Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan için ABD Başkanı Barack Obama’nın da kullandığı çelik gömleklerden sipariş verilmesi, Türk tekstil firmalarını da harekete geçirdi. Teknik iplik üreticilerinden Tepar’ın Genel Müdürü Hasan Tepe, “Bu gömleğin hammaddesini Türkiye’de üretmeye destek verilirse, sadece gömlek değil takım elbise bile yapabiliriz” dedi. Türk konfeksiyon sektörünün alt yapısının çok güçlü olduğunu dile getiren Tepe, “Üniversitelerle işbirliği yaparak, çelikten daha güçlü gömlek, pantolon, ceket ve kravat yapabiliriz. Bunun fiyatı yurt dışına göre yüzde 50 daha ucuz olur. Çelikten daha güçlü bir takım elbiseyi yaklaşık 20 bin dolar gibi bir rakama hazırlayabiliriz” diye konuştu.
Moleküler yapısı değişiyor
Bu ürünlerin “polietilen” diye bilinen plastik bir maddeden yapıldığını anlatan Hasan Tepe, böyle bir üretimin sürecini şöyle anlattı: “Polyethylene çok bilinen bir plastik maddedir. Bu maddenin moleküler yapısıyla oynandıktan sonra çelikten daha korunaklı bir özelliğe ulaşılıyor. Daha sonra bu madde kumaşa işleniyor ve kişiye özel korumalı bir elbise haline geliyor. Bu ürün daha çok denizcilik sektöründe kullanılıyor. Özellikle halat yapımlarında çok tercih ediliyor. Eğer bu maddenin Türkiye’de üretimine destek verilirse, mevcut alt yapımız ve üniversite işbirliğimizle Türkiye’de çok daha iyisini üretebiliriz.”
Yüzde 50 daha ucuz olur
Yurtdışından 12 bin dolara getirilen bu çelik gömleklerin, günlük yaşamdaki insan hareketlerini kısıtlamadığını vurgulayan, Hasan Tepe, şu bilgileri verdi: “Çelikten daha korunaklı olan bu ürün sayesinde Başbakan’a istediği gibi üretim yapabiliriz. Sadece bir gömleğin fiyatı 12 bin dolar. Biz bunları yüzde 50 daha ucuza üretebiliriz. Ceket, gömlek, pantolon ve kravatla birlikte 20 bin dolara takım elbise hazırlayabiliriz. Türkiye’deki alt yapı bu tür ürünleri üretmeye müsait.”
İşadamına da üretilebilir
Bu ürünleri sadece Başbakan’a değil Genelkurmay Başkanı’na, diğer siyasi liderlere hatta işadamlarına da üretebileceklerini belirten Tepe, şöyle konuştu: “Türkiye’de çelik gömlek gibi ürünleri kullanan işadamlarının olduğunu biliyoruz. Ancak bu ürünler Türkiye’de üretilmiyor. Böyle bir ürünün üretimi yapıldığı taktirde ciddi bir talep doğabilir. Askeri amaçlı ve VIP isimler için üretim yapabiliriz. Başbakan için sipariş verilen gömlek ya İspanya’dan ya da Amerika’dan geliyordur. Çünkü bu iki ülke bu alanda çok iyi
işler yapıyor.”
Çelik gömlek nasıl yapılıyor
Polietilen adı verilen plastik madde işleniyor.
Moleküler yapısıyla oynandıktan sonra, yüksek mukavemetli ve hafif bir lif haline dönüştürülüyor.
Çelikten 15 kat daha sağlam ve dayanıklı iplik elde ediliyor.
Bu lifler önce iplik olarak üretilip daha sonra kumaş haline getiriliyor.
Gömlek ve elbise olarak da üretimi mümkün hale geliyor.
Ütü yapılır, insan hareketini kısıtlamaz
GÖMLEĞİN, çelik yeleğe göre çok daha hafif olduğunu anlatan Hasan Tepe, şu bilgileri verdi: “Böyle bir ürün insanların günlük yaşamdaki hareketlerini kısıtlamaz. Hatta normal bir takım elbise gibi ütülenebilir. Sadece takım elbise değil aynı zamanda şapka da yapabiliriz. Hatta farklı sektörler için eldiven ve benzeri şeyler üretilebilir. Örneğin, bu ürünü kullanarak kasaplar için eldiven de yapabiliriz veya polis için de kurşun geçirmez şapkalar üretilebilir.”
Üniversite ve özel sektör çok daha ucuza üretim yapar
TÜRKİYE’de üniversiteler ve özel sektörün katkılarıyla devlet yetkililerine çelikten daha güçlü bir koruma sağlayan gömlek ve benzeri kıyafetlerin üretilebilineceğini anlatan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Prof. Bülent Özipek, şöyle konuştu: “Çelik gömlekte kullanılan ürünü bilmiyorum. Ancak ‘Kevlar’ diye bilinen teknik iplik sayesinde kurşun geçirmez kumaşlar üretilebiliyor. Biz daha önce yaptığımız testlerde de bu ürünü denedik. Bu tür ürünleri kullanarak Türkiye’de kurşun geçirmez kumaşlar üretmek mümkün. Alt yapımız üretim için çok müsait. Özel sektör üniversite işbirliğiyle Başbakan’a daha ucuza böyle bir gömlek üretebilir.”