A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2007 14:38
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2006 yılı sonu itibarıyla Türk finans sektörünün aktif büyüklüğünün 564,7 milyar YTL, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün de 499,7 milyar YTL seviyesinde olduğunu bildirdi.
BDDK tarafından hazırlanan Aralık ayına ilişkin “Finansal Piyasa Raporu” yayımlandı. Rapora göre, 2007 yılının ilk iki ayındaki bütçe uygulamalarına bakıldığında özellikle harcamalardaki artışlar neticesinde bütçe dengesinde bozulmalar görüldü. 2007 yılının ilk üç ayı sonunda ise tüketici fiyatları enflasyonu bir önceki yılın aynı dönemindeki düşük baz etkisiyle yükseldi ve yüzde 10,86 olarak gerçekleşti.
Aylık fiyat gelişmeleri ve yurt içi talep gelişmeleri ışığında, 2006 yılının ikinci çeyreğinden itibaren fiyat artış hızının bir düşüş eğilimine gireceği öngörüldü. Bir önceki yılın ikinci çeyreğinin sonunda yaşanan küresel dalgalanmanın etkisiyle yükselen faiz oranlarında daha sonra bir istikrar sağlanmış ancak nominal faizler, Merkez Bankasının faiz artırımı sonrası seviyesini korudu. Ayrıca, 2007 yılı Şubat ayının son haftasında uluslararası piyasalarda yaşanan kısa süreli dalgalanma, küresel boyutta finansal piyasalara yönelik belirsizlikleri ortaya çıkardı. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra 2007 yılına ilişkin siyasal gündemin yoğunluğu, ulusal ekonomik görünüm ve finansal istikrar açısından, mali disiplinin, borç yönetimindeki ihtiyatlı yaklaşımın ve sıkı para politikasına devam edilmesiyle yatırım ortamının iyileştirilmesi ve diğer yapısal reformların kararlılıkla uygulanmasının önemini artırdı.
AKTİF BÜYÜKLÜKAralık 2006 itibarıyla, Türk finans sektörü toplam aktif büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 20,2 oranında büyüyerek 564,7 milyar YTL seviyesine ulaştı. Finans sektörün aktif büyüklüğünün gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı yüzde 98 düzeyinde iken bankacılık sektörü aktiflerinin GSYİH'ye oranı yüzde 86,7 seviyesinde. BDDK'nın gözetim ve denetim kapsamında yer alan diğer kuruluşlar olan finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansmanı şirketleri aktiflerinin GSYİH'ye oranı ise yüzde 3,4 düzeyinde. Büyüme hızının yüksekliği, şube başına nüfus ve toplam aktif tutarı gibi göstergelerin gelişmiş ülke ortalamalarının gerisinde olması, yabancı sermaye ilgisinin yoğunluğu gibi faktörler Türk bankacılık sektörünün halen doygunluk seviyesine ulaşmadığına ve gelecek için yüksek büyüme potansiyeli taşıdığına dair işaretler olarak değerlendirildi.
TÜRKİYE'DE 50 BANKA FAALİYET GÖSTERİYORTürk finansal sektörünün en büyük bileşeni durumundaki Türk bankacılık sektöründe Aralık 2006 itibarıyla 4'ü katılım bankası olmak üzere toplam 50 banka faaliyet gösteriyor. 2006 yılsonu itibarıyla bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 50 bankanın 33'ü mevduat, 4'ü katılım ve 13'ü kalkınma ve yatırım bankası. Mevduat bankalarının şube, personel ve ATM sayıları itibarıyla payı yüzde 90'ın üzerinde bulunuyor.
Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 2006 yılı sonu itibarıyla 499,7 milyar YTL olarak gerçekleşti. Bankacılık sektöründe aktif büyüklüğündeki gelişmeye bağlı olarak, personel ve şube sayısında da artış eğilimi sürdü. Aralık 2006 itibarıyla toplam şube sayısı 7 bin 296 olurken, sektörün istihdamı 150 bin 793 kişiye ulaştı. İlk 5 banka ve 10 banka bazında yoğunlaşmanın 2006 yılında küçük oranda da olsa azaldığı, ölçek büyüklüklerine göre değerlendirildiğinde ise büyük ölçekli bankaların sektördeki payının yükseldiği görüldü.
Bankacılık ölçek gruplarına göre incelendiğinde, toplam aktifler içinde yüzde 75 paya sahip büyük ölçekli bankaların toplam şubeler, personel içindeki paylarının sırasıyla yüzde 67, yüzde 64 olduğu gözlendi. Orta ölçekli bankaların toplam aktifler içindeki payı yüzde 15 iken toplam şube ve personel sayısı içindeki payları, sırasıyla yüzde 21,3 ve yüzde 22,3 oldu.
ULUSLARARASI KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI
Türkiye'de faaliyet gösteren 50 bankadan 36'sının uluslararası derecelendirme kuruluşlarından kredi notu bulunuyor. Kredi derecelendirme notu bulunmayan bankaların yarısından fazlası kalkınma ve yatırım bankası olup derecelendirme notu bulunmayan bankaların toplam aktifler içindeki payı yüzde 2,5 düzeyinde bulunuyor. Bankacılık sektörünün finansal aracılık fonksiyonunu daha etkili olarak yerine getirmesi sonucu krediler/toplam aktifler sektör genelinde geçen bir yıl içinde 5,4 puan artarak Aralık 2006 itibarıyla yüzde 43,8'e yükseldi. Benzer şekilde krediler/mevduat oranında söz konusu dönemde 9 puanlık bir artış gerçekleşti.
Son üç yıldır artış eğiliminde olan bireysel kredilerin toplam krediler içindeki payı 2006 yılı içinde yüzde 30 civarında yatay bir seyir izledi. Tüketici kredisi faiz oranlarının Mayıs-Haziran dalgalanmasından sonra artarak görece yüksek seviyede kalmasının söz konusu yatay seyir üzerinde etkili olduğu düşünüldü. 2007 yılında enflasyon bekleyişlerine bağlı olarak nominal faiz oranlarındaki muhtemel azalışların bankacılık sektörünün kredi portföyündeki artışı olumlu etkilemesi bekleniyor.