Güncelleme Tarihi:
ENERJİ dünyası İstanbul’da toplandı. 82 ülkeden 265 konuşmacı 60 toplantı ile enerjinin geleceğini Türkiye’de tartışacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin bugüne kadar yürütülen enerji projelerine güven veren bir partner olduğunu belirterek, “Türkiye, bölgedeki barışa katkı sağlamaya devam edecek, bu paradigmayı ‘barış için paylaş’ mottosu üzerine kurdu” dedi. Albayrak, 9-13 Ekim tarihlerinde İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul Kongre Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Albayrak, bu tür olaylara karşı her zamankinden çok daha fazla samimiyet göstermek zorunda olunduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
4 DEVLET BAŞKANI
“Bilindiği üzere 4 devlet başkanı, 250’den fazla bakan ve CEO düzeyindeki üst düzey katılımcıyla bugün itibarıyla Dünya Enerji Kongresi’nin başlangıcını yapıyoruz. Dört gün sürecek kongrenin yaklaşık 82 ülkeden 265 konuşmacının 60 toplantı özelindeki buluşmasıyla çok verimli bir sürecin tartışılacağı önemli bir organizasyon olacağını düşünüyorum. Enerji sektörünün küresel bazda en üst temsilcilerinin bir araya geleceği ve enerji piyasalarının kurgulanacağı kongreye, dünyamızın en güzel şehirlerinden İstanbul’da ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Enerjide ulusal ve bölgesel arz talep dengesinin teminin yanında bu süreçte oluşabilecek işbirliği alanlarının gelişebileceği bir ortamdayız. Katılımcılarla mevcut ortak projeleri ve önümüzdeki dönemde işbirliği fırsatlarını değerlendireceğiz. Sektörün tüm paydaşlarının böylesi bir organizasyonda bir araya gelmesi olumlu bir sinerji ortaya koyacak.”
BARIŞ İÇİN PAYLAŞMA
Ülkelerin enerji sektörüne olan yaklaşımlarının bölgesel ve küresel barışa ciddi bir katkı sağlayabileceğine dikkati çeken Albayrak, bu gibi uluslararası organizasyonları önemsediklerini ve küresel paydaşların burada barış için paylaşma (share for peace) olgusu ve sürecine büyük bir katkıda bulunacaklarını umduğunu vurguladı. Yürütülen enerji diplomasisinin temelinin barış ve istikrarın kaynağı olması gerektiğini ifade eden Albayrak, “Türkiye, bugüne kadar yürütülen enerji projelerine güven veren bir partner oldu. Özellikle Ortadoğu ve Avrasya’daki kaynakların dünya pazarlarıyla buluşması için önemli bir ortak konumundayız” dedi. Albayrak, Türkiye’nin bu konudaki paradigması olan “barış için paylaş” mottosunun bir zamanlar kan, gözyaşı ve savaşlarla birlikte anılan enerji kaynaklarına hakim olma çabası yerine enerjinin üretimi, dağıtımı ve paylaşımı noktasında bölgesel ittifakların kurulmasında itici bir güç olacağını ifade etti. Kongrenin “barış için paylaş” mottosu üzerinde de yeni ufuklar açacağına güvenlerinin tam olduğunu kaydeden Albayrak, bölgesel işbirliği çalışmalarına da olumlu katkılar sunulacağını sözlerine ekledi.
DÜNYANIN 7’NCİ BÜYÜK EKONOMİSİ
ZİRVEYE katılacak şirketler arasında BP, Gazprom, GE, EDF, Qatar Petroleum, Saudi Aramco, Sonatrach, ITER ve Engie gibi uluslararası enerji devleri, ayrıca BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres ile Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol bulunuyor. Zirve, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde sürdürülebilir enerji sunmak için seçenekler arayan enerji bakanları, iş, finans ve akademi dünyasının liderleri arasında diyalog oluşturulmasını sağlayacak.
Zirveye katılacak şirketlerin toplam GSMH’sı, dünya GSMH’sı sıralamasında yedinci sırada, yani 23. Dünya Enerji Kongresi, dünyanın yedinci büyük ekonomisi.
SADECE KARA PARÇASI DEĞİL
ENERJİ Bakanı Albayrak, enerjide önemli değişimlerin yaşandığı günlerde sorunlara kapsayıcı çözümlerin bulunması için kongrenin, taraf ülkelere de söz hakkı tanınması ve adil bir küresel enerji geleceğinin kurulması açısından önemli bir mihenk taşı olacağını belirtti. Türkiye’nin coğrafi bir terimin çok ötesinde, batı ve doğuyu bağlayan sadece bir kara parçası değil, bölgesinde istikrara sahip enerji köprüsü kuran bir ülke olduğunu vurgulayan Albayrak, Türkiye’nin, “Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar” söylemini desteklediğini, bölgesel huzur ve barışın sağlanmasında çözüm odaklı yaklaşımına devam edeceğini anlattı.
SABANCI VE KOÇ DA KONUŞMA YAPACAK
‘YENİ Ufukları Kucaklamak’ ana temalı 23. Dünya Enerji Kongresi’nde dünyanın enerji devi şirketleri yer alacak. BP Group İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley, E.ON Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Johannes Teyssen, Gazprom CEO’su Alexey Miller, Saudi Aramco CEO’su Amin Nasser, SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev, TANAP CEO’su Saltuk Düzyol, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, gibi şirketlerin CEO’ları kongredeki 60 oturumda sunumlarıyla enerji dünyasının geleceğini konuşacak. Kongrede ilk olarak ‘2060 senaryosu’ masaya yatırılacak.
OPEC GAYRİRESMİ TOPLANACAK
KONGREYE İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan, Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Khalid Al-Falih, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Irak Elektrik Bakanı Qasım M. Al-Fahdawi, Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa, BAE Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino Avrupa Komisyonu Enerji Birliği’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic de katılacak. Cezayir’deki gayriresmi toplantısında günlük petrol arzında kısıntıya gitme konusunda fikir birliğine varan Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ve üye olmayan diğer üretici ülkeler toplantıda olacak. Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Bouterfa, üretimi sınırlama anlaşmasının nasıl uygulanacağını kongrede görüşeceklerini söylemişti.
1977’DE DE EV SAHİBİYDİ
10 bine yakın kişinin katılacağı 23. Dünya Enerji Kongresi, Türkiye’nin ikinci ev sahipliği yaptığı kongre. 1977 yılında yapılan 10. Dünya Enerji Kongresi’ne de ev sahipliği yapan İstanbul, 39 yıl sonra yeniden vitrinde.