Güncelleme Tarihi:
Köylüler ve arazi sahipleriyle de bir araya gelen Kocadon, halkın RES'e karşı olduğunu vurguladı.CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine yapılmak istenen ve tepki çeken rüzgar enerjisi santrali (RES) inşatının sürdüğü bölgede inceleme yaptı.
Başkan Kocadon daha sonra beraberindeki yardımcıları Taner Uslu ve Mustafa Saruhan, Fen ve İmar İşleri Müdürü Gamze Esetoğlu, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Şoförler Odrası Başkanı Hasan Kablı, Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez ile birlikte Geriş Mahalle Meydanı'ne geçti. Burada RES'in yerine karşı olan köylüler ve arasi sahipleriyle bir araya geldi.
'HALK KESİNLİKLE İSTEMİYOR'
RES'in yerine karşı olanların bugüne kadar yaptığı eylem ve söylemlerinde her zaman medeniyet ve hoşgörü bulunduğunu söyleyen Başkan Kocadon, "Yarattığımız dünya markası Bodrum'a kurulmak istenen RES'leri, Bodrum halkı kesinlikle istemiyor. RES'lere değil, yarımadanın doğa, tarih, kültür ve turizmine zarar verecek kurulmak istenen yerlerine karşıyız. RES'ler Bodrum'u terk edene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bununla birlikte inşaata başlayan şirket yerel idareye vermesi gereken belgelerini hala bize vermedi. Randevu aldılar. 'Geleceğiz evrakları getireceğiz' dediler, gelmediler. Ancak bizi çiğneyip geçerlerse, yasaları çiğneyip geçerlerse olur. Bugün Bodrum'da yapılan binlerce yatırıma hangimiz karşı çıktık? Demek ki doğru yatırımlardı veya görüntü kirliliği yaratacak yatırımlar değildi. Biz hep beraber bu yolda mücadelemize devam edeceğiz. Belediye olarak üzerime düşen her şeyi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.
RES'LER DİĞER YATIRIMLARA TEHLİKE YARATIYOR AÇIKLAMASI
Kentin turizm bölgesi olduğunu söyleyen Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, "Bodrum'a bugüne kadar milyarlarca dolarlık yatırımlar yapıldı. Hepsi turizm amaçlıydı. Hiçbirine engel olmadık, önüne geçmedik. Ancak RES'lerin kurulacağı yerler bölgeye ciddi zarar verecek. Ayrıca halk kesinlikle istemiyor. Ayrıca 9 milyon dolarlık bir yatırım için bölgede yapılan 900 milyon dolarlık turizm yatırımları, tehlikeye atılıyor. Bu yatırımın akılla, mantıkla bir bağlantısı yok. Halkın, turizmcilerin yere idareye rağmen bu inadı anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi.
YEREL YÖNETİM HİÇE SAYILIYOR TEPKİSİ
Emlak danışmanı olan köylülerden Hasan Yokarlı, şirket yöneticilerinin belediye kararlarını hiçe sayarak köye 600 metre mesafede inşaata devam ettiklerini belirterek, "Şirket belediyenin tuttuğu tutanağa ve müdahaleleri tanımamazlığa geliyor. Yerel yönetimin kararlarını ciddiye ve dikkate almadığı gibi 'bu kararlar bizi bağlamaz ilgilendirmez' diyebiliyor. Yerel idareyi tanımayan şirketi biz de tanımıyor burada istemiyoruz" dedi.Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Belediye Başkanı Kocadon ile beraberindekiler, el ele tutuşarak birlikte mücadele etme sözü verdi.
ŞİRKET MÜDÜRÜ: "YEREL YÖNETİMLER ELBETTE BİZİ DE BAĞLAR
"RES'i yapacak Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş.'nin Genel Müdürü Bertan Korkmaz, yazılı açıklama yaptı. Bodrum kamuoyunu ilk günden beri önemsediklerini, düzenli açıklamalarla halka bilgi verdiklerini belirten, kentteki sivil toplum örgütleriyle çoğuyla yakın ilişki içinde olduklarını ifade eden Korkmaz, açıklamasında şunları söyledi:"Yaptığımız toplantılarda kimi sivil toplum örgütü temsilcileri projeyi incelemek istediklerini belirttikleri için inşaatı yaklaşık altı ay erteledik. Yerel kamuoyunu bu kadar dikkate alan bir anlayış içindeyken, yerel yönetimleri önemsemediğimizi söylemek mümkün mü? Yerel yönetimler elbette bizi de bağlar. Kanuni haklarımızı sonuna kadar kullanmakla birlikte, elbette Bodrumluların seçtiği yerel yönetimlere ve yöneticilere saygımız sonsuzdur. Bu çerçevede yerel yönetimler ve yöneticilere ilk günden beri projemizle ilgili bilgi ve belgelerimizi eksiksiz veriyoruz. Hukuken haklılığımızı kanıtlayan tüm belgeler, Bodrum Belediyesi'nin ilgili birimlerine resmi olarak sunulmuştur."