Güncelleme Tarihi:
Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinatörlüğünde düzenlenen ‘İnşaat Sektörü Zirvesi’ dün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı
İNŞATTA KALİTE VURGUSU
İnşaat sektörü temsilcilerine hitap eden Davutoğlu, bürokratik süreçler konusunda kolaylık sağlanacağını söyledi. Bürokrasinin basitleşmesi, kuralların net koyulması çerçevesinde çalışmalar yapacaklarını belirten Başbakan Davutoğlu, inşaat sektörü temsilcilerinden de kalitede hassas davranmalarını istedi. Kamunun hak edişleri zamanın ödeyeceğini belirten Davutoğlu, “Şu ana kadar kamunun 31 Aralık itibariyle özellikle kara yolu ulaştırma alanında hiçbir müteahhitte borcu yok. Girdiğiniz her işte kamu size hak edişlerinizi, ödeneklerinizi vaktinde verecek. Bu devletin teminatıdır. Ama karşılığında da şunu beklemek bizim hakkımızdır. Sadece bir projeyi almak için düşük fiyatlar teklifler vererek daha sonra bu düşük tekliflerle aldıktan sonra tekrar tekrar yeni düzenleme talep etmek ya da kaliteden feragat etmeye başladığımızda güven sarsılmaya başlar. Hep beraber işimizin en iyisini bürokratik süreçlerin en kolayını gerçekleştirmek durumundayız” diye konuştu.
RANT VERGİSİ DEĞİL
Son günlerde çok tartışılan kamunun imar artışından pay almasını sağlayacak rant vergisi uygulaması hakkında bilgi veren Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu kesinlikle bir rant vergisi değildir. Herhangi bir yerde bir arazi, bir mülk edinmiş olan vatandaşımızın ya da şirketimizin zamanla orada kazandığı değerin vergilendirilmesi değildir. İmar planı geçmişse imar planı dolayısıyla yeni yapılaşma hiç olmamışsa zaten bir şey söz konusu değildir. İmar planı geçtikten sonraki herhangi bir değer artışından vergi alınması kesinlikle değildir. Sadece var olan imar planı istisnai olarak bireysel bir taleple bir kişi tarafından taleple kamu otoritesi kullanarak imzayla bir değer artışı varsa orada devreye girecek bir husustur.” İnşaat sektörü temsilcilerinin ‘imar artışı olunca vergi varsa, düşünce de zarar karşılansın’ önerisine sıcak bakan Davutoğlu, Maliye Bakanlığı’nın bu konuda çalışacağını dile getirdi.
5.5 saat sürdü
TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) gibi inşaat sektörünü temsil eden dernek ve birliklerin katıldığı zirveye yaklaşık 250 inşaat sektörü temsilcisi katıldı Dün gerçekleşen ve 5.5 saat süren toplantıda sektör temsilcileri kamudan beklentilerini anlattı. İnşaat sektörü için ilk kez bu kadar kapsamlı bir toplantı yapıldığını belirten inşaat patronları, Başbakan ve bakanların katıldığı toplantıdan mutlu ayrıldı. Damga vergisi, tapu harcı ve KDV konusunda destek beklediklerini belirten inşaat sektörü temsilcileri Yeni Tüketici Kanunu’nda da değişiklikler talep etti. Başbakan ve bakanlar tüm talepleri dinledi, not aldı. Önümüzdeki günlerde inşaat sektörünün en çok şikayet ettiği dolaylı vergiler konusunda düzenleme yapılması bekleniyor.
Başbakan’dan inşaata destek
SON dönemin en çok tartışılan sektörü olan inşaata Başbakan’dan destek geldi. Ekonominin inşaat üzerinden büyümesi konusunda yapılan eleştiriler sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘İnşaata dur demek olmaz’ demişti. Dün Ankara’da düzenlenen zirvede Başbakan Ahmet Davutoğlu da destek mesajı verdi. İnşaatın en çok istihdam sağlayan sektör olduğunu belirten Davutoğlu, “Başbakanlık olarak meselelerinizle doğrudan ilgileneceğiz. Projeleriniz ile yurtdışında da büyükelçilik vasıtasıyla ilgileneceğiz. Sizin yurtdışında, önünde Türk bayrağı dalgalanan şantiyeniz bizim büyükelçiliğimizdir. Nerede inşaat şirketinin şantiyelerinde Türk bayrağı dalgalanıyorsa orası bizim büyükelçiliğimizdir. Bu aziz vatan her köşesiyle bir hazinedir. Körfezin bütün petrolleri bize verilse, bir tek İstanbul’un değerini karşılamaz. Şirketlerimiz uzun vadeli projelere giriyorlarsa bu bize olan güveni gösterir” diye konuştu.
Ev satışı artar
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, devletin yüzde 25 ev peşinatına sağlayacağı yüzde 15’lik katkının piyasaya olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Devlet katkısının dar ve orta gelirli için fırsat olduğunu belirten Çelik, “Ev satışı bugünden yarına değil ama zaman içinde artacak. Üstelik yüzde 25 peşin veren yüzde 75 kredi kullanacağı için kredi kullanımı artacak. Bu durum sektörde kayıt içine yönelmeyi sağlar” dedi. Devlet katkısının kanut alıcısında farkındalık yaratacağını söyleyen KONUTDER Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya ise, “İnsanlar şimdi bu desteği konuşup, tartışacak ve ev alma kararını hızlandıracak “dedi.
SATILIK VE KİRALIK GAYRİMENKUL İLANLARI İÇİN TIKLAYIN