Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2007 00:00
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci hakkında, Tüpraş hisselerinin Sami Ofer’e satışında görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle ceza davası açıldı.
Kilci, ’keyfi davrandığı’ gerekçesiyle 8’er aydan 4 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle yargılanacak.
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Petrol-İş Sendikası’nın başvurusu ve Cumhuriyet Başsavcılığının yargılama gerektiği kararı üzerine, Kilci’nin Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş (Tüpraş) hisselerinin İsrail kökenli işadamı Sami Ofer’e satışında görevini kötüye kullandığı suçlamasıyla yargılanmasına karar verdi. Kilci ile birlikte, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan da Tüpraş’ın satışına ilişkin gerekli duyuruları yapmayarak "görevde keyfi davrandıkları" gerekçesiyle 8’er aydan 4 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle yargılanacak. Sanıklar hakkındaki dava, Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
KAMUOYUNA AÇIKLANMADI: Tüpraş’ın, 10 Temmuz 1990 tarihinde özelleştirme kapsamına alındığı anımsatılan iddianamede, Özelleştirme stratejisi satış olarak belirlenen ve hisseleri borsada işlem gören kamu şirketlerinin devir işlemlerinin onaylanmasında Özelleştirme İdaresi yetkili olduğu hatırlatıldı. Davaya dayanak oluşturan gelişmeler ise şöyle aktarıldı: "Tüpraş’ın satışına ilişkin kararın Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 7 Ocak 2005’te kamuoyuna açıklanması gerektiği halde açıklanmadı. Global Menkul Değerler A.Ş’nin de Tüpraş’ın yüzde 14.76 orandaki hissesini satın almak üzere 28 Şubat 2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi’ne başvurdu."
BİR GÜNDE ’OLUR’ DENDİ: "Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan’ın aynı gün bu talebe ’olur’ verdi. Yine aynı gün Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı’nın, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca bildirimde bulunuldu, bu işlemler bir günlük süre içerisinde yapıldı. Özelleştirme İdaresi ile satıcı ve alıcılar, Tüpraş hisselerinin satışına ilişkin işlemleri İMKB’nin 1 Mart 2005 tarihli bülteninde yer aldı. Satış işlemleri 4 Mart 2005 tarihinde,
hisse başına 15.40 TL’den Toptan Satışlar Pazarı’nda gerçekleşti."
YASAYA AYKIRI DAVRANDILAR: İddianamede, Tüpraş’ın satışına ilişkin gerekli duyuruyu yapmayarak, keyfi davranıldığı belirtilen Kilci, Demirci ve Doğan’ın, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 5/h-10 maddesine aykırı davrandığı öne sürüldü.
DURUŞMA 24 TEMMUZ’DA: Başsavcılık iddianamesinin 26 Nisan’da ulaştığı Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi, "iddianamenin CMK’nın 175’inci maddesi uyarınca kabulüne ve mahkemenin 2007/335 esasına kaydının yapılmasına" karar verdi. Mahkeme, sanıklara çağrı yapılmasına ve mazeretsiz gelmezlerse zorla getirileceklerinin belirtilmesine, sanıkların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması için ilgili Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasına, duruşmanın 24 Temmuz’da yapılmasına karar verdi.
Tüpraş hisse başına nakit 2.24 YTL temettü verecekTÜPRAŞ 2006 faaliyetlerinden tam mükkellef kurumlar ile dar mükellef kurum ortaklar dışındaki hissedarlara hisse başına 2.24 YTL net nakit temettü ödemesi yapma kararı aldı. Şirketten İMKB’ye yapılan açıklamaya göre, önceki gün toplanan genel kurul, tam mükellef kurumlar ile Türkiye’de bir işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla kár payı elde eden dar mükellef kurum ortaklara yüzde 263.43 oranında ve 1 YTL nominal değerde bir adet hisse başına "2.63 YTL net nakit temettü ödenmesini kararlaştırdı. Diğer hissedarlara ise yine yüzde 263.43 oranında hisse başına 2.63 YTL brüt ve 2.24 YTL net nakit temettü ödemesi yapılacak. Temettü dağıtımı 31 Mayıs’ta başlayacak ve toplam 659.72 milyon YTL nakit temettünün tamamı cari yıl istisna olmayan kazançlardan sağlanacak.
Petrol-İş: Kilci davasına katılacağızPETROL-İş Sendikası, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve iki idare yetkilisi hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla açılan davaya katılma isteminde bulunacaklarını açıkladı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, "Kamuoyunda ’Ofer’e Satış’ olarak bilinen ve şaibe iddialarıyla günlerce tartışılan bu işlem ile ilgili hukuki süreç, sendikamız tarafından sonuna kadar takip edilecek olup açılan ceza davasına da katılma isteminde bulunulacaktır" açıklaması yaptı.
Unakıtan soruşturma izni vermemiştiPETROL-İş, Sami Ofer’e Tüpraş hissesi satışı nedeniyle Metin Kilci başta olmak üzere sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise soruşturma izni vermemişti. Bunun üzerine Petrol-İş’in başvurduğu Danıştay, Unakıtan’ın bu kararını kaldırmıştı. Özelleştirme İdaresi, söz konusu hisselerin geri alınmasına ilişkin yargı kararını yerine getirmek adına, hisselerin geri alınması için Global Menkul Değerler’e dava açmıştı. Ancak, söz konusu hisselerin halen alıcıların linde bulunmadığı gerekçesiyle, yargı kararına rağmen, hisse senetlerinin kamuya geri alınamayacağı ortaya konulmuştu.