Bas-Konuş ile cepte telsiz ucuzluğu yolda

Güncelleme Tarihi:

Bas-Konuş ile cepte telsiz ucuzluğu yolda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2004 08:08

Turkcell'in CeBIT Bilişim Eurasia'da tanıttığı yeni ürünlerinden Bas-Konuş teknolojisi sayesinde, cep telefonları ile görüşme daha da ucuzlayacak. Cep telefonlarının telsiz gibi kullanılmasına imkan veren bu teknolojinin 2005 yılında yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

TURKCELL CeBIT Bilişim Eurasia'da "Bas-Konuş" (Push to Talk) teknolojisini tanıtıyor. Yakın geleceğin teknolojsi olarak kabul edilen Bas-Konuş'un 2005 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Bas-Konuş teknolojisi, uyumlu cep telefonlarına sahip kişilerin kendi aralarında bir çeşit telsiz haberleşmesi yapmasına imkan veriyor. Böylece mobil haberleşme maliyetleri normal cep telefonu görüşmelerinin 20'de birine kadar ucuzlayabiliyor.

Kullanıcılara GPRS ağı üzerinde VOIP benzeri bir teknoloji ile paketlenmiş ses iletimi sağlayan Bas-Konuş teknolojisi, özellikle grup halinde bu hizmeti kullanmak isteyenlere önemli avantajlar sağlayacak. Bas-Konuş hizmetini aboneleri ile tanıştırmaya hazırlanan Turkcell'in Kurumsal Halkla İlişkiler Müdürü Zuhal Şeker, Bas-Konuş'un şu anda sadece ABD'de kullanılan bir uygulama olduğunu,hizmetin Avrupa'da ve Türkiye'de henüz deneme aşamasında bulunduğunu söyledi.

Bas-Konuş için Telekomünikasyon Kurulundan izin çıkmasını beklediklerini vurgulayan Şeker, iznin çıkmasının ardından Turkcell'in hizmet vermeye başlayabileceğini bildirdi.

STANDART YOK

Bas-konuş teknolojisinin yaygınlaşması için Avrupa'da faaliyet gösterecek operatörler için de standartın oluşturulması gerektiğini belirten Şeker, şöyle devam etti:

"Bas-Konuş'un platformlar arası bir uygulama haline gelmesi için Open Mobile Alliance'ın (OMA) bir standart oluşturması gerekiyor. Sistem şu haliyle sadece iki marka cep telefonu üzerinden çalışıyor. Farklı markalara sahip cep telefonlarının biribiriyle uyumlu olarak bu sistemi şu anda kullanamıyor. Bu nedenle sistemin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ancak 2005'in birinci çeyreğinde mümkün olabilir diye düşünüyoruz."

Türkiye'de Turkcell ve Avea tarafından duyurulan Bas-Konuş hizmetinin şu anda hayata geçmesi mümkün görünmüyor. Telekomünikasyon Kurulu tarafından henüz izni verilmeyen uygulama, izin verilse dahi bu teknolojiyi kullanabilecek iki telefon markası Türkiye'de bulunmadığı için mümkün olmayacak. Bas-Konuş'u kullanabilecek Motorola V400p ve Nokia 5140'ın ithalatına henüz izin verilmiş değil. 2005'in teknolojisi olarak tanımlanan Bas-Konuş için telefon üreticileri harekete geçti, Nokia'nın gelecek aydan itibaren Türkiye'de piyasaya sürmeye başlayacağı 6260, 6630 , 6170 gibi modellerinde bas-konuş özelliği bulunacak. Nokia 2005 yılında piyasaya süreceği tüm modellere bas- konuş özelliği bulundurmayı amaçlıyor. Siemens Mobile ise, 2005 yılında piyasaya süreceği 10 modelde Bas-Konuş özelliği bulunduracak. Gelecek yıl Türkiye’de piyasaya sürülecek olan SonyEricsson Z500i’de de Bas-Konuş özelliği olacak.

Akbank'tan parayı tanıyan BTM

CEBIT Bilişim Eurasia'nın sponsorlarından Akbank, fuarda BTM adını verdiği (Beyond Teller Machine - para ödeme makinasının ötesi) yeni ATM sistemini tanıttı. BTM'nin klasik ATM cihazlarından en büyük farkı, üzerinde bulunan özel bir sistem ile kağıt paraları tanıyabilmesi. Böylece, BTM'ler ile Akbank müşterileri ceplerindeki parayı zarf kullanmadan anında kendi hesaplarına yatırabiliyor.

Akbank BTM’leri Akbank Banka Kartı ya da Akbank Kredi Kartı ile kullanabiliyor. Akbank BTM’leri yatırılmak istenen parayı tanıyor, tek tek sayıyor, saydığı miktarı müşteriye onaylatarak anında müşterimizin hesabına yatırıyor; müşterilerimizin yatırdıkları parayı hemen diğer bankacılık işlemlerinde kullanabilmelerini sağlıyor.

Akbank'ın standında Özgür Bankacılık Duvarı’nın dışında Akbank’ın Atatürk Havaalanı’nda gerçekleştirdiği Wi-Fi projesinin tanıtıldığı bir alan da bulunuyor.

Toyota'nın 'melez'i Pirus, CeBIT'te

JAPON otomotiv üreticisi Toyota, hibrid adı verilen melez yakıt sistemini kullanan Pirus modelini CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nda tanıtıyor. Toyota'nın Türkiye'deki satış ve pazarlamasını yürüten Toyotasa standındaki Pirus dünyanın seri üretilen ilk hibrid teknolojisine sahip otomobil.

Toyota, ilk üretime başladığı 1997’den beri bugüne dek toplam 250 bin adet satılan Prius’un yenilikçi motor teknolojisinde elektrik ve benzin motorları birarada kullanıyor.

Toyota’nın kurumsal kimliğini simgeleyen, daha önce Avrupa’daki Motor SHOW fuarlarında da kullanılan kırmızı konseptinin kullanıldığı Toyotasa Cebit standı 96 metrekare üzerine kuruldu. Toyotasa standında Prius modelinin yanısıra Land Cruiser Prado ve Corolla Hatchback gibi teknolojik modeller de sergileniyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!