Bardakta yiyecek 200 milyon dolara ulaştı, 6 bin kişiye iş alanı doğdu

Güncelleme Tarihi:

Bardakta yiyecek 200 milyon dolara ulaştı, 6 bin kişiye iş alanı doğdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2008 00:00

Son dönemlerde alışveriş merkezlerinde mısır ile başlayan ardından kestane, nar ve kuruyemiş ile devam eden bardakta yiyeceklere bardakta makarna da eklendi.

Yılda 200 milyon dolarlık ciroya ulaşan bardakta yiyecekler 2 bin 500 satış noktasında müşteriyle buluşuyor. Daha çok alışveriş merkezlerinde kurulan küçük standlarda satış yapan bu firmaların günlük ortalama cirosu da 200 YTL’ye ulaştı. Sektöre yeni giren makarnacılar ise farklı soslar ve hazır makarna satışı ile yurtdışından teklif almaya başladı.

Son birkaç yılda bardakta yiyecek sektörünün hızla büyüdüğünü söyleyen Maccarnist’in patronu Kasım Engür sektörü şöyle değerlendirdi: "Pazara son olarak makarna da girdi. Alışveriş merkezleri bizim için çok önemli. 2009 yılında 200 noktaya ulaşacağız. Pazar her geçen gün büyüyor. Bu standların günlük cirosu ortalama 200 YTL’yi buluyor. Hafta sonları ise daha da artıyor. Türkiye’nin her yerinde bu tür satışlar gerçekleşiyor. Ve her şehirde büyük ilgi görüyor. Makarna da bunlardan birisi. Özellikle alışveriş yapan kadınlar tercih ediyor."

Dubai’den teklif var

Bu tür ürünlerin dünya genelinde büyük bir ilgi gördüğünü anlatan Kasım Engür, dünya pazarları hakkında şu bilgileri verdi: "Japonya, İtalya ve Singapur gibi ülkelerde bardakta yiyecek çok tutuyor. Türkiye’de de tuttu. Avrupa’nın birçok ülkesinde var. Bir stand günde ortalama 100 bardak satış yapıyor. Bize de Dubai ve Rusya gibi ülkelerden teklif var. Rusya’da bir firma ortaklık teklifinde bulundu. Dubai’de ise 8 tane firma ile görüşüyoruz. Damak tadı bize yakın olan ülkeler bu ürünleri istiyor."

13 bin dolarlık yatırım

Yıl sonuna kadar 2.5 milyon dolarlık ciroya ulaşacaklarını ifade eden Engür, şöyle konuştu: "Bizim hedefimiz 2009 yılında büyük bir şirket haline gelmek. Önümüzdeki yıl 200 noktaya ulaşacağız. 25 milyon dolarlık bir ciro hedefimiz bulunuyor. Bu yıl sonunda 80 kişiye, 2009 yılı sonunda ise 600 kişiye bu iş alanında istihdam yaratacağız. Franchise vermeye de başladık. Yatırımcılar bu sektörde 13 bin dolarlık yatırım yaptıktan sonra 4 ay içerisinde yatırdığı parayı kazanabiliyor."

3 ayda 150 kilogram makarna yedim

MAKARNA soslarını ve makarna çeşitlerini belirlerken 3 ay boyunca Ar-Ge çalışması yaptıklarının altını çizen Kasım Engür şu bilgileri verdi: "Doğru tadı ve doğru sosu bulmak için 3 ay boyunca çalıştık. Bu süre içerisinde 150 kilogram makarna yedim. Şuan satış noktalarında 6 çeşit ürün bulunuyor. Tesco Kipa’lar ile görüşme halindeyiz. 32 noktada satış yapacağız. Bugüne kadar toplam 250 bin dolarlık yatırım yaptım. Yeni projelerle bu yatırım bedeli artacaktır."

Rakamlarla bardakta yiyecek sektörü

Sektör 200 milyon dolara ulaştı.

Bir stand günde 100 bardak ürün satıyor.

Ortalama cirosu 200 YTL’yi buluyor.

2 bin 500 satış noktası bulunuyor.

Ortalama yüzde 20 büyüyor.

Sektörde toplam 6 bin kişi çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!