Güncelleme Tarihi:
Türk Barter, kurumsallaşmamış şirketler tarafından Barter'ın kötüye kullanılması ve hiçbir şekilde diğer barter şirketleri ile işbirliği ya da ortaklığının olmamasına ilişkin açıklama yaptı.
Barter sisteminin, mutlaka bir barter şirketi garantörlüğünde işletilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Güçlü finansal araçlar ile teknolojik alt yapıya, uluslararası sertifika ile belgelendirilmiş kuruculara, tecrübeli ve yetişmiş personele sahip olarak hizmet vermelidir. Oysa Türkiye'de yeni kurulan şirketlerin Barter Sistemini çok kolay işletebileceklerini düşünerek hiçbir altyapıya, yetişmiş personele ve finansal güce sahip olmadan üyelerine hizmet vaatlerinde bulundukları gözlemlenmektedir. Barter sisteminin en önemli iş süreci, şirketlerin likidite sıkışıklığında barter modeli ile ihtiyaçlarını karşılamalarına aracı olmaktır. Bu süreçte alıcının özellikle kredilendirmesi söz konusu olduğunda, sistemin borç–alacak dengesi gözetilmelidir. Karşılıksız verilebilecek krediler, barter sistemine ileriye dönük olarak çok ciddi zararlar verecektir.”
Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Şimşek de, son zamanlarda uluslararası literatürde bağlantıları olmayan, akreditasyonu Dünya Barter Birliği (IRTA) tarafından kabul görmemiş ve şirketlere geri dönüşlerde ciddi zararlar verebilen barter şirketlerinin kurulmakta olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Kontrolsüz olarak kurulan bu tür şirketler sektöre olan güveni de sarsmaktadır. Kurulan sözde Barter Şirketleri ile Türk Barter'ın hiçbir şekilde direk, endirekt ve stratejik işbirliği yoktur. Böyle bir bağlantı kesinlikle söz konusu olamaz.
Amaçları farklı olan diğer barter şirketleri, kredi risk yönetiminden yoksun olarak müşterilerine karşılıksız krediler vererek, barter sektörüne çok ciddi bir darbe vurmaktadır. Bu maksatla müşterilerimizi ve barter sisteminden fayda bekleyen potansiyel firmaları uyarıyoruz. Barter Sistemi modelini kapsayan bir mevzuatın olmamasından kaynaklanan yeni oluşumla şirketlere zarar vermektedir.”
Hatalı uygulamalara maruz kalan şirketler için IRTA bünyesinde “Barter Çözüm Merkezi” kurdukları bilgisini veren Şimşek, merkezin, barter mağdurlarına hukuki danışmanlık hizmeti verdiğini vurguladı.
Şimşek, “Türk Barter, kurulduğu günden bu yana barter mevzuat oluşumuna yönelik olarak tebliğ, yönetmelik ve kanun taslakları hazırlamış ve sırasıyla, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına, Hazine Müsteşarlığına, Dış Ticaret Müsteşarlığına sunulmuştur. Mevcut Türk Ticaret Kanununun yenilenerek devreye gireceği bu dönemlerde Barter Kanunu'nun da eklenmesi gerekmektedir. Finansal şirketlerin uyması gereken ciddi kuralların olduğu bir kanun yürürlüğe derhal konulmalıdır” görüşünü ifade etti.