Banyo kültürü tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Banyo kültürü tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Doğalgaz zehirli değil. Yani doğalgaz ile intihar etmek mümkün olmuyor. Bu gaz zehirsiz olduğu gibi aynı zamanda da kokusuz. Ancak konut ve işyerlerinde kullanımı sırasında tesisatlarda olabilecek kaçak veya sızıntıların çok kısa sürede hissedilebilmesi için doğalgaz koku verici maddeler konularak kokulandırılır. Banyoda bir kombi veya şofben var ise bu cihaz doğalgaz ile çalışıyorsa hermetik tip olması gerekiyor. Hermetik tip cihazlar bacaya ihtiyaç duymadıkları gibi yanma sırasında da ortamın havasını kullanmazlar. Dış duvara ya da dış duvara yakın bir yere monte edilen bu cihazlar yanma için gerekli olan havayı bir fan tabakasıyla ve özel iç içe geçen iki borudan oluşan hava akım borusu sayesinde dışarıdan alırlar. Yanma sonucu oluşan atık gazları ise aynı özel hava borusu sayesinde dışarıya atabilirler.

Arka arkaya yapılan uzun banyolar ufak hacimli mekanlarda uzun süre ortamın havasının kullanılarak yanma olayının olmasına izin veriyor. Soğuk kış aylarında banyoya taze hava girişini sağlayan cam, kapı, pencere kapatılarak ortamın sıcak olmasını sağlarken içeriye taze hava girmesi de engellenir.

Türkiye'de bacalar standartlara uygun yapılmadığı için adeta ölüme davet çıkarılıyor. Bugün Avrupa'da banyolarda kullanılan bacalı tip kombi veya şofbenlerin Türkiye'de doğalgazda kullanılamamasının ana nedeni olarak bacaların standartlara uygun olmaması, banyo kültürü, temiz hava tminindeki yetersizlik, tedbirsizlik, dikkatsizlik gösteriliyor. Doğalgazda ihmale yer vermemek için ise yetkilliler her fırsatta banyolara hermetik tip cihaz takılmasınının zorunlu olduğunu vurguluyorlar.

Kombi ve şofbenler bol alevle ve uzun süreli yanıyor. Bir de havanın sıcak kalması için kapı ve pencereler de sıkı sıkıya kapatılıyor. Oksijenin içeriye girmesi engelleniyor. İnsanın teneffüs etmesi gereken oksijen doğalgazın yanması için kullanılmaya başlayınca tehlike de artıyor. Banyolardaki ölüm nedeni, gazın yanması sırasında banyoda bulunan havadaki oksijenin tamamına yakınının kullanılması sonucu oksijen yetersizliği ve az oksijenli yanmanın devam etmesinden dolayı oluşan zehirli karbon monoksitin teneffüs edilmesidir. Oksijensiz kalan insanda önce yorgunluk hissi başlıyor ve bu arada vücutta laktik asit ürüyor. Bu asit vücutta kramplar yaratıyor. Kişi hareket edemez ve bağıramaz hale geliyor.

Bu arada çok az oksijenli ortamda yanma devam ettiği için önce karbondioksit gazı meydana geilr, sonra da zehirli karbonmonoksit gazı oluşur. Kişi bu gazı teneffüs etmeye başlar. Bu gaz solunum felcine eneden olur ve kişi ölür. Banyolarda hermetik cihaz kullanılırsa yanma için gerekli taze hava dışarıdan alındığı için zehirlenme olayı engellenir.

Baymak’tan hermetik kat kaloriferi

Baymak hermetik kat kaloriferi estetik dizaynı ve küçük ebatları sayesinde her mekana yerleştirilebildiği gibi, baca problemine de kesin çözüm getiriyor. Düşük baca gazı emisyonu ile çevre dostu da olan Baymak sıvı yakıtlı hermetik kat kaloriferleri istenildiğinde program saatli ve yaktı tasarruf paneli ile yüzde 30'a varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Kompakt olarak tasarlanan ve küçük ebatları sayesinde her mekana yerleştirilebilen kaloriferlerde yanma olayı ortama kapalı olarak gerçekleşiyor. Böylece cihazın çok sessiz çalışması ve güvenlik sağlanıyor. Hermetik baca grubu kazanın her iki yan tarafı ve arka kısmından çıkacak şekilde dizayn edildiğinden istenilen yönde bağlantı yapılabiliyor. Kapalı genleşme tankı, sirkülasyon pompası, emniyet ventili, hava tahliye cihazı ve tüm ekipmanlar kazan üzerine montajlı olup kullanıma hazır halde sunuluyor. Baymak hermetik kat kaloriferi baca probelimine kesin çözüm getirdiğinden montaj yeri sorun olmaktan çıkıyor.

Konutların uygun görülen herhangi bir noktasına montajı yapılıp hermetik baca grubu duvardan ya da camdan çıkabiliyor. Hermetik kat kaloriferinin diğer bir avantajı da yanma için gerekli olan havayı bulunduğu ortamdan değil dış ortamdan almasıdır. Dolayısıyla çalıştığı mekandaki oksijeni azaltmaz ve sağlıklı bir ortam sağlar.

Doğalgazda tedbiri elden bırakmayın

Doğalgazda da her yakıtta olduğu gibi ihmaller ve dikkatsizlikler yangın ve patlama gibi olaylara yol açabilir. Doğalgazın önlemi alındığı takdirde kullanımı ve kontrolü son derece kolay bir yakıt cinsidir. Doğalgazdaki tehlikelere karşı alınacak tedbirler şunlar:

* Gerek cihazlarda gerekse doğalgaz şebekesi üzerinde muhtemel kaçaklara yönelik önlemler alınmıştır. Son kullanıcıya kadar olan şebeke hattı üzerinde yetkili gaz kuruluşlarınca gerekli kontrol ve testler yapılmakta ve uygunluğu tes edilen tesisatlara gaz verilmektedir. Şebeke hattı üzerinde gazı bir anda kesebilen vanalarla emniyet ayrıca sağlanmıştır. Son kullanıcı için kokusuz olan doğalgaz kokulandırılarak uyarıcı hale getirilir. Gaz kaçağı hissedildiğinde gaz vanasını kapamak, ortamı havalandırmak, elektrik düğmeleri ile oynanmamak, sigara ile yaklaşmamak gereklidir.

Yapılması gereken ilk iş hemen 187 nolu telefonu arayarak, gaz kaçağını haber vermektir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!