Güncelleme Tarihi:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Bankalar Birliği'nin yetkililerinin katılımıyla İstanbul'da bu sabah Bankalar Birliği'nin Akmerkez'deki ofisinde gerçekleştirilecek toplantı, BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'in uçağının sis nedeniyle Ankara'dan kalkamaması üzerine iptal edildi.
Toplantıya katılmak üzere Bankalar Birliği'nin merkezine gelen Osman Tunaboylu, gazetecilerin bankacılık sektöründeki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı. Tunaboylu, Fon bünyesindeki bankaların satışına ilişkin görüşlerini şöyle anlattı:
"Belirsizliklerin ortadan kalkaması açısından çok önemli bir gelişmedir. Etap etap her şey tespit edilmiştir. Dilerim, herşey bu takvime göre, hatta bu takvimden daha önce biter. Türkiye'de önemli bir sorun bankacılık alanında çözülmüş olur."
Fon bünyesindeki bankaların satılamaması olasılığı ve böyle bir durumda ne gibi tedbirler alınması gerektiğinin sorulması üzerine de, Tunaboylu, o kadar pesimist (karamsar) olmaya gerek bulunmadığını söyledi.
Osman Tunaboylu, istikrar programı çerçevesinde bankacılık sisteminin giderek daha yüksek kredibiliteye sahip olacağını ve daha cazip hale geleceğini vurguladı.
"Kim kusur işlediyse hesabını vermelidir"
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu, Bankalar Birliği'nin kim kusur işlediyse, hesabını vermesi gerektiği görüşünde olduğunu bildirdi.
Osman Tunaboylu, banka birleşmelerine ilişkin Birliğin görüşünün sorulması üzerine, Bankalar Birliği olarak birleşmelerden yana olmak gibi bir kararları olmadığını belirtti.
Daha önce Bankalar Birliği'nin birleşmelerle ilgili bir etüt çalışması yaptığını hatırlatan Tunaboylu, şunları kaydetti:
"Piyasa nasıl isterse gelişmeler öyle olur. Piyasa istemediği takdirde, birleşmeler olmaz. Ama dünyada ölçek büyütmek süreci devam ediyor. Dünyanın pekçok büyük bankası biraraya geliyor, daha büyük ölçekli bankalar yaratıyorlar. Elbetteki global dünyada Türkiye de bundan uzak durmaz. Zamanla bunlar da olacaktır."
Kamu bankaları 3 yılda özelleşecek
Tunayboylu, Dünya Bankası'nın isteği üzerine, kamu bankalarının özerkleştirilmesinin söz konusu olduğu ve 3 yıllık zaman öngörüldüğü belirtilerek, "Bu zaman kaybı değil mi? Neden özelleştirme yerine özerkleştirme yapılıyor?" sorusu üzerine de şunları söyledi:
"Baştan özerkleştirme diye bir şey yok. Kamu bankaları için öngörülen süre 3 yıl. Bu süre içinde bir taraftan kamu bankaları piyasa kurallarına göre daha rasyonel çalışan bankalar haline getirilecek, ondan sonra bunların değeri daha yükseltilecek, satış kabiliyeti daha çok artacaktır. Bu süre içinde sorunun çözüleceğini tahmin ediyorum. "
Kurunun yanında yaş yanmasın
Osman Tunaboylu, "hergün bir banka eski genel müdürünün gözaltına alınmasına Bankalar Birliği'nin tepkisinin" sorulması üzerine de, 10 gün kadar önce Bankalar Birliği'nin bir açıklama yaparak görüşlerini dile getirdiğini hatırlattı. Osman Tunaboylu, şöyle konuştu.
"Biz şunu diyoruz ki; birtakım polisiye olaylar magazinleştirilerek bütün sektöre teşmil edilmemelidir. Bankacılık sektörü her ekonominin temelidir. Güven ve itibara dayanır. Küçük birtakım olaylar, kendi içinde çözülür, yargı önünde çözülür. Bankalar Birliği gayet tabii bu sürecin işlemesi, kim kusur işlediyse hesabını vermesi gerektiği görüşündedir. Ama, bütün sistemi töhmet altında bırakan gelişmeleri de kınamaktadır."
Bu arada, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu'nun sis nedeniyle yapılamayan toplantısının yeni tarihinin henüz belirlenmediği öğrenildi.