Güncelleme Tarihi:
Bankacılık sektöründeki kısıtlamaları artıracak olan Basel III kurallarına göre, bu kurumların uzun vadede 2.3 trilyon euroluk fonlanma yapmak zorunda kalabileceğine dikkat çekildi.
New York merkezli McKinsey & Co.'ya göre, Basel III'ün likidite kuralları, Avrupa bankalarının uzun vadeli fonlamada 2.3 trilyon euroya (3.2 trilyon dolar) kadar fon sağlama ihtiyacı duyabileceği anlamına geliyor. Bu gibi borçlanma kağıtlarının en büyük alıcısı olan sigorta şirketleri, Avrupa Birliği'nin borçlanma kağıtlarını tutmayı daha pahalı hale getiren Borç Ödeme Gücü II (Solvency II) kurallarına bağlı olarak, uzun vadeli tahvil alımından caydırılıyor.
İngiltere Bankacılar Birliği’nden İdari Yönetici Simon Hills, “Yeni düzenlemeye yönelik akıllara takılan iki nokta var. Bir yandan sizden uzun vadede daha fazla fon sahibi olmanız istenirken, diğer yandan sigorta şirketlerinin bu tür tahvilleri satın almaları engelleniyor. Bu bankalar için büyük bir sorun” dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso ise, yeni finansal düzenlemelerin ülkeler, düzenlemeler ve uluslararası organizasyonlar arasında ortak temeller üzerine tasarlandığını söyledi.
Sektörden yöneticiler ise, Barroso’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama gibi liderler tarafından desteklenen fikirlerinin bankacılar ve sigorta şirketlerinin kurallarına uyum göstermediğine dikkat çekti. Yöneticiler aynı zamanda, Barroso’nun yeni düzenleme önerilerinin biraz yumuşatılması gerektiğini belirtti.
DAHA SIKI DÜZENLEMELER
2019’da tamamlanması beklenen Basel III, bankaları bir yıllık yükümlülüklerini yerine getirecek kadar nakit ve likit varlığa sahip olmaya zorluyor.
Yeni düzenlemelerin amacı, bankaların diğer kredi veren kuruluşlardan kısa vadeli kredi almasını engellemek. 2007 sonunda patlak veren ekonomik krizde, bu uygulama Lehman Brothers’ın iflas etmesine neden olmuştu.
*Bu yazı Bloomberg’de “European Banks Challenged by