Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 00:00
Barış Kartalı Programı kapsamında ilk Boing Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (Awacs) TAI’ye geldi. Boing Awacs Programı Başkan Yardımcısı Patrick Gill "Kartallar yüksek uçar, uzağa uçar ve olağanüstü görüş kabiliyetine sahiptir. Barış Kartalını teslim ettiğimizde Türk semalarına yeni bir kartal gelecektir" dedi.
BOING Awacs Programı Başkan Yardımcısı Patrick Gill ilk uçağın Türkiye’de TAI’ye getirilmesinin önemine dikkat çekerek, "Büyük bir millete barışı korumak üzere yeni teknoloji getirmede önemli bir dönüm noktası. Barış Kartalı bu. Kartallar yüksek uçar, uzağa uçar ve uzak mesafelerde olağanüstü görüş kabiliyetine sahiptir. Barış kartalını teslim ettiğimizde Türk semalarına yeni bir kartal gelecektir" diye konuştu.
Barış Kartalı Programı kapsamında ilk Boing 737 Awacs’ın (Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı) TAI’ye gelişi ve bu program için yaptırılan hangarın açılışı nedeniyle tören düzenlendi.
30-50 YILA YATIRIM: Törende konuşan Boing Awacs Programı Başkan Yardımcısı Patrick Gill Türkiye ile birlikte çalışmanın önemini bildiklerini ve birlikte çalışmanın Barış Kartalı Programı’nın mihenk taşı olmaya devam edeceğini vurguladı. Gill, şöyle devam etti: "Bizim taahhüdümüz yalnızca bugün değil, Barış Kartalı Programı’nın süresi boyunca gelecek 30-50 yılda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkinliğini artıracak teknoloji ve eğitimle halkınızı koruyacak teknolojiyi sağlamak, barışı korumaya yardımcı olmak ve felaket durumunda kurtarma çalışmalarınızın koordinasyonunda yardımcı olmaktır. Türk sanayiindeki ortaklarımızın üstün yetenek ve teknik uzmanlığından faydalanmak istemekteyiz. Ümidimiz Barış Kartalı Programı’nın sanayilerimiz arasındaki köprüleri daha da güçlendirmesi ve milletlerimiz arasındaki bağları kuvvetlendirmesidir."
4 AWACS GELİYOR: TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, "Barış Kartalı Projesi kapsamında Boing firmasından 4 adet havadan erken ihbar ve kontrol uçağı tedarik edilirken, yine aynı anlaşma ile başta TAI’nin olmak üzere yerel savunma sanayi firmalarımızın kabiliyetleri ve olanaklarının harekete geçirilmesi ön planda tutulmuştur" dedi. Dörtkaşlı, Awacs uçağının konacağı hangarın modern inşaat teknolojisi imkanlarından azami istifade ederek yapıldığını ve bu hangarın uluslararası standartlarda proje ve gereksinimleri tam olarak karşıladığını kaydetti. Genel Müdür Dörtkaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Barış Kartalı Projesi’nin Off-Set’i kapsamında TAI ile Boing firması arasında 2003 yılında imzalanan 500 milyon ABD Doları tutarındaki çerçeve anlaşması ile 10 yıllık bir dönemde TAI’nin Boing’in yolcu uçaklarında kullanılan ortak parça ve yapısal komponentlerin üretim ve montajı işini üstlenmesi öngörülmüştü. Bu çerçeve anlaşmasının hemen ardından önce Boing’in Wichita bölümü ardından da bu bölümü satın alan SPIRIT Aero Systems firmasıyla yapılan kati anlaşmalar sonucu toplam 5 büyük iş paketinden üçü kapsamındaki işler TAI’de başlamış ve bugüne kadar teslimatlar aralıksız sürdürülmüştür. Bu çerçevede dünyada uçan muhtelif Boing uçaklarında giderek artan oranda TAI’de üretilmiş parça ve montaj bulunacaktır. Böylece Boing firmasıyla yıllar öncesine dayanan işbirliği Barış Kartalı Projesi ile hem askeri, hem de ticari alanda daha da güçlenmiştir."
Barış Kartalı programı nedirSavunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boing firması arasında Boing-737-700 tipi havadan erken ihbar ve kontrol uçağının tedarikine yönelik 4 Haziran 2004’de imzalanan sözleşme 23 Temmuz 2003’te yürürlüğe girdi. Programla Türkiye, Boing firmasından 4 adet (artı 2 opsiyon) Boing-737 tipi havadan erken ihbar ve kontrol (HİK) uçağı ve bir adet yer destek sistemi satın alacak. Program çerçevesinde HİK uçağına dönüştürülecek 4 uçaktan ilkinin üzerinde 35 TAI mühendisi ve teknisyeni görev aldı. Diğer 3 uçak ise astar boyalı olarak Türkiye’ye getirilerek tadilat işlemleri TAI’de gerçekleştirilecek. İlk uçak Temmuz 2007, ikincisi Ekim 2007, üçüncüsü Şubat 2008, dördüncü uçak da Haziran 2008’de teslim edilecek. Programla 10 yıllık bir dönemde yaklaşık 740 milyon
dolar değerinde "dolaysız Off-Set kapsamında Türkiye’den mal ihracatı yapılacak.