Güncelleme Tarihi:
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen park, okul, hastane gibi sosyal donatı alanlarına bina
Barıştan kimler yararlanamayacak?
İmara aykırı yapı ve eklentiler başkasının mülkiyetindeki arsa ve arazilere ya da okul, hastane, park, yeşil alan gibi sosyal donatı için Hazineye tahsisli arazilere yapılmışsa barıştan yararlanamayacak. Bunun yanısıra 3 istisna daha var; İstanbul Boğazı ile Unkapanı’ndan girip Süleymaniye Camisi’ni çevreleyen alandan Sultanahmet Meydanı ve Topkapı Sarayını içine alan 308 hektarlık Tarihi Yarımada. Üçüncüsü de Çanakkale Savaşlarının yapıldığı Seddülbahir Alçıtepe’yi içine alan bölgedeki yapılar yararlanamayacak.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde Hazine arazileri üzerine kaçak yapı yapanlar buraların tapusunu hangi fiyattan alabilecek?
Kişi öncelikle yapı kayıt belgesi alacak. Eğer bu yapı Hazine arazisi üzerindeyse ve kişi buranın sahibi de olmak istiyorsa satışı için bakanlığımıza başvuracak. O yer tahsise uygunsa Hazine tarafından bizim bakanlığa tahsis edilecek. Ardından biz rayiç bedel üzerinden yani piyasa fiyatından binayı yapana burayı satacağız. Yani Boğaz’da Hazine arazisi üzerine yapı yapılmışsa ve piyasada metrekaresi 10 bin dolarsa, biz de 10 bin dolardan hesaplayıp satacağız. Arsa Hazine’ye değil de belediyeye aitse satışı belediyeler yapacak.
7500 HAK SAHİBİ VAR
Kamuoyunda Armutlu olarak bilinen ve 25 bin kişinin yaşadığı mahallenin durumu ne olacak?
Orası Sarıyer Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, 60 yıldır dönüşsün diye duruyor. 4-5 yıldır da devlet sizi buradan çıkaracak, rantiyecilere peşkeş çekilecek propagandası yapıldı. Biz bu kanunla onlara da yapı kayıt belgesi vereceğiz. Yani orada bir evi olduğunun belgesi olacak bu. Demek ki devlet kimseyi bir yerden sürmüyor. Orada kentsel dönüşüme başladık, bu yasa dönüşümü durdurmuyor, zorlaştırmıyor, kolaylaştırıyor. Hukuken vatandaş kendisini devlete karşı tanıtmış oluyor, benim burada şu kadar yerim var, diye. 7 bin 500 civarında hak sahibimiz var. Tamamı bizden konut sahibi olacak. Bunun için de mutlaka yapı kayıt belgesi almaları gerekiyor. Örneğin 100 metrekare yeri olan biri 3 bin 750 lira ödeyerek bu belgeyi alacak. Onların tapu almalarına gerek yok. Çünkü orada kentsel dönüşüm başladı. Geçen hafta TBMM’de kabul edilen 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen geçici madde 16 ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar barıştan yararlanacak. Bu yapı sahipleri 1 Aralık 2018 tarihine kadar başvurarak yapı kayıt belgesi alınabilecek. Konutlar için yüzde 3; fabrika, otel, restoran gibi ticari yapılar için yüzde 5 kayıt bedeli ödenecek.”
MERMER VE TAŞ OCAĞI DAHİL DEĞİL
Kat mülkiyetine geçemeyenler için barış mümkün mü?
İskan alamadığı için kat mülkiyeti veya kat irtifakına geçemeyenler de yararlanabilecek. 10 kişi bir arsaya konut, işyeri yapmış ama tapusu alamamış. :u kişiler de müstakil tapu almak istiyorsa tapu müdürlüğüne başvuracak. Konutsa yüzde 6; işyeriyse yüzde 10 bedel ödeyerek tapusuna kavuşacak. İmar planlarında yol, otopark, okul, hastane, sağlık ocağı gibi hizmet alanlarına terk zorunluluğu varsa kat mülkiyeti bu terklerin ardından yapılabilecek.
Ormandaki taş ve mermer ocakları da dahil mi?
Hayır onlar yapı sınıfında değil. Yasa ruhsat ve ekine aykırı yapıları kapsıyor.
YARIM KALAN VİLLALAR
Yarım kalmış villalar, konutlar da yapı kayıt belgesi alabilecek mi?
Alabilecekler. Ancak iki katını çıkmışlarsa üçüncü bir kata izin verilmeyecek ama sıvasını boyasını tamamlayıp kullanılabilir hale getirebilecekler.
Otel, restoran, villa, konut, fabrika gibi yapılar orman, yayla, mera, tarihi, doğal, arkeolojik sit alanlarındaysa yine tapu verilecek mi?
Tescile konu edilebilen taşınmaz var, edilemeyen taşınmaz var. Yapı kayıt belgesi saydığım istisnalar dışındaki tüm ruhsatsız, imara aykırı yapılar için verilebilecek ama arsalarının satılabilmesi için tescile konu edilebilmesi lazım. Yani ilgili bakanlıklar tarafından bakanlığımıza o yerlerin tahsis edilmesi gerekir ki biz tescilini yapıp satabilelim. Tahsis olmazsa biz de satışı yapamayız. Ancak yapı kayıt belgesi almaları durumunda bu oteller, konutlar yıkılmayacak ve binalar ekonomik ömrünü tamamlayana kadar kullanabilecek.
Kaçak yapı sahipleri yapı kayıt belgesi almak için başvurmazsa ne olacak?
Onlar için imarsızlık, imar kirliliği için yıkım kanunu gibi yürürlükteki yaptırımlar devam edecek. Elektrik, su kaçak olacak. İmar ve iskansızlığın tüm olumsuzluklarıyla karşı karşıya kalacak.