Güncelleme Tarihi:
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın kredi kartı ve tüketici kredi borçlarının 72 ay vadeye yapılandırılabileceğine yönelik açıklamasının ardından kredi işlemleri ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmeliklerin 27 Eylül'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Bankaların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi faizlerinin indirilmesine yönelik önerisini yerine getiriyor gibi yapıp, özellikle yapılandırma konusunda adeta köşe bucak kaçtığını, bankacılık sektörünün aynı tutumu kredi kartı borç yapılandırmasında da sergilediğini ileri süren Ağaoğlu, "Kredi işlemleri ve kredi kartları hakkında yönetmelik yayınlanmasına rağmen hiçbir banka bu yönetmeliği dikkate almadı, hatta gazete ve televizyon kanallarının uydurması olduğunu ileri süren bankacılar oldu." dedi.
Ağaoğlu, tüketicilerin umutlandığını ancak bankaların kapılarından geri çevrildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bankalar yapılandırmaya yanaşmıyor. Kart borcunun asgari ödemesini yaparak günü kurtarmaya çalışan ve yüksek faiz girdabında çırpınan 11 milyon kişiyle, borcu varlık yönetim şirketlerine devredilmiş yaklaşık 3,5 milyon tüketici, yapılandırma haberleriyle umutlanmıştı. Bazı bankalar, müşterilerine 'kredi borcunuzu geciktirin o zaman yapılandırabiliriz' derken bazıları da kendilerine başvuran borçlulara sadece temerrüde düşmüş borçları 48 aya kadar yapılandırdıklarını söylüyor. Bir bölümü de temerrüt hali oluşmamış canlı kredileri yeniden yapılandırabileceklerini belirtmektedirler. Başvuran kişinin durumuna göre cevap verilerek tüketici kapıdan geri gönderiliyor. Kendilerine başvuran tüketicilere kapıyı gösteren bankaların bu tavrı tüketici ve rekabet hukukuna aykırı."
257 milyar liralık kredi stokuAğaoğlu, 257 milyar liralık kredi stokunun yapılandırma kapsamında olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
"Tahsil edilen bu bedeller bankaların zarar hanesine atılmayacak, böylelikle devletin de vergi açısından kazancı olacaktır. Daha da önemlisi borcundan ötürü huzursuz ve başı eğik milyonlarca vatandaşımız borcundan kurtulmanın mutluluğunu hissedecek.
Örneğin, 7 bin lira civarında banka borcu bulunan asgari ücretli bir kişi, 72 ay yapılandırma halinde faiziyle aylık 150-160 lira gibi taksitlerle borcunu kapatma imkanına kavuşabilecek. Her ne kadar serbest piyasa ekonomisi kuralları benimsenmişse de Anayasada işaret edilen sosyal hukuk devleti olmanın gereği, yayınlanan yönetmeliğin hayata geçirilmesi toplumsal huzur ve refaha katkı sağlayacağından BDDK'nın devreye girerek yönetmelikte yer alan hususların uygulanmasını gerçekleştirecek adımlar atılmalıdır."