Güncelleme Tarihi:
BGL, önce Hong Kong'daki deposunu özvarlığı yaptı, ardından Şanghay'da lojistik üssü kurdu ve ticaret merkezi Yiwu'da yatırımını tamamladı.
BGL Yönetim Kurulu Üyesi ve Direktörü Sadık Baydere, şirketin Hong Kong'daki lojistik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, küresel pozisyonunu güçlendirmek için yatırımlarını sürdüren BGL'nin son 4 yılda 150 milyon avro yatırım yaptığını geçen yılki cirolarının 400 milyon dolar olduğunu belirterek, 12 ülkede olduklarını ve 26 lojistik merkezine sahip bulunduklarını anlattı.
Baydere, entegre lojistik hizmeti veren bir şirket olduklarını vurgularken, amaçlarının mevcut kaynakları optimize ederek hizmet vermek olduğunu bildirdi. Sadık Baydere, depo ve stok yönetimi hizmeti verebilmenin farklılık yarattığını belirterek, bunun müşterileri kendilerine bağlayan bir segment olduğunu, müşterileriyle ilişkilerinin al-sat şeklinde değil iş ortaklığı şeklinde olduğunu söyledi.
“Enerji ve kamu hariç, özel sektör dış ticaretinin yaklaşık yüzde 12-13'ünü müşterilerimiz adına gerçekleştiriyoruz” diyen Baydere, lojistik sektörünün dışına çıkmayı düşünmediklerini de kaydetti.
Zaten küresel bir şirket olduklarını vurgulayan Baydere, “2020 yılında dünyada lojistik sektörünün büyük oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz” dedi.
KRİZİN ETKİLERİ
Baydere, dünya ticaretinin 100 yılda bir yaşanan bir dönemden geçtiğini hatırlatarak, bir anlamda şanslı olduklarını kaydetti.
Krizden dolayı lojistik sektöründe de ölçek küçültmeye başladıklarını
belirten Baydere, “Kriz bizi ürkütmedi. Niye derseniz, Türkiye'nin lokal olarak
yaşadığı krizler var. Bizim en hızlı büyüdüğümüz dönemler bu kriz dönemleri oldu. Kriz her zamankinden daha fazla hırslandırdı. Her zaman sahadayız” diye konuştu.
Yaşanan konjonktürü “kriz olarak değil ciddi bir dönemeç” olarak
tanımladığını ifade eden Baydere, birden bire olup geçecek bir şey olmadığını,
yavaş yavaş bir iyileşme olacağını kaydetti.
Karlılıkların her sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de düştüğünü hatırlatan Baydere, yıl sonuna kadar geçen yılki cirolarını yakalamalarının başarı olacağını söyledi.
ÇİN'DEKİ YATIRIMLAR
Çin pazarına 2000'de giren ilk Türk lojistik şirketi, halen de Hong Kong'da yüzde 100 yabancı sermayeli tek şirket olduklarını vurgulayan Baydere, Çin'de üç önemli adım attıklarını anlattı.
Öncelikle Uzakdoğu pazarının önemli lojistik şirketlerinden Unimar'la yüzde 50 ortak olduklarını bildiren Baydere, Hong Kong'daki depolarını özvarlıklarına kattıklarını, Şanghay'daki dünyanın en büyük limanına lojistik üssü kurduklarını ve son olarak da ticaret merkezi Yiwu'da lojistik yatırımını tamamladıklarını anlattı.
Orta Asya pazarında hakim konuma gelebilmek için lojistik merkezlerini kurdukları Yiwu'nun Çin'in devasa büyüklükteki Tahtakale kenti olarak bilindiğini belirten Baydere, herkesin gittiği yerlere gitmek yerine farklı yerlere gitmeyi tercih ettiklerini belirtti.
Hong Kong'da kendi öz varlıklarına kattıkları deponun her biri 6 bin metrekareye yakın 25 katlı bir binada olduğunu belirten Baydere, binanın 18. katındaki depolarının yaklaşık 3 bin metrekare olduğunu bildirdi.
DİĞER ÜLKELERDEKİ YATIRIMLAR
Baydere, BGL'nin bundan 10 yıl önce stratejik bir adım atarak, yurtdışında bulunan tüm depo ve şubelerini “özvarlık” yapma kararı aldığını belirterek, BGL'nin bu kararını ABD, Hong Kong, Çin, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Macaristan ve Özbekistan'da realize ettiğini ve bu lokasyonlardaki özvarlık depo yatırımlarını tamamladığını anlattı.
Mersin Ofisi aracılığıyla Irak'ta da bazen operasyonlarının olduğunu belirten Baydere, bu bölgede yüksek hacimli işler olduğunu, ancak alıştıkları batı ekseninde özellikle etik anlamda bir iş ortamının olmadığını anlattı.
Baydere, Irak'ta çok ciddi mal hareketleri olacağını belirtirken, ancak Irak ve Rusya gibi ülkelerde yapılanmanın farklı olduğunu, buralarda ABD ve Çin'deki gibi değil yerel ortaklarla yatırıma gidebileceklerini bildirdi.
“Rusya ve Ortadoğu'da temkinli davranıyoruz. Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya'ya da girmeyi düşünüyoruz” diyen Baydere, dünyanın dört bir yanında iş yapan küresel bir şirket olarak yatırımlarını sürdüreceklerini kaydetti.
Baydere, Doğu Avrupa pazarında söz sahibi olmak için Macaristan merkezli lojistik şirketi Emex Grubu'na yüzde 50 ortak olduklarını hatırlatarak, özel bir önem verdikleri Amerika'da New Jersey'de 5 milyon dolarlık bir alımla dev bir lojistik merkezine sahip olduklarını, Miami'de ve ardından Nisan ayında da Houston'da birer ofis açtıklarını, bu ülkedeki yatırımlarına devam ederek ülkenin önemli kentleri San Francisco, Chicago ve Los Angeles'daki yatırımları yıl sonuna kadar tamamlamış olacaklarını anlattı.
Baydere, BGL'nin, denizaşırı yatırımlarına ek olarak Hollanda, Belçika, Romanya, İsveç, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinde de yeni lojistik merkezi kurma operasyonlarına devam ettiğini belirtti.
10 METREKARE OFİSTEN 5 MİLYON 800 BİN M3 DEPOLAMA KAPASİTESİNE...
Verilen bilgiye göre kendi geliştirdiği sistemle hava, kara, deniz, demiryolu taşımacılığında barkodla yükleme-teslimat yapan ilk Türk şirketi olan barsan Global Lojistik, Kamil Barlın tarafından 1982'de 10 metrekarelik bir ofiste kuruldu.
Halen 5 milyon 800 bin metreküp stoklama depolama kapasitesi bulunan BGL'nin yıllık 400 milyon dolar cirosu bulunuyor.
Türk lojistik şirketi Unimar, gümrükleme şirketi De-Ka ve Transemex ortaklıları ile büyümeye hız veren BGL, ABD, Çin, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Hollanda, Belçika, Romanya, İsveç ve Bulgaristan'da bulunuyor.