Başkent Gaz yine yeni, yeniden...

Güncelleme Tarihi:

Başkent Gaz yine yeni, yeniden...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2013 00:00

2012 yılını hızlı kapatan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye’nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi Başkentgaz için 18 Ocak cuma günü dördüncü ihaleyi düzenleyecek.

Haberin Devamı

Geçmişteki üç başarısız ihale girişiminin ardından, şirketi yatırımcı için daha “cazip” kılacak düzenlemeler yapılmıştı. Sektör kaynakları, bu seferki ihalede yatırımcının risk olarak gördüğü unsurlar giderildiği için başarıya ulaşılacağı görüşünde. ÖİB yetkilileri, bugünlerde 10’dan fazla yerli ve yabancı şirketle son görüşmeleri yürütüyor. Başkentgaz için son teklif verme tarihi 17 Aralık’tan, bu ayın 18’ine ertelenmişti. Cuma günü yapılacak özelleştirme ihalesine, yerli ve yabancı önemli şirketlerin katılması bekleniyor. ÖİB yetkilileri, dün itibariyle ilgilenen şirketlerle görüşmelerini sürdürüyordu. Çinli, İspanyol firmalar olduğunu belirten kaynaklar, “10’a yakın firmadan teklif geleceğini düşünüyoruz. Konsorsiyum olarak girmek isteyen firmalar var” diye konuştu.

İRANLI ŞİRKET

Haberin Devamı

İran milli gaz şirketi NIGC veya İran’dan herhangi başka bir şirketle henüz görüşmediklerini kaydeden yetkililer, “Konsorsiyum içinde bir İranlı firma varsa, belki öyle bir girişim olabilir” dedi. İhaleyle ilgilenenler arasında Sabancı, Akfen, Genpa, Zorlu, Limak ve Eksim gibi şirketlerin isimleri geçmişti. Son dakika sürprizleri de bekleniyor.

BELEDİYE  ORTAK DEĞİL

Başkentgaz’ın daha önceki ihalelerinin iptal edilmesinde, şirketin yüzde 20 hissesinin özelleştirme kapsamında olmaması önemli rol oynadı. İhaleye katılan şirketler, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 20’lik hissesini tehlike olarak gördüklerini, yüzde 20 hisseyi Belediye’den alamazlarsa büyük sıkıntı yaşayacaklarını ifade ediyorlardı. Yapılan bir düzenleme ile şirketin yüzde 100 hissesi özelleştirme kapsamına alındı.

Satılmadan kazandırdı

BAŞKENTGAZ’ın bugüne kadarki ihalelerinde 207.6 milyon dolar teminat yakıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ilk ihalede Global Yatırım, 1.6 milyar dolar teklif vermiş, ancak bedeli ödeyemeyince ihale iptal edilmişti. ÖİB portföyüne alınan Başkentgaz’ın ikinci ihalesinde, en yüksek teklifi veren Karamehmet-Kazancı ortaklığı da teminatı yakmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!