Güncelleme Tarihi:
AK Parti, 80 maddelik torba yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na verdi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bu paketin, pandemi süreciyle başlayıp Rusya-Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremleriyle devam eden süreçte küresel ekonomik daralmanın etkilerini gidermeyi amaçladığını vurguladı. Teklifle ihracat yapan şirketlere tanınan vergi indiriminin kapsamı genişletilirken, ürettikleri içerikle kazanç elde eden internet kullanıcılarının vergi istisnası da artırılıyor. Ayrıca yurt dışından elde edilen kâr paylarının tamamı Türkiye’ye getirilirse bu kazançların yarısından vergi alınmayacak. Plan-Bütçe Komisyonu’nda gelecek hafta görüşülmesi planlanan teklifin, bütçe görüşmesinden önce 10 Aralık’a kadar Genel Kurul’dan çıkarılması hedefleniyor. Teklife göre, banka ve finans kurumlarında 2024 ve 2025’te enflasyon muhasebesi uygulanmayacak. Torba teklifte başlıca düzenlemeler şöyle:
DÖVİZ GETİRENE İNDİRİM
Yurtdışından elde edilen kâr paylarının tamamının Türkiye’ye getirilmesi şartıyla, bu kazançların yarısından Gelir ve Kurumlar Vergisi alınmayacak. Yurtdışına verilen mimarlık, mühendislik, yazılım gelirlerine sağlanan yüzde 50 kazanç istisnası, tüm mükellefler için, kazancın Türkiye’ye getirilme şartına bağlı olarak yüzde 80’e çıkarılacak.
YAN ŞİRKETLERE DE VERGİ İNDİRİMİ
İhracatın desteklenmesi amacıyla, aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi kurumların dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden dışsatım kazançlarda da Kurumlar Vergisi 5 puan indirilecek. Özel olarak ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla kurulan Katılım Finans Kefalet AŞ’ye muafiyet tanınacak. İhracat, yurtdışı inşaat, onarım, montaj ve taşımacılık işlerinde yurtdışından elde edilen kazançlara yönelik belgeye dayanmaksızın uygulanan götürü gider indirimi ise kaldırılıyor.
YEMEK TARİFİNDEN KAZANANA VERGİ İSTİSNASI
Sosyal ağ sağlayıcılara tanınan vergi istisnasının kapsamı genişliyor. Mevct uygulamada, yalnızca internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video paylaşımından elde edilen kazançlara istisna getiriyor. Teklifle; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı gibi videoları veya veri işleme ve geliştirme paylaşımlarıyla elde ettikleri kazançlara istisna getiriyor. Bu kişiler 1 milyon 900 bin liraya kadarlık hasılat için yüzde 15’lik stopajı ödeyecekler.
YİNE YENİDEN YAPILANDIRMA
Bankacılık Yasası’nda yer alan ve işletmelerin borçlarını yeniden yapılandırmasına olanak sağlayan düzenleme yeniden uygulanacak. Finansal sıkıntıda olan işletmeler, borçlarını yapılandırmak amacıyla Aralık 2025 sonuna kadar bankalara başvurabilecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi Aralık 2027 sonuna kadar uzatabilecek. Konut kredilerine yönelik BSMV istisnası ise sadece bir konut için uygulanacak.
GSS PRİM AFFI
Vatandaşların, 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortasi primleri ile gecikme cezası ve gecikme zamlarının tamamı silinecek. Bu kişiler sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Süresinde ödenmiş primler iade edilmeyecek.
DEPREM BÖLGESİNDE 10 KAT AĞIR CEZA
6 Şubat depremleri nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde 31 Aralık 2025 tarihine kadar yapı malzemeleri ve yapım işlerinde fahiş fiyat uygulayanlara ‘katlı’ para cezası kesilecek. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nca verilecek para cezası on katı olarak uygulanacak.
PİYANGODA İKRAMİYE ARTIYOR
Banka ve finans kurumlarınca 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak enflasyon düzeltmesi vergi matrahını etkilemeyecek. Özelleştirme ihaleleri elektronik ortamda yapılabilecek. Tüm şans oyunları için ikramiye dağıtım oranının üst sınırı yüzde 83’ten yüzde 93’e çıkarılıyor.
CEZAYI ÖDEMEYENE ÇIKIŞ YOK
Yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin süre 2 yıl uzatılacak. Bu çeklerde 31 Aralık 2023 olan süre sınırı 31 Aralık 2025’e çıkarılacak. Kesilen idari para cezası ödenmeyen yabancı plakalı araçların ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek. Motorlu araç ticareti yapanlar arasındaki sözleşmeler noterde yapılacak.
İZİNSİZ GEMİ LİMANA ÇEKİLECEK
Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanları ve yabancılara ait gemilerin sahiplerine uygulanacak para cezaları artırılıyor. Yolculuğuna izin verilmemiş, ruhsat almamış ve belgesinin süresi geçmiş gemiler seferden yasaklanacak.