Güncelleme Tarihi:
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen “ABD Ülke Günü: ABD Pazarı ve Sunduğu Fırsatlar” toplantısında konuşan Kilner, Türkiye'nin, mesleğinin yanı sıra ailesi için de önemli yeri olduğunu belirterek, daha önce Türkiye'de bulunduğu yıllara göre çok büyük değişikliklerin bulunduğunu ve pozitif enerji gördüğünü kaydetti.
Kilner, Türkiye'nin çok özel bir dönemden geçtiğini ifade ederek, ABD ve Türkiye'nin işe başladığı alanlardaki ticareti arttırabileceğini söyledi.
Türk ve Amerikan ilişkilerinin genelde askeri konularda olduğunu anlatan Kilner, şunları aktardı:
“Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin alanlarını genişletebiliriz. İlk kez 2010 yılında yatırım ticareti alınmaya odaklanıldı ve büyük gelişme sağlandı. Ali Babacan, Zafer Çağlayan ve ABD'den temsilciler ile yakın zamanda tekrar toplanacak. Ticaret Bakanlığı bizim ülkemizde elinden geleni yapmaya çalıyor. Yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar yapıldı. Bunların sonucunu almaya başladık. ABD'den 1200 şirket, Türkiye'de temsil edilmektedir. İthalat ve ihracat konusunda ABD ve Türkiye işbirliği Türk ticaretinin dinamizmine katkıda bulunuyor. Bizim ekonomik ilişkilerimiz, politik güvenlik konularındaki kadar istenilen seviyede değil. Başkan Obama'nın istediği seviyede değil.”
Kilner, Türkiye'de olağanüstü ulusal güven hissedildiğini belirterek, “Türkiye kendine güven bir ülke. Bununla kolay kolay karşılaşamazsınız” dedi.
ABD'de rekabet yoğun ve yabancı yatırımlara çok açık bir piyasa olduğunu ifade eden Kilner, ABD'nin dış ticaretiyle rekor durumda olduğunu ve ithal mallara büyük bir iştahın bulunduğunu kaydetti.
Kilner, bazı Türk firmalarının ABD piyasasına giriş yaptığını anlatarak, “Biz, bu trendin arttığını görmek istiyoruz. 'Amerika'yı seç' sitesine yatırımcıların bakmasını öneririm. Türk Hükümeti ticaret ateşelerini de arttırıyor. Amerika'ya ticaret ortağı gözüyle bakın” diye konuştu.
İSO Başkan Yardımcısı Tanrıverdi
İSO Başkan Yardımcısı Fikret Tanrıverdi de İSO'nun “ülke günleri” adı altında toplantılar yaptığını ve dış ticaret açısından ülke pazarlarının öğrenilmesinin amaçlandığını anımsatarak, ABD ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri daha iyi seviyeleri taşımak üzere bir araya gelindiğini kaydetti.
Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin, Türkiye'nin en köklü ve önemli ticari ortaklarından biri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“ABD, Türkiye'nin ihracatında 7. ve ithalatında 4. ülke konumundadır. Ülkelerimiz arasındaki artan ticaret hacmi, geçen yıl 2010 yılına göre yüzde 28 büyüyerek, 20.6 milyar dolara ulaşmıştır.
Geçen yıl, Türkiye'nin ABD ihracatında yüzde 22 oranında artmıştır. 20.6 milyar dolarlık ticaret hacmi, 2010 yılında ABD dış ticaret hacminde yüzde 5'lik paya sahiptir. Bütün bu veriler arzu edilen seviyenin çok altındadır. Türkiye, ABD'nin yatırımları içinde çok küçük bir paya sahiptir. Veriler, yatırım alanında da hayata geçirilemeyen potansiyeli ortaya koymaktadır. Sanayi sektörünün önünde geniş, keşfedilememiş birçok fırsatın bulunduğunu görebiliyoruz. ABD'de her eyaletin ekonomik sosyal yapısının olması, kimyasal ürünlerden, makinadan mobilyaya da fırsat doğurmaktadır.”