Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisindeki sıkıntıların büyük ölçüde yaz aylarına doğru ortadan kalkacağını söyledi. Hükümet olarak aldıkları önlemlerle, sağladıkları yeni teşviklerle, yatırım, istihdam ve ihracatın hızlanması için çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, “Son dönemde, ABD’deki seçimler ve bu ülkedeki yeni yönetimin ülkeye sermaye daveti, faizleri artırma kararları, Türkiye’yi de bütün gelişen ülkeleri de olumsuz etkiledi. Ayrıca, bizim bölgemizde yaşanan gelişmeler de buna eklenince etki daha da büyük oldu. Avrupa Birliği ile aramızdaki yanlış anlaşılmalar da dahil edilince yüzde 5-6 olması gereken kurlardaki sapma, yüzde 10’un üzerine çıktı” dedi.
YİNE DE HEPSİNDEN İYİYİZ
Bütün bu gelişmelerin etkisiyle yaşanan dalgalanmaların gelip geçici olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “Hangi parametreye bakarsanız bakın; benzer ülkelerden çok daha iyi durumdayız. Bir algı problemimiz var ki bu günlerde Türkiye hakkında bir olumsuz algı pompalanıyor. Bunun için hem bölücü terör örgütü PKK hem de FETÖ terör örgütü Avrupa’da ve ABD’de lobi yapıyor. Bunlar çukur politikalarıyla, hain darbe girişimiyle başaramadıklarını başka türlü başarmak istiyorlar. Ancak biz biliyoruz ki bunu da başaramayacaklar. Bizim de bu yanlış algıları gidermek için daha fazla gayret göstermemiz lazım. Bu konuda da çalışıyoruz ve yaz aylarıyla birlikte süratle işler yoluna girecek.”
GARANTİDESİNİZ
Türkiye’de yatırım yapmış herkese seslenen Başbakan Yıldırım, “Bizim yatırımcılarımıza, firmalarımıza söyleyeceğimiz şudur; paniklemeyin, bunlar gelip geçici şeylerdir. ‘Dolar 3.50-3.60 lira oldu ne yapacağız’ deyip dolara filan hücum etmeye lüzum yok. Özel sektör ya da kamu ayırmadan, bu ülkeye gelen her kaynak bu ülkenin garantisi altındadır. ‘Özel sektörün borcundan bana ne’ diyecek halimiz yok. Buraya gelmiş, yatırım yapmış, üretime dahil olmuş, istihdam sağlamış her kaynağın mutlaka bir ödeme mekanizması elbette olacak. Mesela öncelikle piyasanın kamu kaynaklı döviz ihtiyacını azalttık. Başka tedbirler de alıyoruz alacağız” diye konuştu.
Önceki gün açıklanan Doğu ve Güneydoğu’daki 23 vilayete yönelik Cazibe Merkezi Programı’na çok büyük yatırımcı ilgisi beklediklerine dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:
İYİ ANLATAMADIK
“Zaten ön talep de çok yüksek oldu. Çünkü elle tutulur çok cazip bir destek programı başlattık. Gerçekten yatırım ve üretim yapmak isteyen için çok ciddi fırsatlar var. Aslında Türkiye’de her bölgede yatırım için teşvikler ve imkanlar var. Son altı ayda reel sektöre dönük çok ciddi teşvikler çıkardık ancak bunları anlatma fırsatı bulamadık. En az 200 kalem hem geçmişteki sıkıntıları gideren hem de yeni imkanlar hazırlayan yeni düzenleme yaptık. Bunları layıkıyla anlatabilsek çok güzel sonuçlarını da göreceğiz. Bundan sonra anlatmaya daha fazla vakit ayıracağız. Mesela Vergi barışından tutun, prim desteklerine kadar, sicil affına, ÖTV kaldırılmasına kadar, Kredi Garanti Fonu’ndan yeni kredi hacimleri oluşturulması, KOBİ’lere maddi desteklere kadar ki bunun için 256 bin müracaat var. Şimdi onların hepsine vermeyi de düşünüyoruz.”
HÜKÜMET REVİZYONU İÇİN FAL BAKANLAR VAR
HÜKÜMETTE bazı bakanların değişeceğine dair söylentiler olduğunun sorulması üzerine Yıldırım, “Tabii ki artık internetten fal baktırmak mümkün, bakıyorlar” dedi. Yıldırım şöyle konuştu: “Referandumda da yazı tura atılmayacak. Millet karar verecek. Gayet demokratik ve milleti esas alan bir sistem olacak.”
BEN EKONOMİNİN PİRİ DEĞİLİM AMA
BAŞBAKAN Yıldırım, önceki gün faiz artırımı kararı alan Merkez Bankası’yla ilgili bir soru üzerine de “Ben ekonominin piri değilim ama bildiğim bir şey var ki Merkez Bankası işini yapıyor, biz de işimizi yapıyoruz. Onun elindeki araçlar ve yapacağı şeyler belli ve bu konuda tamamen bağımsızdır” dedi. Merkez Bankası’nın bundan sonra politika belirlemek için 1.5 ayda bir toplanacağını vurgulayan Yıldırım şöyle konuştu: “Merkez, düşünür, taşınır, hesabını-kitabını yapar ve reel faiz, politika faizi, artısını eksisini göz önüne alır kararını verir. Bizim yaptığımız ise üretim, istihdam ve ihracat ki biz reel ekonomiye yoğunlaşıyoruz. Bizim büyüme gibi bir problemimiz var. Merkez Bankası’nın da enflasyon hedefi var. İkisinin uyumlu gitmesini sağlamak lazım. Merkez, ‘Banane büyümeden, ben enflasyon hedefini tuttururum ona bakarım’ derse olmaz. O zaman yemeyelim, içmeyelim. Pazartesi, perşembe oruç tutalım hedef tutsun. Peki ama sistem nasıl çalışacak? Üretilecek tüketilecek ülke büyüyecek. Büyüme kaliteli olacak. Koordinasyon içinde çalışıyoruz. Biz onların işine onlar da bizim işimize bulaşmıyor.”
KİM FAİZİN YÜKSEK OLMASINI İSTER
BAŞBAKAN Yıldırım, hükümet olarak tabii ki faizin artmasını istemediklerini vurguladı ve “Bunu Merkez Bankası için konuşmuyorum. Ülkede faizin yüksek olması iyi bir şey mi? Değil. Bizim amacımız bunu mümkün olduğunca aşağı düşürmek ve finansa erişimi sağlamak. Faiz yüksek olursa yatırımcının iştahı kaçar. Rekabet imkanı azalır. Enflasyon da artar. Faizlerin artıyor olması da aslında bir dalgalanma sonucudur. Önemli olan kurun kaç lira olduğu değil, öngörülebilir olmasıdır. Bizim bütün tedbirlerimizde yatırımcının kararını kolaylaştırmak var” dedi.