazar payımızı artırdık. Türkiye’de toplam 2 milyar doların üzerinde yatırım yaptık ve 2 bin kişiye doğrudan istihdam yarattık. Yeni dönemde Türkiye’de daha da büyümeyi hedefliyoruz."