Güncelleme Tarihi:
Başarısız olmayı kimse istemez. Ancak başarıya ulaşmak için çaba göstermek de kimi zaman zor gelebilir. Başarısızlığın temel nedenleri kişisel sorunlardan dolayıdır. Hedef koymamak, planlı olmamak, çabalamamak bunların başında gelir. Moral ve motivasyonun etkisi ve pes etmek gibi bir takım süreçler başarısızlığı beraberinde getirir.
Hedef koymamak: Öncelikle başarı elde etmek istediğiniz konunun ne olduğunu ve bunu ne kadar istediğinizi kesin olarak kendinize kabul ettirmelisiniz. Aksi takdirde hedefiniz olmadığı için çalışma hevesiniz de ortadan kalkar. Örneğin; üniversite sınavına girecek bir öğrencinin sadece ''okumak için okumak'' istemesi başarısızlığı getirirken, hedef koymuş bir öğrenci o hedefine ulaşmak adına her gün düzenli olarak bu hedefi için çaba harcayacaktır ve gösterdiği çabanın karşılığını alacaktır.
Planlı olmamak: Koyduğunuz hedefe ulaşmak için yaşantınızda planlı olmanız gerekir. Başarıyı elde etmek istediğiniz şey üzerine her gün belirlediğiniz saat aralıklarında zaman ayırmalısınız ki başarılı olabilesiniz. Plansız olduğunuz durumda başarmayı hedeflediğiniz şey sizden her gün bir adım daha uzaklaşacaktır.
Çabalamamak: Başarısızlığın temel nedenlerinden biri de çabalamamak. Oturduğunuz yerden bir şeylerin yolunda gitmesini bekleyemezsiniz. Amacınız üzerine çalışarak ve çabalayarak başarıya ulaşabilirsiniz. Çabalamadığınız taktirde başarısızlık sizin peşinizi bırakmayacaktır.
Moral ve motivasyon etkisi: Hayatınızda bir takım sorunlu süreçler atlatmış olabilirsiniz veya hala bu dönemden kurtulamamış olabilirsiniz. Elbette bu kendi hedeflediğiniz şey üzerinde yoğunlaşmanızı etkileyecek bir durumdur. Bazı küçük problemlerin sizi etkilemesine izin verirseniz hedeflediğiniz konu üzerine odaklanmazsanız bu başarısızlığı getirir. Örneğin; hedeflediğiniz konu üzerinde çalışırken de başarısız olabilirsiniz. Bu sizi moral ve motivasyon açısından elbette etkileyecektir. Ancak bilmelisiniz ki başarısızlıktan başarı doğar.
Pes etmek: Başarısızlığın en temel nedenlerinden biri de pes etmek. Yürüdüğünüz yol her zaman düz olmayacaktır, yokuşa geldiğinizde oradan bir araba geçmesini beklemek yerine o yokuşu tırmanmalısınız. Siz vazgeçtiğinizde, çaba göstermeyi, emek vermeyi bıraktığınızda zaten başarısız olmadan başarısızlığı kabul etmiş oluyorsunuz. Bu durum çabalayıp, emek verip başarısız olmaktan daha da ağır bir yenilgidir. Hiçbir zaman pes etmemelisiniz ve kendinize sonuna kadar güvenmelisiniz. Başarısızlığa kendinizi itmemelisiniz.