Başbakan TOKİ’ye her gün gecekonduları soruyor

Güncelleme Tarihi:

Başbakan TOKİ’ye her gün gecekonduları soruyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2006 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2003’te yeniden yapılandırdığı TOKİ’ye; prestij projeleri, lüks konutları değil sürekli olarak gecekondularda yaşayanlar için geliştirilen projeleri soruyor. Başbakan’ın bu konudaki baskısı TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ı gecekondu uzmanı yaptı ve Bayraktar’a, ’Gecekondu’ kitabı yazdırdı.

AKP’nin hem parti hem de hükümet programında yer alan ’sosyal projeler’ için en önemli ’icracı kuruluş’ konumundaki Toplu Konut İdaresi (TOKİ), önümüzdeki dönemde tamamen gecekondularda yaşayan vatandaşları buralardan kurtaracak projelere ve geniş kapsamlı kentsel dönüşüm projelerine odaklanacak. Bu kapsamda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır gibi göç nedeniyle büyük kentsel sorunlar yaşayan kentlerde yerel yönetimlerle yeni anlaşmalar imzalanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2003 yılında yeniden yapılandırdığı TOKİ bürokratlarına, son dönemde ’prestijli projeleri, lüks konutları değil’ sık sık ’Gecekondudaki vatandaşlar için geliştirilen projeleri’ sorduğu bildiriliyor.

AYAZMA KAYABAŞI 50 BİN KONUT: TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Ankara’daki projelerden sonra şu anda en çarpıcı gecekondu dönüşüm projelerinin İstanbul’da Ayazma ve Kayabaşı’nda olduğunu söyledi. Bayraktar şöyle konuştu: "Ayazma ve Tepeüstü’nde 2.000’e yakın gecekondu var. Onları kasım ayında taşıyacağız. Halkalı’da yaptırdığmız 2.640 konut var. Büyük bölümünü oraya taşıyacağız. Boşalacak Ayazma’daki alana da 5-6 bin konutluk yeni bir yerleşim birimi kurucağız. Kayabaşı’nda da 12 milyon metrekarelik bir alanda 30-35 bin konutluk proje gerçekleştireceğiz. Tamamına yakınını değerlendirirsek 50 bin konuta kadar çıkabiliriz. Orada da işgallere son vermiş olacağız."

DEPREM RİSKİNE İLK ALTERNATİF: Kayabaşı’ndaki 50 bin konutluk projenin İstanbul’un deprem riski altındaki çok sayıda binada oturanlara da yuva olacağını söyleyen Erdoğan Bayraktar, "Depremden zarar görmüş birinci ikinci derecede hasarlı, bir sarsıntıyla çökebilecek binalardaki insanları da bu projeye taşıyacağız" dedi. İlk etapta acil olanları taşıyacaklarını söyleyen Bayraktar şunları söyledi: "Buradaki sıkıntı dünyadaki bütün gecekondu ve kaçak yapılaşma problemi olan kentlerden daha zorlu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile beraber çalışıyoruz. İkili ve ilçeleri de kapsayan üçlü protokoller yaptık. Çözümde ana eksen TOKİ. Çünkü kaynak TOKİ’den çıkıyor. İstanbul’un dönüşümü Ankara’dan daha zor. Ankara’da evler bir iki katlı gecekonduydu. İstanbul’dakiler ise apartmana dönüşmüş."

TOKİ’nin 3 yıllık icraat bilançosu

10 milyar YTL’lik 1.000 ihale gerçekleştirildi.

4.5 milyar YTL hakediş ödemesi yapıldı.

Hasılat paylaşım modeliyle yapılacak 34.410 konuttan, 3.9 milyar YTL gelir elde edilecek.

Satışa çıkarılan 154.628 konuttan, 138.859 adedi satıldı.

2003’ten bugüne 56 bin konuta tamamlama kredisi verildi.

210 ilçede 538 şantiye çalışıyor.

TOKİ’nin projelerinde doğrudan ve dolaylı olarak 800 bin kişilik istihdam yaratıldı.

250 lise, ilköğrretim ve anaokulu, 33 spor tesisi, 33 kütüphane, 145 ticaret merkezi, 7 hastane, 35 sağlık ocağı ve 123 ibadethane yapılıyor.

Tarımköy kapsamında 11 köyde 1.541 konut başlatıldı.

538 şantiyede inşaat sürüyor 400 bin konut yapmış olacağız

TOKİ
Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, TOKİ’nin 2003 yılında, kuruluş imajına, hükümetin programına ve acil eylem planına uygun olarak ’alt gelir grubuna kira öder gibi konut üretmek, gecekonduların dönüştürülmesi ekonominin canlandırılması gibi’ hedefler için yeniden yapılandırıldığını belirtti ve "2006 sonuna kadar hedef 200 bin, 2007 sonuna kadar da 250 bin konuta ulaşmak; bunların da büyük bölümünü bitirmek hedeflenmişti. Şu anda 210 bin konuttayız. Yıl sonuna kadar bitecek ihalelerle 220 bin konutun ihalesi yapılmış olacak. Bunların 85 bini tamamlanmış durumda. 2007’nin sonuna kadar da 250 bin olan hedefi 270 ya da 300 bin yapabiliriz. Uzun vadeli projeksiyonumda 400 bin konutluk bir hedef var. Bunun seçimden sonra da devam etmesi gerekiyor. Projeksiyonu 500 bine de çıkarabiliriz."

1984’ten sonraki gecekondulara ödeme yaparsak bize zimmet çıkar

TOKİ
Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Türkiye’deki gecekonduların yasal açıdan iki grup olduğunu belirterek, "1984’e kadar yapılanlar bazı haklara sahip. Onlara para ödeyip yerini alabiliyorsun. 1984’ten sonra yapılanların ise hiç bir yasal hakkı yok. Biz bunlara bedel ödesek, zimmet suçu işlemiş oluruz. Bunu aşmak için yeni bir kanun çıkarılırsa o da gecekonduya af kanunu olur ki kamuoyu buna hazır değil" dedi. Erdoğan Bayraktar şöyle konuştu: "Bir kere gecekonduda yaşamak son derece kötü bir durum. Banyosu, mutfağı, çocukların yatak odası, depreme dayanıklılık, sokağa çıktığın zaman eğitim, oyun alanı, kültür, alışveriş ticaret merkezi gibi altyapılar buralarda yok. Bu nedenle gecekondu ortamı orada yaşamak zorunda kalan gençlerin psikolojisini bile bozuyor. Gecekondu insanların devlete bakışını bozan bir yapıdır ve büyük ölçüde terörü, illegal oluşumları besler. Hem onlar için hem de ülkenin geleceği için gecekondulardan kurtulmalıyız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!