’Barış Konferansı’na ihale soruşturması

Güncelleme Tarihi:

’Barış Konferansı’na ihale soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2006 00:00

Kapadokya’da 2005’te düzenlenen "Uluslararası Yerel Yönetimler Barış Konferansı" hakkında soruşturma istendi. Kamu İhale Kurumu, İçişleri Bakanlığı’ndan konferans organizasyonunun VİP Turizm’e veriliş biçimi nedeniyle Nevşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma açmasını talep etti.

KAPADOKYA’DA, Nevşehir Belediyesi tarafından 25-28 Eylül 2005 tarihinde düzenlenen "Uluslararası Yerel Yönetimler Barış Konferansı", soruşturma konusu oldu. 2 milyon YTL’ye malolan konferansı Başbakanlık Tanıtma Fonu finanse etti. Konferans organizasyonunun VİP Turizm A.Ş’ye veriliş biçimini, Kamu İhale Kurumu’nda inceleme konusu yaptı. KİK, belediye başkanı hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma açmasını istedi.

KURUMA GELEN İHBAR: KİK, kendisine yapılan, "Nevşehir Belediyesi tarafından 2005 yılı Eylül ayında yapılan HABİTAT Yerel Yönetimler Barış Konferansı için Ankara’dan belediyeye gönderilen 2.5 milyon doların, ihale kanunlarına aykırı olarak işin verildiği VİP Turizm Şirketine aktarıldığı, işin gerçek maliyetinin 100 bin dolar olmasına rağmen bütün paranın bu şirkete aktarıldığı" ihbarı üzerine inleceleme başlattı. Kurum, yaptığı incelemede Nevşehir Belediyesi’nden ihale ile ilgili bilgi ve belgeleri istedi. Barış Konferansı için Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan 2 milyon YTL tahsil edildiği öğrenildi. Sözkonusu paranın 09.09.2006 tarihli kararla verildiği, paranın geç ulaşması nedeniyle ihale yapılamadığı, ’pazarlık usulu hizmet alımına’ gidildiği bilgisi verildi.

VİP’E VERİLMEMELİYDİ: KİK raporunda, pazarlık usulu çağrılan 4 firmadan VİP Turizm Şirketi’nin tercih edildiği, diğer firmaların belge eksikliği nedeniyle devre dışı kaldığı yeraldı. Raporda, ancak ihalenin verildiği VİP Şirketinin iş deneyim belgesinin ’Türkiye Menapoz ve Osteoporoz Derneği’ tarafından düzenlendiği ve kanuna göre yeterli olmadığı bildirildi. KİK raporunda, bu durumda VİP Şirketi’nin devre dışı bırakılması ve ihalenin iptal edilmesi gerektiği ifade edildi. Buna rağmen yapılan hizmet alımı nedeniyle Nevşehir Belediye Başkanlığı hakkında İçişleri Bakanlığı’na soruşturma başlatılması yazısı gönderildi.

SADECE ÇADIR 300 BİN YTL: Konferansa yapılan harcamaların yüksek olması ve VİP şirketinin tercih ediliş biçimi, Nevşehir’de de en çok tartışılan konulardan biri oldu. BM’nin desteğinde yapılan konferansa katılımın düşük olduğu ve çoğunlukla üçüncü dünya ülkelerinin belediye başkanları ve onların yakınlarının katıldığı öne sürüldü. Kapadokya’da Dedeman Oteli’nin yanına kurulan konferans çadırı için harcanan 300 bin YTL’nin fazla olduğu iddia edilirken, düşük katılımla gerçekleşen konferans için konaklama giderleri, 3 otobüs, 40 binek araba, 18 simültane tercüman, 100 kişilik basın merkezi ve diğer harcamaların ’abartılı’ olduğu iddia edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!