Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yüzde 49 oranındaki halka arzı için yapılan uzun çalışmalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girdiği ve “Bu işi bitirin” talimatı verdiği öğrenildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, teşkilat kanunu hazırlanan TPAO’nun yüzde 49’unu kademeli olarak halka açmayı düşündüklerini belirtti. Edinilen bilgilere göre, TPAO yetkilileri yaklaşık iki yıl önce Başbakan Erdoğan ve ekonomiden sorumlu bazı Bakanlara halka arz konusunda sunum yaptı. TPAO yetkilileri, halka açılmanın kaynak temin edebilmek ve dünya şirketleri içinde yer almak açısından önem taşıdığını anlattı.
THY modeli
Başbakan Erdoğan da, konunun üzerinde çalışılması ve mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan’ın bire bir ilgisinin halka arz sürecinin önünü açtığını ve çalışmaları hızlandırdığını kaydeden yetkililer, “Çoğunluk hissesi kamuda kalacak. THY modelinde olduğu gibi bir halka arz olacak. Buradan sağlanacak gelirle de daha büyük projelere dâhil olabileceğiz” diye konuştu. Konuya ilişkin dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Hazine ve Maliye’ye yük olmaksızın kendi ayakları üzerinde durabilen, hatta kendi ayakları üzerinde koşabilen bir enerji sektörü oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.
Hazırlık yapıyoruz
Yıldız, bu çerçevede enerji firmalarında finans ihtiyacını karşılayabilecek bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını kaydederek, şöyle konuştu: “Önümüzdeki yıl için böyle bir hazırlık yapıyoruz. Bununla alakalı gerek teşkilat kanununda, yani anonim şirket hüviyetini kazanabilmesiyle alakalı, gerekse Petrol Kanununda bir kısım mevzuatla alakalı hazırlıklarımız var. Bunu tabii ki kamuoyuna ve TBMM genel kurul gündemine getireceğiz. Ülkemiz yararına uygun bir noktaya getirmek için uğraşıyoruz. ExxonMobil gibi firmalarla Irak veya farklı ülkelerle beraber operasyonel bir iş yapabilmek için şirketlerimizin finansla alakalı ayaklarını tamamlamak üzere önümüzdeki yıl için hazırlıklarımızı yapıyoruz.”
Günde 70 bin varil petrol üretildi
TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’de yaptıkları sondaj çalışmalarının benzerini Akdeniz’de de yapmayı planladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “2015’te Akdeniz’de ortaklıklar yoluyla heyecanlı sondaj günlerinin başlayacağını ümit ediyoruz. TPAO yatırımlarını yurt içi ve yurt dışında sürdürüyor. Bu yatırımların sonucunda günde 70 bin varillik petrol üretimi gerçekleştirdik.
Yurt dışında Libya’da çok ciddi keşifler oldu. Peş peşe 6 keşif yaptık, bu aramacılık tarihinde ender görülen bir durum. Bu ülkede son olarak bir kuyunun teslimini yaptık,
söz konusu kuyudan bin 700 varil petrol çıkarıldı.”
4 milyar dolarlık yatırım
IRAK’ta da iki büyük sahaya ortak olduklarını anlatan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, şu bilgileri verdi: “Bizim Libya’da ve Irak’ta girdiğimiz bu projelerle birlikte geleceğimiz üretim kapasitesi önümüzdeki 4-5 yıl sonra TPAO’yu günde 250 bin, 300 bin varil petrol üreten şirket haline getirecektir. O derece büyük projelerdir bunlar. Gelecek 3 yılda yaklaşık 4 milyar dolar yeni yatırım yapmayı planlıyoruz. Petrolle ilgili sondajlarda başarılı sonuçlar almamız halinde yatırım miktarı 5-10 milyar dolara çıkacak.”
TPAO gibi şirketlerle borsaya 10 binlerce yatırımcı gelir
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) halka açılma planına ilişkin, “TPAO gibi kamu ağırlıklı şirketlerin piyasaya gelmesiyle biz yine 10 binlerce yeni yatırımcının kazanılacağını düşünüyoruz. İşlem hacmine çok büyük faydası olacak” dedi. Erkan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve ABD Sermaye Piyasası Otoritesi SEC işbirliğiyle gerçekleştirilen “Halka Arzlar ve Raporlama: Kamuyu Aydınlatma Yoluyla Piyasanın Düzenlenmesi” konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu yıl halka arzlarda 30’u geçmeyi umduklarını belirten Erkan, şu ana kadar 14 şirketin halka arzının gerçekleştirildiğini, perşembe günü bir halka arz daha yapacaklarını söyledi. Şu anda inceleme aşamasında olan 7-8 şirket bulunduğunu ifade eden Erkan, “Dolayısıyla 30’u geçeriz diye tahmin ediyoruz” dedi. Erkan sığ hisseler konusunda ise şunları söyledi: “1 Ekim o konuda milat. 1 Ekimde A,B,C listeleri yayımlanıyor, tamamen hisselerin dolaşımdaki paylarına göre yeni düzenlemeler yapılıyor. SPK ile çalışıldı. 8 Ekim itibariyle emir iptali ve işlem yapan kurumların kimliklerinin görülmesi ortadan kalkacak. 1 Kasım itibariyle de fiyat adımlarının daraltılması devreye girecek.
Kanadalı şirket geliyor
SPK Başkanı Vedat Akgiray ise 8 Ekim’de uygulamaya girecek alış ve satış işlemini gerçekleştiren kurumların kimliklerinin görülememesi uygulamasına ilişkin bir soruyu Akgiray “Biz şeffaflığı değil çıplaklığı kaldırıyoruz” dedi. Vedat Akgiray, Avrupalı bir şirketin ardından Kanadalı bir şirketin de İMKB’ye kote olmayı düşündüğünü açıkladı. “Bu işe soyunmuş şirket sayısı ikiye çıktı. Okyanus ötesinden Kanadalı bir şirket geldi dün toplantı yaptık. Yeni bir şeyin hayata geçmesi zaman alabilir. Örnek oluştuktan sonra arkası çorap söküğü gibi hızlı gider” diyen Akgiray, yabancı şirketlerin hisse senedinin yanı sıra Türkiye ve yurtdışında TL cinsi tahvil çıkarmak istediklerini belirtti. Akgiray, birkaç ay içinde somut gelişme beklediğini kaydetti ve “Türk bankalarının tahvil ihracıyla ilgili olarak da “Bu sene 4-5 tane bekleyen var. Önümüzdeki yıl düzinelerce olabilir” diye konuştu.