Güncelleme Tarihi:
Akdağ, “Başbakan’ın durumu farklı, bir ülkenin başbakanını ameliyat ederken güvenlik şartları oluşturmak, tedbirler almak gerekiyor. Onu bu tartışmaların dışında bırakıyoruz. Bu konuyu tartışma konusu yapanların işlerine öyle geliyor” dedi. Akdağ, yasa metninde acil durumlar veya konsültasyon ihtiyacı olan durumlarda hastalara, hastane dışından hizmet verilmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Ticarileşmeye izin yok
Sağlıkta 2011 yılını değerlendiren
ve 2012 hedeflerini açıklayan Akdağ, “Tam Gün’ün amacı, vatandaşımızı piyasacı, sağlığı ticarileştiren bir anlayıştan kurtarmaktır. Tam Gün uygulamasını kaldıralım da üniversitelerdeki değerli hocalarımızın muayenehaneleri olsun, işimiz, ihtiyacımız olduğu zaman o muayenehaneye gidip para mı ödeyelim?” diye konuştu. Hastanelerin vergilerle inşa edildiğini, devletin kaynaklarıyla işletildiğini hatırlatan Akdağ, hastanelerin birilerinin para kazanma, ticarethane merkezi gibi kullanılamayacağını, Akdağ, hükümetin sağlığın geçmiş köhne düzende olduğu gibi ticarileştirilmesine izin vermeyeceğini vurguladı.
Pazarlık yapılıyor
Bazı sözleşmeli modeller üzerinde çalıştıklarını ancak bunun Tam Gün Yasası’nın ruhunu bozacak nitelikte olmayacağını kaydeden Akdağ, şöyle konuştu: “Birtakım özellikli işlerin sadece Türkiye’nin anlı şanlı tıp fakültelerinde, sadece piyasa ilişkisi olan doktorlar dışında geliştirilememiş olması manidar değil mi? Piyasa ilişkisi var demek, karaciğer nakli için vatandaşla pazarlık yapılıyor demek. Ankara’da büyük bir üniversite ‘Karaciğer nakli yapamıyoruz, hocanın piyasayla ilişkisi var’ diye şikayetleniyor. Anadolu’daki üniversitelerden biri karaciğer naklinde dünyanın sayılı tıp fakülteleri arasına giriyor. Özellikli iş yapan hocalar grubunun, dışarıyla ilişkisi varsa demek ki geçmişte çok kötü ilişkiler varmış. Vatandaş dışarıya, özel hastaneye taşınmak zorunda kalıyormuş.”
Temel Sağlık Kanunu
Recep Akdağ, önemli bir kanun hazırlığı içinde olduklarını belirterek, “1920-1928’li yıllardan itibaren yapılmış 20’ye yakın kanunu toparlayarak bir Temel Sağlık Kanunu yapacağız. Bunun için birkaç senedir ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Bu da çok köklü bir değişiklik olacak. Yine işlerimizi, sağlık hizmetlerinin verilmesini kolaylaştıracak” diye konuştu.
Alo 182’yi arayarak tüm hastanelerden randevu alınabiliyor
MERKEZİ hastane randevu sistemine geçtiklerini söyleyen Recep Akdağ, sistemi şöyle anlattı: “Önümüzdeki günlerde İstanbul’da da uygulamalara başlayacağız. Türkiye’nin neresinde olursanız olun vatandaş olarak 182 numaralı telefonu arıyorsunuz. Seçtiğiniz bir doktordan randevu alıyorsunuz, eğer hangi branşa müracaat edeceğinize karar veremiyorsanız operatördeki arkadaşımız yardımcı oluyor. Şu anda sistemde 1800 eğitim almış çağrı operatörü bulunuyor. Muhtemelen 2012’nin sonuna kadar bu sayı 3 binin üstüne çıkacak, belki 4 bine yaklaşacak. Özellikle pazartesi günlerinde sistemden 150 bine yakın kişi yararlanıyor. Ortalama bir günde 100-120 bin kişi sistemden yararlanıyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerine aciller dışındaki başvuruların yaklaşık yüzde 20’si anlamına geliyor bu oran.”
Yabancı doktor Türkçe öğrenecek
BAKAN Recep Akdağ, yabancı hekimlerin Türkiye’de çalışması için denklik ve Türkçe bilme şartının gerekli olduğunu ifade ederek, Türkiye’de yabancı doktor çalışmasının şuan için mümkün olmadığını, Türk Tabipler Birliği’nin üyelik başvurularını kabul etmemesinin de normal olduğunu belirtti. Yeni düzenlemelerle yakında yabancı doktor çalıştırmanın mümkün hale geleceğini belirten Akdağ, “Çalışma izniyle ilgili kısımlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili hususlar, yönetmeliği onlarla birlikte hazırlıyoruz” dedi.
Şehir hastaneleri 2015’e kadar tamamlanacak
ŞEHİR hastanelerine değinen Bakan Recep Akdağ, “Kayseri’deki şehir hastanemizin ihalesini bitirdik, onun inşasına başlandı. İkinci sıra başkentte Etlik ve Bilkent ihaleleri vardı. Etlik için ihale aşağı yukarı tamamlandı, yakında sözleşmesi imzalanacak. Bilkent ihalesinin de bu ay içinde sözleşmesinin tamamlanacağını düşünüyorum, orada da sona geldik. Bunu, Türkiye’nin diğer illerindeki büyükşehir ve orta ölçekli şehir hastaneleri izleyecek. Bu şehir hastanelerimizi, 2015’in sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.