‘Başka kaynak yok proje devam eder’

Güncelleme Tarihi:

‘Başka kaynak yok proje devam eder’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 21:12

Danıştay’ın göletteki yürütmeyi durdurma kararı sonrasında inşaat çalışmalarına ara verildi. Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Danıştay kararı ‘burayı yapamazsın’ demiyor. ‘Sınırları netleştir’ diyor. Göleti genişletecek başka kaynak da yok” dedi.

Haberin Devamı

BAŞAKŞEHİR Belediye Başkanı Mevlüt Uysal geçtiğimiz hafta “Vatandaşın Ekonomisi” köşesinde yayınlanan ‘Gölete inşaat değil, Bahçeşehir’e yol lazım’ başlıklı yazı üzerine Hürriyet’e bir açıklama yaptı.

Danıştay’ın son kararı üzerine gölet bölgesindeki inşaatın durdurulduğunu belirten Uysal, bundan sonraki süreçte mahkeme kararlarına uygun davranacaklarını söyledi.

Kararın projeyi engellemediğini öne süren Uysal, “Danıştay dedi ki ‘yerel mahkeme yanlış karar vermiştir. Sınırlar belli değildir. Bu meclis kararı iptal edilmelidir.’ Danıştay kararı burayı yapamazsın demiyor. ‘Sınırları netleştir’ diyor. En kötü ihtimal bu karar kesinleşirse, döner dere ıslahı ile diğer projeyi ayırıp yola devam ederiz” diye konuştu.

Konuyu önemsemedikleri için yerel mahkemeye daha önce çok fazla evrak falan vermediklerini söyleyen Uysal şimdi her projenin ayrı ayrı hesabını ortaya koyacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Projeyi yürüten müteahhitin de idare mahkemesinden yürütmenin durdurulmasını istediğini söyleyen Uysal “Mesele o değil. Bunun içeriğini çözmemiz gerekiyor. Dur kalklarla gitmek yerine Danıştay ‘sınırlar net değil’ diyorsa yeniden bir meclis kararı alırız. Devam ederiz. Biz belgelerimizle sınırların net olduğuna ikna edebiliyorsak kararın esasını hızlandıralım. 3 ay beklesin dedim ben. Ama müteahhit ısrar edip mahkeme kararını önüme koyarsa devam da edebilir. Sonuçta o karara da uymak durumdayım ben. Bir avukat olarak mahkeme kararlarına ben uymayacağım da kim uyacak” dedi.

NEREDEN PARA BULACAĞIM

Projeye haksız yere karşı çıkıldığını iddia eden Mevlüt Uysal “Şimdi hakikaten burayı koruyalım yeşillendirelim. Başka bir şey varsa onu da tartışalım. Ama kardeşim sen burada 80 milyon ödemişsin. Bugünkü rakamlarla 100 milyona yaklaşıyor. Ondan sonra yeni kaynağın da yok. Yaptığımız işe kıyamet kopmuş. Ben bu paraları nereden bulacağım. Nasıl devam edeceğim. Burası hakikaten ıssız bir park mı olmalı yaşayan bir park mı olmalı. Buradaki hareketlilik arka taraftaki yürüyüş yapanları rahatsız etmesin diye burayı cadde konseptine çevirdik” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet’in “Bu proje yapılırken ‘halka soracağız’ diye demeçler vermiştiniz. Sordunuz mu” hatırlatması üzerine ise Uysal şunları söyledi:
“Ne konuşursan hepsi boş. Orada politik davranıldığını düşünüyorum. O anlamdaki girişimlerim duvara toslayınca artık onun mücadelesini vermiyorum. Ben ilk başlarken Oktay Ekinci ile başladım. Onun kendi projesi bu. Söylediği rakam konusunda benim altından kalkma ihtimalim yok. İkinci konuştuğum kişi Oğuz Soydan. Halk dediğimiz zaman karşımıza BADER çıkıyor, Tenis Kulubü çıkıyor. Mehmet Gümüş çıkıyor. Onların kendi mücadelesi var. Halka ulaşamıyoruz ki.”

