Bankalara ‘Şunu şöyle yapın’ demeyiz

Güncelleme Tarihi:

Bankalara ‘Şunu şöyle yapın’ demeyiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

Bankacılık sektörüne yeni teşvik yasasını anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Asla bankalarımıza ‘Şunları yapmak zorundasınız’ gibi bir anlayış içinde olmadık, olmayacağız da. Allah vermesin, ileride bir sıkıntı olduğu zaman bunun hesabını bankacı kendisi verecektir” dedi.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, finans sektörünün yeni teşvik sisteminin en önemli ayaklarından birini oluşturduğunu belirterek, “Yeni teşvik sistemi aslında bankacılar ve sigortacılar açısından çok önemli mesajlar veriyor. Bankacılarımızın verecekleri kredilerde ve sigorta kapsamlarında, teşvik sisteminden yararlanan projeleri değerlendirmeleri daha kolay olacak. Yani yeni teşvik sistemi, bankacılık ve sigortacılık sistemi açısından adeta bir projektör görevi görecek” dedi.

Yeri değil proje önemli

Dün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ve üye bankaların genel müdürleri ile Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su ve üye şirketlerin genel müdürleriyle bir araya gelen Çağlayan, finans sektörü temsilcileriyle teşvik sisteminin ayrıntılarını görüştü. Buluşma talebinin kendisinden geldiğini söyleyen Çağlayan, sektörü temsilcilerine yeni teşvik sistemini anlattığını, Doğu ve Güney Doğu illerine yönelik dile getirilen bazı sıkıntıları paylaştığını kaydetti. Meselenin algı ve algılama meselesi olduğunu ifade eden Çağlayan, “Onun için bankalarımız zaten belirlenen yasalar çerçevesinde gereken çalışmaları yapıyorlar, inşallah yapacaklar. Bugün sistem tamamıyla doğru işliyor. Bankacı arkadaşlarımız, ‘Bu Teşvik Sistemi’nde her zaman yatırımcının projesini, fizibilitesini görelim’ dediler. Yatırımın nerede olduğundan öte, yatırımın projesine bakarak davranacaklarını ifade ettiler” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bankaların kendisi bilir

Bankalar ve sigorta şirketlerinin çalışma usul ve esasları kanun çerçevesinde belirlenmiş olduğuna dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi: “Hükümetin banka veya sigortacılara “bunu yapın, bunu yapmak zorundasınız’ şeklinde bir dayatması söz konusu olamaz. Serbest piyasa ekonomi kurallarına sonuna kadar sadık kalan, uygulayan bir yapıdayız. Asla bankalarımıza ‘şunları yapmak zorundasınız’ gibi bir anlayış içinde olmadık, olmayacağız da. Allah vermesin, ilerde bir sıkıntı olduğu zaman bunun hesabını bankacı kendisi verecektir. Bankacılar da bunun bilincinde, biz de aynı bilinçteyiz. Bu konuda sadece söylenen birkaç hususu beraber değerlendirdik. Bir taraftan da Teşvik Sistemi’ni tanıttık. Biz sadece dile getirilen hususları arkadaşlarımıza söyledik. Tabii yapıp yapmamak tamamen onların kendi elindedir.”

Haberin Devamı

‘Hamili kart yakınım’ geçti

Yeni teşvik sisteminde, yüksek teknoloji ve yüksek katma değer önceliği olan yatırımlar ile dışardan ithal edilen ürünlerin Türkiye’de yapılmasını sağlayan bir mekanizma öngörüldüğünü belirten Çağlayan şöyle konuştu: “Türk bankacılığı yatırımlarda artık ‘hamili kart yakınımdır’ sisteminden çıktı. Proje bazında krediyi değerlendiren, projenin kendisine finansman sağlayan, yatırımın fizibilitesine, geri dönüşüne dikkat ederek, mahiyetini görerek kredileri veren bir bankacılık sistemimiz var. Bundan dolayı Türk bankacılık sistemiyle krizdeki performansından dolayı övünüyoruz. Bu sağlam yapıyı devam ettirecek uygulamalar yapılmasını destekliyoruz.”

Haberin Devamı

Teşvik sistemi bankaların aktif kalitesine katkı yapacak

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Yeni Teşvik Sistemi uygulamasının, bankaların aktif kalitesine son derece olumlu katkı yapacağını belirterek, şunları söyledi: “Aslında hem bankacılık yasasının hem de otoritenin düzenlediği hususlar çerçevesinde hareket ediyoruz. Bu yönüyle Türkiye’nin her yerine aynı şekilde kredi veriyoruz. Farklı bir uygulama, söz konusu değil. Bu konudaki algının da değişmesi gerekiyor. Bazı risk farkları olabiliyor ama bankalar ticari müesseselerdir. Ticari algıları vardır. Her bankanın davranış biçimi de farklı olabilir ama bu mevcut yasalar çerçevesinde yapabileceğimizin en iyisini yapmak için gayret göstereceğimizi ifade ettik.”

Haberin Devamı

Bu teşvik uygulamalarının para kazanmayı mümkün kılacağını söyleyen Aydın şöyle konuştu: “Geçen yıl kredi iştahının daraltılmasıyla ilgili uygulama, yasal düzenlemelerdeki değişikliklerdi. Ancak şu anda hükümetin kredi genişlemesiyle ilgili bir düzenlemesi söz konusu değil. Mevcut uygulamalar içerisinde bir analiz yaptık. Türkiye’nin yüzde kaç büyüyeceğine ilişkin bankacılık sektörünün beklentilerini yaptık. Türk bankacılık sektörünün ülke büyümesine paralel olarak ne kadar büyüyeceğini açıkladık. Yüzde 15-20 kredi büyümesi beklediğimizi ifade ettik. Daha da büyüyebiliriz ama gördüğümüz, Avrupa’daki dünyadaki gelişmeleri izlediğimiz zaman sürdürülebilir bir büyümenin daha doğru olacağı düşüncesindeyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!