Güncelleme Tarihi:
Derindere Motorlu Araçlar tarafından hayata geçirilen elektrikli otomobillerin basın lansmanı ve ilk test sürüşleri, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Tek şarj ile yaklaşık 280 kilometre yol kat edebilecek olan araçlar şehir şebekesinin her yerinden temin edilebilen 220 volt kaynak ile yaklaşık 8 saatte tam olarak şarj edilebiliyor.
Tüketicilere ve şirketlere hem kiralama hem de satın alma alternatifleriyle sunulan elektrikli araçların satış fiyatı 120 bin lira, operasyonel filo kiralama fiyatları ise aylık 900 euro seviyesinde olacak.
“GELECEĞİNE İNANIYORUZ”
DMA Kurucu Ortağı Özkan Derindere, toplantıda yaptığı konuşmada, elektrikli araçların geleceğine inandıklarını ve bu konuya yatırım yapma kararı aldıklarını söyledi.
Proje için gereken finansmanı tamamen kendi özkaynaklarından karşıladıklarını belirten Derindere, “DMA olarak kısa vadede, binek ve hafif ticari araçlara DMA teknolojisi uygulayarak, onları yüzde 100 elektrikle çalışan araçlar haline getirerek pazara sunmayı hedefliyoruz. Orta vadede hız ve hacim kazanmak için, sınırlı sayıda modele yoğunlaşacağız. Projemizin uzun vadeli hedefi ise yüksek bir yatırım hedefi ile DMA markalı ürünler üretmek ve pazarda önemli bir oyuncu olmaktır” dedi.
Bugün itibariyle aylık 100, yıllık ise 1.200 adetlik bir kapasiteye sahip olduklarını ifade eden Derindere, “Motor ve batarya dışarıdan geliyor. Ama arabanın en önemli parçası olan beyin üniteleri tamamen bizim tarafımızdan geliştirildi. Parça aldığımız bütün firmalarla, ürettikleri komponentleri Türkiye'de üretmek konusunda yatırım yapmak için ön protokoller imzaladık. İleride bunları yerli olarak üretmek hedefindeyiz” diye konuştu.
Elektrikli araçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da denendiğini aktaran Derindere, devletin konuya olan duyarlılığından son derece memnun olduklarını, bu yaklaşımın başta kendilerinde olmak üzere, tüm girişimci ve yatırımcılarda büyük moral etkisi yarattığını belirtti.
DMA mühendisleri geliştirdi
Projenin mühendislik çalışmalarını üstlenen DMA Kurucu Ortağı Önder Yol da elektrikli araçların tasarruflu ve çevreci özellikleriyle ön plana çıktığını söyledi.
Araçların en önemli parçası olarak kabul edilen elektronik beyin ünitelerinin ve buna ait yazılımların tamamen DMA mühendisleri tarafından geliştirildiğine işaret eden Yol, araçların üretim sürecine ilişkin olarak şunları kaydetti:
“Bu araçlar yaklaşık 13 aylık bir test ve izin sürecinden sonra satışa sunuluyor. Üretilen ilk araçlar, gerçek yol koşullarında yaklaşık 500 bin kilometrenin üzerinde test edildi. 40 kilovatsaat (kWs) Lityum bazlı bataryaları ve 62 kilovat (kW) sürekli güç üretme kapasiteli elektrik motoruyla 225-325 Newtonmetre (Nm) tork değer aralığında yüksek bir performans sunan DMA teknolojisini, 3 yıl ve 100 bin kilometre DMA garantisi ile kullanıma sunuyoruz.”