Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2011 00:00
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son dönemde yoğunlaşan kriz tartışmaları ile ilgili olarak “Kriz o kadar yakın gözükmüyor” derken, açık pozisyonunu sınırlayanın daha rahat edeceği uyarısında da bulundu. “Haddinden fazla endişelenmeye gerek yok” diyen Başçı, durumun kontrol altında olduğunu söyledi.
YUNANİSTAN için alınan kararların önemli olduğunu, krizin ise ‘yakın’ görünmediğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı,
döviz konusunda ise bir uyarıda bulundu. Başçı, açık pozisyonunu sınırlayanın daha rahat edeceğini söyledi. Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen “10. Ekonomi Yaz Seminerleri 2011” kapsamında “Para Politikaları” konulu bir konferans veren Erdem Başçı,
Euro Bölgesi Liderler Zirvesi’nde çok önemli bir karar, sonuç bildirgesinin yayımlandığını hatırlattı. Türkiye’de finansal istikrar hedeflerini sonbaharda kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Başçı, burada daha çok özkaynak kullanımı, daha basiretli borçlanmanın öneminin vurgulandığını belirtti.
Dengeli olmakta fayda varKonuşmasında kurlardaki dalgalanma ve açık pozisyon konusuna değinen Başçı, açık pozisyon olması durumunda kurlardaki dalgalanmaya karşı toleransın daha az olduğunu kaydetti. Başçı, “Açık pozisyon yoksa daha rahat dalgalı kur rejimini uygulayabiliyorsunuz. Açık pozisyonunuzu sınırlamanız iyi bir şey” dedi. Başçı, döviz pozisyonlarında kamu ve özel sektörün, dövizde net açık pozisyonda değil, daha dengeli bir pozisyonda olmasında fayda olduğunu vurguladı.
Durum kontrol altındaTürkiye ekonomisinin finansal istikrar ve büyümenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinden ötürü geçmiş dönemlere göre çok daha iyi durumda olduğunu söyleyerek, “Haddinden fazla endişelenmeye gerek yok. Durum kontrol altında diye net bir şey söyleyebiliriz” dedi.
Yurtdışındaki risklere karşın Türkiye’nin geçmişe göre şoklara karşı çok daha dayanıklı olduğunu söyleyen Başçı, “Eskiden alamadığımız tedbirleri şu anda çok rahat bir şekilde alabiliyoruz. Dolayısıyla bu tür şoklara karşı son derece hazırlıklıyız” dedi.
Konut piyasasında sorun yok, bankalar son derece sağlıklıLEHMAN Brothers’ın iflası ile başlayan finansal kriz sonrası, Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de sanayi istihdamının düştüğünü hatırlatan Erdem Başçı, “Dolayısıyla Türkiye’de bu tür finansal etki dışında çok daha fazla hasar verebilecek bir kalem olmadığı için; yani konut piyasasında bir sorun yok. Diğer taraftan bankalar son derece sağlıklı; o yüzden çok kolay ve hızlı bir toparlanma olabildi” diye konuştu.
Lewis: Yükselen piyasalar aşırı ısınmadan korunmalıULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Mark Lewis’in Pamukkale Üniversitesi’nin düzenlediği seminerde yaptığı konuşma önce yanlış anlaşıldı, sonra düzeltildi. Lewis’in dünya ekonomisine ilişkin risk uyarıları Türkiye’ye yönelik olarak algılanınca IMF, bir düzeltme geçti. Buna göre Lewis, konuşmasında şunları söyledi: “Gelişmiş ekonomilerde ekonomik iyileşme devam etmekte ancak borç kaynaklı sorunlar nedeniyle sekteye uğramakta ve kimi ülkelerde piyasa baskıları artmaktadır. Politikalar, güvenilir orta vadeli mali konsolidasyon planlarına, finansal sistemin güçlendirilmesine ve devam eden parasal uyuma yoğunlaşmalı fakat daha geniş kapsamlı enflasyon riskleri konusunda da tetikte olunmalıdır. Bunun aksine yükselen piyasalar ise makro-ihtiyati araçlar ile birlikte yürütülecek hızlı makroekonomik sıkıştırmaları baz alarak ekonomik aşırı ısınmaya ve finansal dengesizliklere karşı kendilerini korumalıdırlar.”
Fitch: Yeni bir şey demedik, raporlar iyi okunmuyorKREDİ derecelendirme kuruluşu Fitch’in kriz uyarılarına gelen tepkiler değerlendiren Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, raporların yeterince iyi okunmadığını ve aralık ayındaki rapordan farklı birşey söylenmediğini belirtti. CNBC-e’de Fitch’e yöneltilen eleştirileri yanıtlayan Berker, “Aralık raporumuz dışında bişi yok, yorum yapanlar önce raporu okusun. Bizim görüşlerimiz uzun vadeli görüşler. Haksız ve yersiz eleştiriliyoruz” dedi.