Barroso: AB’nin yeni enerji yolları Türkiye’den geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Barroso: AB’nin yeni enerji yolları Türkiye’den geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2011 00:00

Enerji politikasının geleceğini şekillendirmek üzere toplanan AB zirvesine sunulan bir haritada, AB’nin enerjide gelişen stratejik arz yolları Türkiye üzerinden çizildi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından liderlere sunulan enerji öncelikleri belgesindeki haritada, geleneksel stratejik arz ülkeleri Rusya, Norveç ve Cezayir olarak gösterilirken gelişen stratejik arz ülkeleri arasında Nabucco projesine katılmaları öngörülen Hazar Havzası (Azerbaycan ve Türkmenistan) ve Irak yanında Kıbrıs adası, Mısır ve İsrail’in Doğu Akdeniz adıyla ikinci bir daireye alınması dikkati çekti.
Haritada hazar havzası ve Irak doğalgazının Türkiye üzerinden taşınarak Nabucco, İtalya-Yunanistan-Türkiye bağlantısı ve Güney Akımı rotası üzerinden olmak üzere 3 koldan AB’ye ulaştırıldığı görüldü. Zirve kararlarında AB Komisyonu’na, Türkiye üzerinden geçen “Güney Koridoru gibi büyük miktarda gaz taşıyabilecek stratejik koridorların geliştirilmesini kolaylaştıracak çalışmaları sürdürme” görevi verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!