Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl 14 milyar dolar olan işlem hacminin bu yıl 15 milyar doları, hatta 20 milyar doları bulabileceği öngörüsünde bulunan Başev, Hindistan, Çin, Brezilya, Rusya gibi ülkelerden Türkiye’ye yatırımcı geleceğini belirtti.
Türkiye masasına ilgi
Aynı zamanda son 4 yıldır işlem sayısı ile Türkiye’nin en çok M&A işlemi yapan şirketi olan 3 Seas Capital Partners CEO’su olan Şevket Başev, geçen ay Çin’de düzenlenen Küresel Yatırım Zirvesine’ne ilişkin izlenimlerini aktarırken, şu değerlendirmeleri yaptı: “Çin’in başkenti Pekin’de yapılan IMAP Küresel Yatırım Zirvesi’ne, 150’den fazla şirketin üst düzey yöneticisi katıldı. Bu yöneticilere 1000’den fazla şirketi tanıttık. Bunların arasında 20 kadar Türk şirketi de vardı. Sempozyum süresince Türkiye masası çok büyük ilgi gördü. Masamızı ziyaret eden yaklaşık 100 yatırımcı ülkemiz şirketleriyle ilgilendi. Bizler de bu talep doğrultusunda önümüzdeki günlerde Türk firmalarla da görüşmelere başlayacağız. Özellikle altyapı, ulaştırma, enerji teknolojileri, doğal kaynaklar ve madencilik, perakende ve e-ticaret gibi sektörlere büyük ilgi var. Bunların sonuçlarını 6 ay sonra göreceğiz.”
Çin’in yanı sıra Hindistan, Çin, Brezilya, Rusya gibi gelişen dünya ülkelerinden de Türkiye’ye büyük bir ilgi olduğunu aktaran Şevket Başev, yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi: “Geçen yıl Türkiye’de M&A işlemlerinin tutarı 14 milyar dolar civarında idi. Bu yıl işlem hacmi kesinlikle bu rakamın üzerinde olacaktır. En az 15 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaşılmasını bekliyoruz. Bu rakam 15 ile 20 milyar dolar seviyelerinde de olabilir. Ekonomik konjonktüre bakarsak 2012’yi, birleşme ve satın almalar açısından ‘ideal’ bir yıl olarak görüyoruz. Bu arada Türk şirketleri de dünyaya açılıyor. Bu güne kadar cesaretli olan yatırımcılar Rusya ve Ukrayna pazarına girdi. Bir süredir Mısır ve Libya Türk şirketlerinin ilgi alanında. Kuzey Irak’a şu anda ciddi bir giriş yaşanıyor. Türk şirketleri Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ile çok ilgililer.”
Türkiye’nin payı yüzde 2.5
TÜRKİYE’de 2010 yılında 11 işi tamamlarken, geçtiğimiz yıl bu sayıyı 12’ye çıkardıklarını ifade eden Şevket Başev, “Ancak Hindistan bu sayıyı 2’den 8’e çıkardı. Türkiye, 350 milyon dolarlık iş hacmiyle IMAP’ın ilk 20 ülkesi arasında yer alarak yüzde 2.5’lik paya ulaştı. Bunun daha da artması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Başev, 10 milyon dolarla, 200 milyon dolarlık iş için harcadıkları çaba arasında hiç bir fark olmadığını belirterek, “Dolayısıyla biz işin hacimsel büyüklüğünden çok, yıl içinde ne kadar fazla işlem gerçekleştirdiğimize bakıyoruz” dedi.
Türkler Afrika’ya atladı
2020’li yılların Afrika ülkelerinin yılı olacağını ve Türk şirketlerin bu konuda akıllı davrandığına dikkat çeken Şevket Başev, şöyle konuştu: “Krizin ardından, sermaye belli bir yerde toplandığında neler olduğunu artık bütün dünya gördü. Sermayenin tüm dünyaya yayılması gerekiyor. Paradan para kazanmak artık çok zorlaştı. Parayı reel ekonomiye çevirmek lazım. Bu noktada biz önümüzdeki 10 yıl Afrika ülkelerinin yılı olacağını öngörüyoruz. Türk şirketleri de bu konuda akıllı davranıp kıtaya en önce giriş yapanlardan birisi oldu. Bu bölgede, başta maden olmak üzere, inşaat ve altyapı sektörleri çok değerlenecek. Kıtadaki ekonomi 2020’li yıllara doğru oturmaya başlayacak.”