2700 DÖNÜMLÜK ARAZİ

Hiç imar planı tadilatı yapmadıklarını belirten Mevlüt Uysal 1990 yılında 0.5’lik rekreasyon alanında imar hakkı bulunduğunu kendilerin de bununla ihaleye çıktıklarını belirtti. Boğazköy’e kadar olan alanla birlikte gölet olarak planlanan alanın 2 bin 700 dönümü bulduğunu aktaran Uysal ”Biz toplamda mülkiyet toplamanın 160 milyon lirayı bulmasını rekreasyon düzenlemesi ile birlikte toplam maliyetin 400 milyon liraya çıkmasını bekliyorduk. 80 milyon lirayı ödedik. Oradan buradan çıkartıp ödedik. Baktık ki olağanüstü zor bir şey. Tamamını çözelim yerine projeyi ikiye böldük” diye konuştu.
300 dönümlük mevcut göletin hiçbir şeyine dokunmadıklarını belirten Uysal, “Burayı yol kenarındaki benzin istasyonuna kadar uzatacak bir proje belirledik. Mevcut göletin devamına proje yaptık. İSKİ derenin ıslahına başlamıştı. Durdurduk. Yüzde 5 imar hakkını satalım bunu sattıktan sonra elde edeceğimiz gelirle birinci etabı bitirelim istedik. İhaleye çıkan alan 13 bin 500 metrekaredir. Bu alanı imarlı parsel halinde bırakacağız diğer yerlerin tapuları iptal edilecek ve yeşil alan olacak. Böylece burayı bundan sonrası için de korumaya almış olacağız. Burası ömür boyu kamu alanı olarak kalacak.

Haberin Devamı

Tapuyu şu anda Mesa’dan Süzer’den satın alamadığın zaman ya adama kamulaştırma bedelini ödemek zorundasın ya da orta yolu bulup imara açmak zorundasın. Biz şimdi göleti koruyor muyuz yoksa bir şey mi yapıyoruz. Şu anda inşaat yapılan yer mezbelelik bir yerdi” dedi.

GÖLET ÖZEL ARAZİYDİ PARAYLA SATIN ALDIK

BAHÇEŞEHİR Göleti’nin arazisinin Süzer, Mesa ve kısmen TOKİ ve belediye üzerine kayıtlı özel mülkiyet olduğunu belirten Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal araziyle ilgili tarihsel süreci şu şekilde aktardı:“2009’da Başkan oldum. Göletin tamamı özel mülkiyetti ve rekrerasyon alanları da onların üzerine tapuluydu. Göletin belediye dışındaki mülkiyet alanı yaklaşık 250 dönümdü. Değeri 250 milyon liraydı. Burayı almak gerektiğini düşündüm. Süzer’den talepte bulundum. Süzer’in değerleme raporlarında buranın metrekaresi 1850 liraydı. Süzer’den ricada bulunduk ve 67 dönüm yeri 28 milyon liraya satın aldık. Metrekaresi 420 liraya denk gelir. Meclis’ten geçerken CHP’lilerin de oy birliği ile geçti. Daha sonra Mesa ile görüştük. Ama olumsuz döndüler. TOKİ ile irtibata geçtiler. Biz de direttik. 138 dönüm yerin kamulaştırma bedelini ödememizi istediler. Ya da bize yüzde 40 imar verin yüzde 60’ını terk edelim dediler. Meseleyi Cumhurbaşkanımıza taşıdık. 22 dönüme imar verdik. Geri kalan 116 dönümü 38 milyona satın alındı. Bahçeşehir’i göleti koruyoruz diyenler. O 2 emsal imar kararı çıktığında hiç dava açmadılar. Oraya benzin istasyonu yapıldı şimdi de konut ve işyeri projesi yapılıyor. 

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKA KAYNAK YARATAMAZ MIYDI?

HÜRRİYET’in gölet arazisinin satın alınması ve dere ıslahı için bölgede inşaat yapılması dışında bir kaynak yaratma imkanı olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine ise Mevlüt Uysal, “100 milyon lira belediye kaynak bulamaz mı. Bulabilir. Ama Olimpiyat Stadı’nın civarı, Başakşehir’de buna benzer sorunlu yerler var. Her bölgenin kendine yönelik yapılması gereken işler var. Bahçeşehir’in içine benzin istasyonu yaptık. Başka bir gayrimenkul projesi yaptık. Onlara da tepki geldi. Bunlarla uğraşmak yerine bu gölet projesini gerçekleştirdik. Şimdi ben de düşünüyorum. Keşke o baştan projeyi böyle yapsaydık da benzin istasyonunu hiç yapmasaydık” dedi.

Haberin Devamı

2 YILDIR TARTIŞILIYOR

BAHÇEŞEHİR göletteki yapılaşma 2 yıldır tartışılıyor. Gölet çevresini yapılaşmaya açan arsa satışı ihalesi 9 Nisan 2015’de Resmi Gazete’de ilanla duyuruldu. Başakşehir Belediyesi tarafından 24 Nisan’da yapılan ihaleyi 103 milyon TL teklifle Atmaca Grup kazanmıştı. 11 bin metrekare inşaat yapma izni olan firma 6 metreyi geçmeyen dükkanlar yapacağını açıklamıştı. Ancak bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları bölgede yapılaşmaya karşı çıkıyor. Bununla ilgili hukuki süreç de sürüyor. Geçtiğimiz hafta “Vatandaşın Ekonomisi” köşesinde ‘Gölete inşaat değil, Bahçeşehir’e yol lazım’ başlıklı haberde ise bölgede artan nüfus ve trafik sorununa dikkat çektik.

BAKMADAN GEÇME!