Baraja karşı çıkanın aklından zoru olmalı

Güncelleme Tarihi:

Baraja karşı çıkanın aklından zoru olmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2012 00:00

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 73’ünün ithal olduğunu hatırlatarak, “Yusufeli Barajı 750 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak ve yılda 1.817 milyar kilovat saat hidroelektrik enerjisi üretecek” dedi. Türk müteahhitlerin çok başarılı olduğunu da belirten Eroğlu, “Bir gün bütün dünya bizim şantiyemiz olacak” dedi. Eroğlu'nun bu sözleri sosyal medyada da çok konuşuldu.

Haberin Devamı

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, baraj ve göletlere karşı çıkmanın çılgınlık olduğunu belirterek, “Buna karşı çıkanın aklından zoru olması gerekir” dedi.   

Yusufeli Barajı’nın 750 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacağını belirten Eroğlu, enerji ihtiyacının yüzde 73’ünü ithal olduğunu bildirdi. Yusufeli Barajı ve HES inşaatının yapım iş sözleşmesinin imza töreni Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Limak, Kolin ve Cengiz İnşaat konsorsiyumu ile yapılacak Yusufeli Barajı, Türkiye’nin birinci, dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor. 270 metre yüksekliğindeki barajın toplam depolama hacmi ise 2.2 milyar metreküp olacak. Yılda 1.817 milyar kilovat saat hidroelektrik enerjisi üretecek baraj, 750 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.

Haberin Devamı

BARAJA KARŞI ÇIKMAK ÇILGINLIK

Törende konuşan Eroğlu, Türk müteahhitlerin çok başarılı olduğunu belirterek, “Bir gün bütün dünya bizim şantiyemiz olacak” dedi. Eroğlu şöyle devam etti: “Biz barajları keyif için yapmıyoruz. Su kaynaklarımız sınırlı pek çok nehirler yazın kuruyor. O zaman suyu, yağmur yağdığı zamanlarda biriktirip, yaz aylarında kullanmak gerekir. Bunun adı da barajdır, gölettir. Baraja, gölete karşı çıkmak çılgınlıktır. Aklından zoru olması gerekir. Kışın sulama yok ama yazın var. Suyun yüzde 75’i sulamada kullanılıyor. Bunu da biriktirdiğimiz sularla karşılıyoruz.  Enerji ihtiyacının yüzde 73’ünü dışarıdan karşılıyoruz. Bunun için 65 milyar dolar harcıyoruz. Cari açığın tamamı enerji ithalatından kaynaklanıyor. Rusya gazı kestiğinde hidroelektrik olmasaydı, Türkiye karanlıkta kalacaktı.”

ZAMANINDAN ÖNCE BİTİRECEĞİZ

Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, can kaybı ve iş kazası olmadan projeyi zamanında bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Küçük projelerle başladık ancak artık büyük projelere imza atıyoruz. DSİ bizim için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

480 milyon TL’ye ihale edildi

DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, bir ülkede kişi başına düşen elektirik üretimi ve tüketiminin o ülkenin hayat standardının nerede olduğunu gösterdiğini belirterek, “Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerekir. O nedenle ülkenin yenilenebilir enerjisinin kullanılabilmesi gerekir ki bunun adı da HES’tir. Baraj 480 milyon TL’ye ihale edildi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!