Güncelleme Tarihi:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile İstanbul Wyndham Grand Levent Hotel’de düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının başında İtalyan konukları İtalyanca selamladı.
Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve İtalya’nın köklü geleneği, siyaset geleneğini ticaretle birleştirmiş iki ülke olduğunu belirterek, "İtalya Akdeniz ticaretinin önemli merkezidir bütün şehirleriyle. İstanbul’da büyük İpek Yolu’nun son halkasını oluşturur. Bu günde Türkiye-İtalya arasında ki işbirliği , aslında Avrasya ölçekli ve Akdeniz ölçekli ticareti çok büyük ölçüde etkileyebilecek verimli bir işbirliğidir. Biz dün ve bugün görüşürken sadece Başbakanlar olarak değil de, aynı zamanda G-20 dönem başkanlığı ile Avrupa Birliği dönem başkanlığının buluşması şeklinde de bir araya geldik. Türkiye ve İtalya hem ikili ilişkiler olarak, hem de geleceğe dönük olarak küresel ekonominin alacağı şekil bağlamında da son derece etkide bulunabilecek iki ülkedir" dedi.
"BİRLİKTE EL ELE YÜRÜMEYE KARARLIYIZ"
Davutoğlu ikili ilişkilerin ekonomik boyutunda kapsamlı işbirliği alanlarının mevcut olduğunu belirterek, İtalya’nın Türkiye’nin ithalatta 5., ihracatta 4. önemli ortağı olduğunu ifade etti. İtalya şirketlerinin Türkiye’de çok ciddi yatırımları olduğunu söyleyen Davutoğlu, "4.5 milyar doları geçen yatırımlar. Biz daha fazla işbirliği için birlikte el ele yürümeye kararlıyız. Bu çerçevede yaptığımız görüşmelerde 19.5 milyar doları bulan ve son 5 yıl içinde 95 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmimizin en kısa zamanda daha üst düzeylere çıkması için ortak bir kararlılık sergiliyoruz" diye konuştu.
"İŞ ADAMLARININ ÖNÜNDE Kİ HER TÜRLÜ BÜROKRATİK ENGELİ KALDIRMAYA KARARLIDIR"
Gerçekleştirilen forumun karşılıklı olarak ilişkileri daha ileri noktalara taşıyacak bir beyin fırtınası olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye ve İtalya, Türk ve İtalyan iş adamlarının önünde ki her türlü bürokratik engeli kaldırmaya kararlıdır. Çok büyük bir memnuniyetle İtalya firmalarının Türkiye’de ki yatırım arzularını görüyoruz. Türk firmalarının da İtalyan firmalarını satın alama ve İtalya’da kalıcı yatırımlar yapma yönünde iradeleri vardır. Bu karşılıklı yatırım ve iş birliği iradesi siyasi iradeyle birleştiğinde Türk-İtalyan ilişkilerinin geleceği parlaktır" diye konuştu.
"İTALYA İLE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE GELİŞTİRDİK"
Başbakan Davutoğlu, dün ve bugün savunma sanayii alanında çok önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "ATAK helikopterini ve TÜRKSAT uydusunun gelişmelerini İtalya ile iş birliği içerisinde geliştirdik. Önümüzdeki dönemde de ortak bir iş birliği alanı oldu" dedi.
"DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ"
Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’nin dinamik piyasa yapısı, demokratik ve şeffaf hukuk anlayışı, bütün dış yatırımcılar için önemli bir imkan sağlamaktadır. İtalyan şirketlerini Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaya çağırıyoruz. Türkiye ve İtalyan şirketleri 3. ülkelerde, özellikle Afrika’da ve daha birçok ülkede ortak projeler geliştirebilirler. Bu ortak projeler bağlamında Türkiye ve İtalya arasında ki ilişkileri 3. ülkelere, diğer bölgelere yansıtabilirler.
Roma ve İstanbul’un önemli merkezler olduğunu belirten Davutoğlu, "İstanbul son dönemde kat ettiği mesafe ile şu anda dünyanın önemli ulaşım merkezlerinde birdir. THY 105 ülkeye 261 sefer yapmaktadır. Dünyanın en fazla noktasına sefer yapan havayolu şirketidir" dedi.
"ÖRNEK MODEL BİR ORTAKLI HALİNE GETİRMEYE KARARLIYIZ"
Davutoğlu, 3. Havalimanının tamamlanması ile önemli İstanbul’un dünyanın en büyük havalimanına sahip olan önemli bir transit merkez olacağını ifade etti. Bütün Türk ve İtalyan şirketlerini bir araya gelmeye, el ele tutuşmaya çağıran Başbakan Davutoğlu, "Ortak bir perspektifle iki ülkenin ekonomilerine katkı sunmaya ve dünya ekonomisinde de Türk-İtalyan ortaklığını örnek model bir ortaklı haline getirmeye kararlıyız" diye konuştu.
"TÜRK-İTALYAN ÜNİVERSİTESİ KURULSUN"
Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de bir Türk İtalyan üniversitesinin kurulmasına konuştuk. Bir akademisyen olarak da geçmişte, Türk-Alman Üniversitesi, şimdi Türk-Japon Üniversitesi kuruluyor. Türkiye Fransa ilişkileri anlamında önem taşıyan Galatasaray Üniversitesi’nde sonra isteriz ki bir de Türk-İtalyan Üniversitesi kurulsun. Türk ve İtalyan iş adamları bu konuda öncülük alırlarsa değerli dostum Sayın Renzi ile biz her türlü kolaylığı göstereceğiz. İsteriz ki bu iki büyük medeniyet merkezi bir üniversite ile bir birine bağlansın. Gelecek nesiller Türkler için İtalyancayı, İtalyanlar için Türkçeyi daha kolay konuşabilen, yeni nesillerle Türk-İtalyan ortaklığı Akdeniz medeniyetine yepyeni ufuklar açsın."
Davutoğlu konuşmasının sonunda İtalya’nın ve İtalyan Başbakanı Renzi’nin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği desteğe teşekkür ederek, "G20 dönem başkanlığımız süresince de en yakın istişarelerde bulunacağımız ülke İtalya olacaktır" dedi.